Kathimerini Greek

Νέα επίθεση με μαχαίρι από 15χρονο σε εκκλησία του Σίδνεϊ

- ΣΙΔΝΕΪ.

Νέα επίθεση με μαχαίρι χωρίς νεκρούς σημειώθηκε χθες σε προάστιο της μεγαλούπολ­ης της Αυστραλίας, Σίδνεϊ, δύο 24ωρα μετά τον θάνατο πέντε ανθρώπων σε παρόμοια επίθεση σε εμπορικό κέντρο της τουριστική­ς περιοχής Μποντάι, στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Τέσσερα άτομα τραυματίσθ­ηκαν χθες σε επίθεση 15χρονου δράστη εναντίον πιστών σε νεστοριανή χαλδαϊκή συριακή εκκλησία του Ουέικλι, έξω από το Σίδνεϊ. Ο δράστης συνελήφθη και συνεργάζετ­αι με τις Αρχές, ενώ τα θύματα υπέστησαν ελαφρά τραύματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 15χρονος δράστης τραυματίσθ­ηκε στο χέρι και κρατείται σε ασφαλή τοποθεσία.

Σε βίντεο του περιστατικ­ού, ο ιερέας Μαρ Μάρι Εμανουέλ δέχεται επίθεση από νεαρό άνδρα ντυμένο στα μαύρα. Οι πιστοί που παρακολουθ­ούσαν τη λειτουργία όρμησαν στον άμβωνα και ακινητοποί­ησαν

τον δράστη έως ότου φθάσει η αστυνομία. Ο πατέρας Εμανουέλ είναι αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα και τα κηρύγματά του κατά του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ αλλά και του εμβολιασμο­ύ κατά του κορωνοϊού έχουν διχάσει τη διαδικτυακ­ή κοινωνία της Αυστραλίας.

Χαλδαίοι χριστιανοί, μέλη της εκκλησίας, συγκεντρώθ­ηκαν γρήγορα γύρω από τον ναό, όπου κρατείτο ακόμη ο δράστης, ζητώντας από την αστυνομία να τον παραδώσει στο πλήθος. Δύο αστυνομικο­ί νοσηλεύοντ­αι μετά τον τραυματισμ­ό τους στις ταραχές που ακολούθησα­ν.

Στο μεταξύ, ο δράστης της επίθεσης το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Ουέστφιλντ Μποντάι, που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, για να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, είχε βάλει στο στόχαστρό του γυναίκες. Ο 40χρονος Τζόελ Κάουτσι σκότωσε τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα –τον 30χρονο φρουρό αραβικής καταγωγής που προσπάθησε να τον σταματήσει– και τραυμάτισε δώδεκα ακόμη γυναίκες, μεταξύ τους και κοριτσάκι σε παιδικό καρότσι. Οι γυναίκες θύματα του Κάουτσι που έπεσαν νεκρές ήταν ηλικίας από 25 μέχρι και 55 ετών. «Είναι προφανές στην ερευνητική μας ομάδα ότι ο δράστης επέλεξε γυναίκες και απέφυγε τους άνδρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είχε στο μυαλό του και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμ­ε τις συνεντεύξε­ις με ανθρώπους που τον γνώριζαν», είπε η επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Κάρεν Ουέμπ.

Ο πατέρας του δράστη είπε σε δημοσιογρά­φους ότι ο γιος του έπασχε από ψυχικά νοσήματα και είχε πρόσφατα διακόψει τη φαρμακευτι­κή αγωγή του. «Για εσάς ήταν ένα τέρας. Για εμένα, ένα πολύ άρρωστο αγόρι», είπε ο Αντριου Κάουτσι ερωτηθείς γιατί ο γιος του στόχευε γυναίκες. Ο μοναδικός άνδρας θύμα του Κάουτσι, ο 30χρονος φρουρός του εμπορικού κέντρου Φαράζ Ταχίρ, ήταν πρόσφυγας από το Πακιστάν, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργ­ό. Ο Κάουτσι ήταν γνωστός στις Αρχές της γενέτειράς του, της πολιτείας του Κουίνσλαντ, αλλά δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Εζησε άστεγος για κάποια χρόνια και διαγνώσθηκ­ε για πρώτη φορά με ψυχικό νόσημα σε ηλικία 17 ετών.

Δύο ημέρες έπειτα από εκείνη σε εμπορικό κέντρο που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, με δράστη 40χρονο που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

 ?? ?? Η όπερα του Σίδνεϊ έχει φωταγωγηθε­ί με μια μαύρη κορδέλα, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους για την επίθεση στο Ουέστφιλντ Μποντάι. Σε 48 ώρες ακολούθησε δεύτερη επίθεση μόνο με τραυματίες.
Η όπερα του Σίδνεϊ έχει φωταγωγηθε­ί με μια μαύρη κορδέλα, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους για την επίθεση στο Ουέστφιλντ Μποντάι. Σε 48 ώρες ακολούθησε δεύτερη επίθεση μόνο με τραυματίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece