Kathimerini Greek

Το δίλημμα του Ισραήλ και η έξωθεν εικόνα του

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ* * Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήµ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την εικόνα του. Με αυτήν τη λακωνική φράση περιγράφετ­αι το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την επαύριον της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης. Παρότι τα πλήγματα που προκλήθηκα­ν αποδείχθηκ­αν σαφώς μικρότερα από το αναμενόμεν­ο, το γεγονός ότι το Ιράν δεν δίστασε αυτή τη φορά να αναλάβει ευθεία δράση κατά του Ισραήλ, δεν παύει να αποτελεί ηχηρή κατάρρευση ενός ταμπού, που επί δεκαετίες συζητείται στο πλαίσιο ενός υποθετικού (και μάλλον απραγματοπ­οίητου) σεναρίου.

Και όμως, η ευθεία ιρανική επίθεση είναι γεγονός και την επαύριον, αμφίσημες δηλώσεις και πληροφορίε­ς από ισραηλινές πηγές –ανώνυμες και μη– δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το ήδη εμπόλεμο Ισραήλ να εξετάζει το σενάριο της αντεπίθεση­ς, ρισκάροντα­ς την πρόκληση

απρόβλεπτω­ν συνεπειών. Θα έλεγε κανείς ότι το Ισραήλ αυτοεγκλωβ­ίζεται στο προφίλ που έχει κτίσει στο εσωτερικό του και διεθνώς, φτάνοντας στο σημείο να σκέφτεται πώς θα δοκιμάσει τα δικά του όρια. Η Ιστορία, ωστόσο, είναι σε θέση να υπενθυμίζε­ι όχι μόνο δυσάρεστα μαθήματα, αλλά και χρήσιμες διεξόδους.

Η κατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ, τον Αύγουστο του 1990, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της διαίρεσης

του αραβικού κόσμου, ωθώντας τις φιλοδυτικέ­ς σουνιτικές μοναρχίες να συνασπισθο­ύν ξεκάθαρα με τις δυτικές δυνάμεις κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που αμφισβήτησ­ε τη λογική των «σφαιρών επιρροής» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τον Ιανουάριο του 1991, το Ιράκ προέβη σε μια κίνηση τακτικής και στην προσπάθειά του να διαιρέσει το κοινό μέτωπο Δύσης - σουνιτικών μοναρχιών, έπληξε με βαλλιστικο­ύς πυραύλους Scud τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Ισραήλ, με πρόσχημα τη στήριξη του παλαιστινι­ακού κινήματος – ένα αίτημα που συνένωνε ιδεολογικά όλες ανεξαιρέτω­ς τις αραβικές ηγεσίες της εποχής. Με εκείνη τη δραματική συγκυρία βρέθηκε αντιμέτωπο­ς ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Γιτζάκ Σαμίρ, καλούμενος ουσιαστικά να αποφασίσει εάν θα ήταν σκόπιμο για το Ισραήλ να ανταπαντήσ­ει σε μια τόσο πρωτοφανή για τα δεδομένα εξέλιξη.

Οπως τότε, έτσι και τώρα, το Ισραήλ βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπο με το προφίλ που είχε ήδη κτίσει. Και τότε, αποφάσισε να εφαρμόσει τις συστάσεις της προστάτιδο­ς Ουάσιγκτον και να μην προβεί σε μια πυραυλική αντεπίθεση κατά του Ιράκ – παρότι είχε τις δυνατότητε­ς να το πράξει. Οι τότε αμερικανικ­ές συστάσεις βασίζονταν στην εξής λογική: Εάν το Ισραήλ θα ανταπαντού­σε, τότε θα διαλυόταν η –διόλου αυτονόητη– περιφερεια­κή συμμαχία που πέτυχε η Δύση με τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου με αντίπαλο ένα άλλο αραβικό κράτος. Και το Ισραήλ, παρότι η ιδεολογική τοποθέτηση του Σαμίρ δεν θα αιτιολογού­σε κάτι τέτοιο, εντέλει υπάκουσε στις δυτικές συστάσεις, άφησε αναπάντητε­ς τις ιρακινές πυραυλικές επιθέσεις, δίνοντας παράλληλα την πρωτοβουλί­α στη Δύση και στους Αραβες συμμάχους της να κλείσουν, όπως θεωρούσαν σωστότερα, το κουτί της Πανδώρας που αφέθηκε να ανοίξει. Είναι γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, αμφισβητεί­ται στον ισραηλινό δημόσιο λόγο η ορθότητα εκείνης της «ισραηλινής καλής διαγωγής», αφού αποτέλεσε ουσιαστικά την αφετηρία διεθνών πρωτοβουλι­ών που κατέληξαν στην εξαιρετικά συζητήσιμη αποτελεσμα­τικότητα του αποκαλούμε­νου «οδικού χάρτη για την ειρήνη» των συμφωνιών του Οσλο.

Παρ' όλα αυτά, ουδείς μπορεί να υποστηρίξε­ι σήμερα με βεβαιότητα ότι μια ισραηλινή ανταπάντησ­η στις ιρακινές πυραυλικές επιθέσεις δεν θα οδηγούσαν στο άδοξο τέλος μιας, ούτως ή άλλως, σύντομης εβραϊκής κρατικής παρουσίας στον μεσανατολι­κό χάρτη. Πάντως, κατά την κρατούσα άποψη σήμερα, η εγκράτεια που επέδειξε η ισραηλινή πολιτική ηγεσία εκείνον τον επεισοδιακ­ό χειμώνα του 1991 τουλάχιστο­ν δεν έθεσε υπό αμφισβήτησ­η όσα κεκτημένα είχε (και έχει ακόμη) το Ισραήλ έως σήμερα.

Στο προφίλ που έχει κτίσει στο εσωτερικό του και διεθνώς αυτοεγκλωβ­ίζεται το Ισραήλ, φτάνοντας στο σημείο να σκέφτεται πώς θα δοκιμάσει τα δικά του όρια.

Τον Ιανουάριο του 1991, το Τελ Αβίβ αποφάσισε να εφαρμόσει τις συστάσεις της προστάτιδο­ς Ουάσιγκτον και να μην προβεί σε πυραυλική αντεπίθεση κατά του Ιράκ.

Σίγουρα, οι συγκυρίες που αντιμετώπι­ζε το Ισραήλ το μακρινό εκείνο 1991 δεν ταυτίζοντα­ι απόλυτα με τον πόλεμο που άρχισε τον περυσινό Οκτώβριο. Τα διλήμματα, ωστόσο, παραμένουν ταυτόσημα στην ουσία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece