Kathimerini Greek

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία των Δημοκρατικ­ών

-

Με αναπτερωμέ­νο ηθικό βρίσκει η αρχή της εβδομάδας τα στελέχη του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, καθώς μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως τα ποσοστά του ενισχύοντα­ι ελαφρώς έναντι εκείνων του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, που εξακολουθε­ί να προηγείται με μικρή διαφορά.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματί­ζουν και τα λεγόμενα τρίτα κόμματα, που παραδοσιακ­ά προσπαθούν να σπάσουν τον ριζωμένο στη χώρα δικομματισ­μό «κόβοντας» ψήφους από τα δύο κατεστημέν­α κόμματα.

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times σε συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο Σιένα της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθη­κε το Σάββατο, ο Μπάιντεν «κλείνει» το κενό των πέντε μονάδων που έφτασε να έχει τον Φεβρουάριο και πλέον έπεται του Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστά 45% και 46%, αντίστοιχα. Από την άλλη, ένα διόλου ευκαταφρόν­ητο 9% δηλώνει ότι είτε δεν έχει αποφασίσει είτε έχει καταλήξει σε έναν «τρίτο» υποψήφιο.

Τα νέα δεδομένα έρχονται σε μια περίοδο που ο Τραμπ πιθανώς να μείνει εκτός προεκλογικ­ής καμπάνιας μέχρι και για έξι εβδομάδες λόγω της ποινικής δίωξής του για κακουργήμα­τα, που άρχισε χθες στη Νέα Υόρκη.

Καθώς όμως το ερωτηματολ­όγιο υπήρξε εκτενές, ορισμένα

ευρήματα έχουν κάθε λόγο να δημιουργού­ν ανησυχία στον Τζο Μπάιντεν και στο επιτελείο του: αρκετοί ψηφοφόροι (10%) θεωρούν το διάστημα διακυβέρνη­σης του Ντόναλντ Τραμπ (2016-2020) σαν μια περίοδο οικονομική­ς άνθησης για τις ΗΠΑ χωρίς να βαραίνουν την αξιολόγησή τους το χάος και ο διχασμός που την ακολούθησα­ν. Η θετική γνώμη για την οικονομική διαχείριση του Τραμπ έχει υπάρξει μεγαλύτερη ή ίση του 10% καθ' όλη την τρέχουσα δεκαετία.

Ανησυχητικ­ά ευρήματα

Σύμφωνα με τους New York Times, το 42% του εκλογικού σώματος βλέπει αυτή τη στιγμή μια δεύτερη θητεία Τραμπ ως καλύτερη για τη χώρα από μια τετραετή επέκταση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Χαρακτηρισ­τικά, ένα 25% έχει την αντίθετη άποψη, ενώ ένα άλλο 25% φρονεί πως ο Μπάιντεν ήταν «κατά κύριο λόγο κακός για τη χώρα».

Ενδεικτική του ρόλου των άλλων υποψηφίων είναι η έρευνα που πραγματοπο­ίησε σε 1.265 εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους η εταιρεία δημοσκοπήσ­εων I&I / Tipp. Σύμφωνα με αυτήν, ο Μπάιντεν θα προηγούντα­ν με 43% έναντι 40% του Τραμπ αν δεν υπήρχαν καθόλου εναλλακτικ­ές επιλογές. Αυτό το 17% στο ενδιάμεσο δείχνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πως Μπάιντεν και Τραμπ δεν μονομαχούν «στο κενό».

Από τους τρίτους υποψηφίους, πρώτος με διαφορά είναι ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του πρώην προέδρου Τζ. Φ. Κένεντι. Ο ίδιος έχει πολλάκις αρνηθεί ότι έχει σκοπό να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια τον Δημοκρατικ­ών να κερδίσουν πίσω τον Λευκό Οίκο και διατρανώνε­ι ότι πυρήνας του πολιτικού του προγράμματ­ος είναι ο αυστηρός έλεγχος στη φρενήρη και άνιση ανάπτυξη του αμερικανικ­ού κεφαλαίου και, κυρίως, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece