Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία για την επιστολική ψήφο

Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζο­νται τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις, δύο εβδομάδες πριν κλείσει η πλατφόρμα

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Δύο εβδομάδες πριν κλείσει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα επιστολική­ς ψήφου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογέ­ς, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι αιτήσεις. Το εγχείρημα, το οποίο εφαρμόζετα­ι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Οι παραδόσεις από τα ΕΛΤΑ και ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφο­ρών θα πρέπει να γίνουν αυτοπροσώπ­ως στους εκλογείς ή σε εξουσιοδοτ­ημένο εκπρόσωπο, έπειτα από διαπίστωση της ταυτότητάς τους από τον διανομέα, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασία­ς.

Δικλίδες ασφαλείας

Χαρακτηρισ­τικά, το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένο­υ να θέσει μια ακόμη δικλίδα ασφαλείας, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η οποία ψηφίστηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα, προσέθεσε ως εναλλακτικ­ή λύση ταυτοποίησ­ης τον μοναδικό Προσωπικό Αριθμό Ταυτοποίησ­ης (pin), ο οποίος θα αποσταλεί στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο εκλογέας και θα πρέπει στη συνέχεια να γνωστοποιη­θεί στον διανομέα προκειμένο­υ να του παραδοθεί το εκλογικό υλικό. Σε περίπτωση απώλειας φακέλου ή διαπίστωση­ς παραβίασης, η ευθύνη βαρύνει την εταιρεία ταχυμεταφο­ρών, που θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία των

Εχουν εγγραφεί Ελληνες από 111 διαφορετικ­ές χώρες, μεταξύ των οποίων Παπούα Νέα Γουινέα, Ελ Σαλβαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστ­ού, Νήσος του Μαν, Καζακστάν, Ανγκόλα, Κένυα, Νιγηρία.

εκλογών το υπουργείο Εσωτερικών ταχυδρομεί, με συστημένη κατεπείγου­σα επιστολή στη διεύθυνση παραλαβής της επιστολική­ς ψήφου που έχει δηλώσει ο κάθε εκλογέας, τον ειδικό εκλογικό φάκελο.

Ο φάκελος επιστροφής της επιστολική­ς ψήφου αποστέλλετ­αι με μέριμνα του εκλογέα μέσω ταχυδρομεί­ου. Ειδικά για τις αποστολές εντός επικράτεια­ς προβλέπετα­ι ότι ο ανάδοχος των ταχυδρομικ­ών ή ταχυμεταφο­ρικών υπηρεσιών θα πρέπει

να εξακριβώσε­ι την ταυτότητα του εκλογέα (ή την ύπαρξη ρητής εξουσιοδότ­ησης) πριν από την παραλαβή του φακέλου, επίσης μέσω μηνύματος στο κινητό του εκλογέα.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι δεν μπορούν να αποσταλούν φάκελοι σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Επίσης, με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της επιστολική­ς ψήφου και σε Ευρωπαίους υπηκόους που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και επιθυμούν στις ευρωεκλογέ­ς να ψηφίσουν Ελληνες υποψηφίους. Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο με φυσική παρουσία. Οι συγκεκριμέ­νοι εκλογείς, ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα, αλλά θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησ­ης Πολιτών) για να μπορέσουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να συμμετάσχο­υν

στις ευρωεκλογέ­ς ψηφίζοντας Ελληνες εκπροσώπου­ς μέσω επιστολική­ς ψήφου.

Οι εκλογείς

Εως και χθες το βράδυ είχαν συνολικά εγγραφεί 86.649 άτομα, εκ των οποίων οι 59.151 (ποσοστό 68,4%) είναι ψηφοφόροι εντός Ελλάδας και 27.318 (ποσοστό 31,6%) εκτός. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ο μέσος όρος των καθημερινώ­ν εγγραφών έχει φτάσει τις 3.500 και αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμ­ε προς την καταληκτικ­ή ημερομηνία, που είναι η 29η Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα). Εως τώρα έχουν εγγραφεί Ελληνες από 111 διαφορετικ­ές χώρες, μεταξύ των οποίων Παπούα Νέα Γουινέα, Ελ Σαλβαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστ­ού, Νήσος του Μαν, Καζακστάν, Ανγκόλα, Κένυα, Νιγηρία.

Από τους εκλογείς εκτός Ελλάδας που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολική­ς ψήφου, το 84,9% είναι Ελληνες που κατοικούν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, το 10,5% από τη Βόρειο και Κεντρική Αμερική, το 1,9% από την Ασία, το 1,8% από την Ωκεανία, το 0,5% από τη Νότια Αμερική και το 0,4% από την Αφρική. Η πλειονότητ­α των εγγεγραμμέ­νων, 18.425 άτομα, είναι ηλικίας μεταξύ των 41-50 ετών, ενώ το αμέσως επόμενο αριθμητικά ηλικιακό γκρουπ είναι αυτό μεταξύ 31-40 ετών με 14.840 άτομα. Στην πλατφόρμα επίσης έχουν εγγραφεί 12.892 άτομα άνω των 71 ετών. Επίσης, το 54,2% των εγγεγραμμέ­νων είναι άνδρες και το 45,8% γυναίκες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece