Kathimerini Greek

Στρατηγική επιλογή της Αθήνας η στήριξη προς το Ισραήλ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με ψυχραιμία και εγρήγορση αντιμετωπί­ζει η Αθήνα τα νέα δεδομένα μετά το μαζικό πυραυλικό χτύπημα από Ιράν προς το Ισραήλ, το οποίο αποκρούστη­κε από την αεράμυνα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF) και τη δυτική συνδρομή, με κύριο άξονα τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Για την Αθήνα η υποστήριξη του Ισραήλ παραμένει στρατηγική επιλογή, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, παράλληλα, επανέλαβε την προτροπή «προς όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκρά­τηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένω­ς πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση».

Νωρίτερα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «εμείς είμαστε όπως πρέπει σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερ­ο, για να μην υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Η Ελλάδα είναι σταθεροποι­ητική

δύναμη στην περιοχή. Το έχει αποδείξει πολλάκις».

Το έκτακτο ΚΥΣΕΑ της Κυριακής εξέτασε όλες τις παραμέτρου­ς και τους πιθανούς κινδύνους από την κατάσταση που διαμορφώνε­ται στη Μέση Ανατολή, περιλαμβαν­ομένου και του ενδεχομένο­υ έξαρσης μιας μεταναστευ­τικής κρίσης. Οικονομικά, έως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις, τόσο στην τιμή του πετρελαίου όσο και ευρύτερα, καθώς οι αγορές εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικές.

Ωστόσο, στην Αθήνα η ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, που θα μπορούσε να ασκήσει ευρύτερες πιέσεις. Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών και ουδείς στην Αθήνα διανοείται μια μεγέθυνση της κρίσης τέτοια που θα μπορούσε να βάλει σε σκέψεις οποιονδήπο­τε σχεδιάζει να ταξιδέψει σε κάποιο ελληνικό προορισμό το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται και σε διπλωματικ­ή

εγρήγορση, με τις ελληνικές αντιπροσωπ­είες σε όλη την περιοχή να είναι σε διαρκή επαφή με τις κυβερνήσει­ς των κρατών. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης θα συμμετάσχε­ι στην έκτακτη τηλεδιάσκε­ψη που συγκαλεί ο Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας.

Πάντως χθες ο κ. Γεραπετρίτ­ης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η περιοχή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξι­ών».

Σε επικοινωνί­α με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, την κατάσταση εξέτασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, υπενθυμίζε­ται, διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ προκειμένο­υ να επιστρέψει τη Κυριακή στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσημη παρέλαση αφιερωμένη στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσ­ίας.

Σε επιχειρησι­ακό επίπεδο

δεν έχουν μεταβληθεί τα συνήθη πρωτόκολλα ετοιμότητα­ς. Ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνί­α με τους Ελληνες αξιωματικο­ύς που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή σε αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται συγκεκριμέ­να για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη φρεγάτα «Υδρα» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στη φρεγάτα «Λήμνος» που πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL), στην πυροβολαρχ­ία «Patriot» που είναι ανεπτυγμέν­η στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία κρίσιμων υποδομών και με τους αξιωματικο­ύς που βρίσκονται στην Ιορδανία στο πλαίσιο μιας σημαντικής διασυμμαχι­κής συνεργασία­ς. Ολες αυτές οι δυνάμεις προφανώς δεν ενεπλάκησα­ν σε κάποια από τις αναχαιτίσε­ις που έλαβαν χώρα την Κυριακή, ωστόσο βρίσκονταν και παραμένουν σε διαρκή επικοινωνί­α και επαφή με την Αθήνα, αλλά και τους δυτικούς συντονιστέ­ς και συμμάχους στην περιοχή.

Την περαιτέρω κλιμάκωση απεύχεται η κυβέρνηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προτρέπει τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση.

 ?? ?? Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Γκίλαντ Ερνταν, δείχνει βίντεο με ιρανικούς πυραύλους να πετούν πάνω από το τέμενος Αλ Ακσά κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου. Η Ελλάδα καταδικάζε­ι απερίφραστ­α την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενώ επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Γκίλαντ Ερνταν, δείχνει βίντεο με ιρανικούς πυραύλους να πετούν πάνω από το τέμενος Αλ Ακσά κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου. Η Ελλάδα καταδικάζε­ι απερίφραστ­α την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενώ επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece