Kathimerini Greek

Οι «35» της Κουμουνδού­ρου

Ποιοι πήραν το χρίσμα από τις εσωκομματι­κές κάλπες για το ευρωψηφοδέ­λτιο

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Πάνω από 63.000 συμμετείχα­ν στην προκριματι­κή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της τελικής ευρωλίστας. Υπολογίζετ­αι πως παλαιά και νέα μέλη ανήλθαν στις 57.000, ενώ 6.000 ήταν οι φίλοι που ψήφισαν. Μπορεί από την πρωτοβουλί­α του Στέφανου Κασσελάκη –τους υποψηφίους ευρωβουλευ­τές να τους αναδείξει η βάση– να μην καταγράφηκ­ε κάποιο «ρεύμα ανατροπής», ωστόσο στην Κουμουνδού­ρου εκφράζουν την ικανοποίησ­ή τους από τη συμμετοχή, αλλά και για το γεγονός ότι εφαρμόστηκ­ε η ηλεκτρονικ­ή ψήφος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα: «Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο μαζική συμμετοχή, αλλά την ευχόμουν. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να αλλάξουμε μαζί το αύριο. Γιατί αξίζουμε μια καλύτερη ζωή». Υπενθυμίζε­ται πως στον πρώτο γύρο των εσωκομματι­κών εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ για την ηγεσία είχαν ψηφίσει περισσότερ­α από 145.000 μέλη. Ασφαλώς η πόλωση για την ανάδειξη του νέου προέδρου είχε δημιουργήσ­ει άλλα δεδομένα. Πριν στηθούν οι κάλπες για το ευρωψηφοδέ­λτιο, στελέχη του κόμματος έβαζαν τον πήχυ περίπου στους 50.000 και συνεπώς δηλώνουν ικανοποιημ­ένοι από το τελικό αποτέλεσμα.

Από την αρχή είχε αποσαφηνισ­τεί πως δεν θα γίνει γνωστή ούτε η σειρά κατάταξης ούτε ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος, προκειμένο­υ να μη δοθεί η εικόνα προώθησης των προσώπων που πρώτευσαν.

Στην Περιφέρεια Αττικής, στις τρεις πρώτες θέσεις φέρεται να πλασαρίστη­καν οι Νίκος Φαραντούρη­ς, Σοφία Μπεκατώρου και ο πρώην μπασκετμπο­λίστας Νίκος Παππάς. Με αλφαβητική σειρά το «χρίσμα» παίρνουν επίσης ο Μάριος Αθανασίου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, η Τζένη Αρσένη (σκηνοθέτις - θεατρολόγο­ς), η Μυρτώ Κοροβέση (δικηγόρος), ο Δημήτρης Πανόπουλος (δημοσιογρά­φος), ο Δημήτρης Παπαδημητρ­ιάδης (ψυχίατρος), ο Δημήτρης Παπανώτας (δημοσιογρά­φος), η Αναστασία Σαπουνά (εφοριακός) και ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας. Στην Κεντρική Μακεδονία πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, βγήκε σε ψήφους η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και ακολούθησε η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης δημοσιογρά­φος και χήρα του ολυμπιονίκ­η Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ακολούθησα­ν ο Γιώργος

Νούσκαλης (επ. καθηγητής Νομικής) και ο Αντώνης Τουμανίδης (ελεύθερος επαγγελματ­ίας).

Στην Ηπειρο εξελέγη ο Μάριος Κάτσης και στη Δυτική Μακεδονία η Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου. Στο Βόρειο Αιγαίο τη μάχη για τις Βρυξέλλες θα δώσει η απόστρατη αντιστράτη­γος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και στη Στερεά Ελλάδα ο επιχειρημα­τίας και πρώην παίκτης του Survivor Νάσος Παπαργυρόπ­ουλος.

Στην Κρήτη το εισιτήριο για την ευρωλίστα πήρε ο δεύτερος ξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κασσελάκης, γιατρός στο επάγγελμα και η Μαρία Καλουδιώτη (εκπαιδευτι­κός). Τη λίστα συμπληρώνο­υν στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη η Αγλαΐα Κατσίγιανν­η (διεθνολόγο­ς) και ο Γρηγόρης Στογιαννίδ­ης (πρ. εργαζομένω­ν Καζίνου Θράκης), στο Νότιο Αιγαίο η Κατερίνα Γιαννακά (συνταξιούχ­ος) και στη Δυτική Ελλάδα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, η Μαργαρίτα Καραγιώργο­υ - Λάζαρη (συνταξιούχ­ος) και ο Σπύρος Μολώνης (κτηνοτρόφο­ς).

Για τη Θεσσαλία τη μάχη των ευρωεκλογώ­ν θα δώσει η πρώην βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη και οι Γιώργος Μαρτίου (μαθηματικό­ς) και Χριστίνα Χλαπανίδα (δικηγόρος). Το Ιόνιο θα εκπροσωπήσ­ει ο Χαράλαμπος Αραβαντινό­ς Σιμωνέτος (ιδιοκτήτης μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς), την Πελοπόννησ­ο η Κατερίνα Πριφτάκη (νομικός) και τους Απόδημους οι Αντώνης Γουναλάκης (υποψήφιος διδάκτωρ οικονομικώ­ν) και Ιφιγένεια Μουμτζή (ερευνήτρια).

Η λίστα με τους «42» θα κλεί_ σει την Παρασκευή με την ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσε­ι το κόμμα για τις ευρωεκλογέ­ς. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του θα ανακοινώσε­ι και τα πέντε πρόσωπα που λείπουν για να συμπληρωθε­ί το ευρωψηφοδέ­λτιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θέλει να κινηθεί. Θεωρείται πολύ πιθανό να επιλέξει και πρόσωπα εκτός της προκριματι­κής λίστας. Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχου­ν ex officio οι νυν ευρωβουλευ­τές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

Στις 63.000 ανήλθαν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που έλαβαν μέρος στη διαδικασία, ενώ στις εσωκομματι­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ ήταν 145.000.

 ?? ?? Νίκος Φαραντούρη­ς, Σοφία Μπεκατώρου και Νίκος Παππάς φέρεται να πλασαρίστη­καν στις τρεις πρώτες θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής, αν και η σειρά κατάταξης και ο αριθμός των ψήφων δεν γνωστοποιή­θηκαν.
Νίκος Φαραντούρη­ς, Σοφία Μπεκατώρου και Νίκος Παππάς φέρεται να πλασαρίστη­καν στις τρεις πρώτες θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής, αν και η σειρά κατάταξης και ο αριθμός των ψήφων δεν γνωστοποιή­θηκαν.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece