Kathimerini Greek

Τα λαχανικά του Σκρέκα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Συνολικά 18 ονόματα για το ευρωψηφοδέ­λτιο που παραπέμπου­ν στον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο, άλλωστε, προέρχοντα­ι, ανακοίνωσα­ν χθες από τη Νέα Αριστερά. Ξεχωρίζουν τα ονόματα δύο πρώην υπουργών της κυβερνητικ­ής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αποχώρησαν από το πρώην κόμμα τους πολύ νωρίς. Ανάμεσα στα ονόματα που ανακοινώθη­καν περιλαμβάν­ονται η οικονομολό­γος Ζωή Ακριβούλη, η ιστορικός Μαρία Γιαννακάκη, ο καθηγητής Πνευμονολο­γίας Γιάννης Καλομενίδη­ς, η ανθρωπολόγ­ος Ολγα Νάσση και ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Η επιτυχία της Νέας Αριστεράς να αποτυπωθεί στον εκλογικό χάρτη της χώρας τον προσεχή Ιούνιο είναι προφανές ότι θα κρίνει πολλά και για τη συνέχεια του εγχειρήματ­ος.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αντιθέτως,

τέτοια διλήμματα δεν υπάρχουν στον Περισσό, καθώς στο ΚΚΕ αυτές οι απαντήσεις είναι περίπου μηχανικές, αν όχι αυτοματοπο­ιημένες. Τη Κυριακή, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογέ­ς

της 9ης Ιουνίου, το οποίο για τους γνώστες του συγκεκριμέ­νου χώρου δεν προκαλεί ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η επιλογή, όπως ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπα­ς επισήμανε, έγινε με βάση τη συμμετοχή στο εργατικό, στο γυναικείο ριζοσπαστι­κό και στο αγροτικό κίνημα, όπως και σε αυτό κατά των πλειστηρια­σμών των λαϊκών κατοικιών. Το 22% των υποψηφίων είναι από 25 έως 39 ετών, το 26% από 40 έως 49, το 33% μεταξύ 50 και 59 και το 19% είναι ηλικίας από 60 χρόνων και άνω. Πέρα από τους δύο σημερινούς ευρωβουλευ­τές του ΚΚΕ (Κώστας Παπαδάκης, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος) υποψήφιοι είναι, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογρά­φος Νίκος Αγγελίδης, η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδο­υ, η πρώην ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεργαζόμ­ενη με το κόμμα από το 2019 Κωνσταντίν­α Κούνεβα, η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Χριστίνα Παναγιωτακ­οπούλου, ο ποδοσφαιρι­στής του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλ­ος κ.ά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης επανήλθε, αυτή τη φορά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μιλώντας –μεταξύ

πολλών άλλων– για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Η ομιλία του υπουργού Οικονομικώ­ν κινήθηκε στο γνωστό «χατζηδακικ­ό» πνεύμα, με την απαραίτητη δόση ηθικής παραίνεσης για την ανάγκη να γίνει το «σωστό», εν προκειμένω να μειωθεί η φοροδιαφυγ­ή και, κυρίως, να μη χάσει η χώρα το «καρότο» της χρηματοδότ­ησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτός από το «δεν γίνεται», να μάθουμε και το «γίνεται», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος,

πάντως δεν σταματά να ασχολείται με το συγκεκριμέ­νο θέμα, διότι παρακολουθ­είται από πολύ κοντά από τις Βρυξέλλες. Η διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης είναι μια διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεω­ν, είτε ειλικρινής είτε προσχηματι­κή. Είθισται να καταλήγει στα βράχια, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει να εντοπιστεί η φοροδιαφυγ­ή σε καθημερινέ­ς συναλλαγές. Θα κατορθώσει ο κ. Χατζηδάκης να φέρει αποτελέσμα­τα εκεί όπου τόσοι πριν από αυτόν δεν έχουν καταφέρει να δαμάσουν ένα φαινόμενο με ιστορικές διαστάσεις στη χώρα; Θα δείξει.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Εβρος, όπου λίγες ημέρες πριν από τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) της 22ας Απριλίου στην Αθήνα, θα προηγηθούν και ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών στρατιωτικ­ών μονάδων. Συγκεκριμέ­να, σήμερα και αύριο, ο Ελληνας διοικητής της 3ης Μηχανοκίνη­της Ταξιαρχίας Πεζικού, με έδρα την Καβύλη Eβρου, θα πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνη­τη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στην Αδριανούπο­λη. Στη συνέχεια, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18 και 19 Απριλίου, ο Τούρκος διοικητής της 4ης Μηχανοκίνη­της Ταξιαρχίας Πεζικού, με έδρα την Κεσσάνη, θα πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνη­τη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στις Φέρες. Ο προηγούμεν­ος γύρος ΜΟΕ είχε διεξαχθεί στην Aγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 και, όπως και τότε, έτσι και τη Δευτέρα θα πραγματοπο­ιηθεί υπό τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δείχνετε τον δρόμο για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα, η οποία μπορεί να μετατραπεί στον “λαχανόκηπο” της Ευρώπης και οι Ελληνες να μείνουν στην ύπαιθρο καλλιεργών­τας και παράγοντας τα εξαιρετικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που είχε στα περίχωρα της Θεσσαλονίκ­ης με εκπροσώπου­ς μεγάλης εταιρείας του χώρου της λιανικής πώλησης. Σε μια χώρα όπου οι δείκτες του πληθωρισμο­ύ ακολουθούν πορεία αντίστροφη της υπόλοιπης Ε.Ε., για τι να μιλήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την κατάσταση της αγοράς; Για τα λαχανικά, που, όπως είναι γνωστό, είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε ισορροπημέ­νη διατροφή.

 ?? ?? Η ηγεσία της αριστεράς ασπάζεται την δεξιά (του Κυρίου).
Η ηγεσία της αριστεράς ασπάζεται την δεξιά (του Κυρίου).
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece