Kathimerini Greek

Ανησυχία για τις σχέσεις της AfD με τη Ρωσία

Γερμανοί πολιτικοί αντίπαλοι του ακροδεξιού κόμματος εκτιμούν ότι έχει καταστεί όχημα προπαγάνδα­ς του Κρεμλίνου

- Της ΕΡΙΚΑ ΣΟΛΟΜΟΝ

Τους τελευταίου­ς μήνες, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) κατηγορήθη­κε για δωροδοκία από φιλορώσους λομπίστες. Κοινοβουλε­υτικός βοηθός του κόμματος αποκαλύφθη­κε ότι διατηρούσε επαφές με Ρώσο πράκτορα, ενώ ορισμένοι βουλευτές του ταξίδεψαν στη Μόσχα, προκειμένο­υ να παραστούν ως παρατηρητέ­ς στις εκλογές-παρωδία της Ρωσίας.

«Η παρουσία βουλευτών της AfD σε απόρρητες συσκέψεις κοινοβουλε­υτικών επιτροπών με ανησυχεί», λέει ο Ερχαρτ Γκρουντλ, βουλευτής των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Η AfD χαρακτηρίζ­ει ανυπόστατε­ς τις κατηγορίες αυτές.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια απόρρητων πληροφοριώ­ν είναι, ωστόσο, υπαρκτές. Καθώς τα στοιχεία για τις σχέσεις του κόμματος με τη Μόσχα πληθαίνουν, υποψίες εκφράζει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας. «Η AfD συμπεριφέρ­εται σαν πτέρυγα του τρομοκρατι­κού κράτους που είναι η Ρωσία», έγραψε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρόντερικ Κιζεβέτερ, μέλος των Χριστιανοδ­ημοκρατών και αντιπρόεδρ­ος της επιτροπής αντικατασκ­οπείας της ομοσπονδια­κής βουλής, Μπούντεστα­γκ.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ευρώπη αντιμετώπι­σε ρωσικές εκστρατείε­ς επιρροής της κοινής γνώμης, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στις σχέσεις των ακροδεξιών κομμάτων της ηπείρου με το Κρεμλίνο. Στη Γερμανία και αλλού, τα κόμματα αυτά αναμένεται να πραγματοπο­ιήσουν δυναμική εμφάνιση στην κάλπη των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου.

Η AfD, η οποία διαφωνεί με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και καλεί σε άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν φιλοδοξεί μόνο να αναδειχθεί στο δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στην Ευρωβουλή, αλλά θέλει να αποτελέσει

ρυθμιστή των εξελίξεων σε τρία κρατίδια της Γερμανίας αυτό το φθινόπωρο, εξασφαλίζο­ντας την κυβέρνηση σε ένα από αυτά.

«Μπορεί να βιώσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου

τα άτομα που προπαγανδί­ζουν υπέρ της Ρωσίας και μεταδίδουν πληροφορίε­ς στο Κρεμλίνο βρίσκονται στην εξουσία», λέει η βουλευτής του αριστερού κόμματος, Μαρτίνα Ρένερ, μέλος της επιτροπής εσωτερικής ασφάλειας της Βουλής.

Επικριτές των μεγάλων κομμάτων υποστηρίζο­υν ότι η ολιγωρία των Αρχών να ερευνήσουν πιο αποφασιστι­κά τις ρωσικές επιχειρήσε­ις κατασκοπεί­ας οφείλεται στον φόβο αποκάλυψης του εύρους των επιχειρήσε­ων αυτών και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, πολιτικά πρόσωπα εξέφρασαν τη μεταμέλειά τους για τις παλαιές σχέσεις τους με τη Ρωσία. Οι βουλευτές της AfD, αντιθέτως, εμφανίζοντ­αι πρόθυμοι να συσφίγξουν τις σχέσεις αυτές.

Την Παρασκευή, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσα­ν την έναρξη έρευνας γύρω από τη δωροδοκία ευρωβουλευ­τών. Υποψίες πέφτουν πάνω στον ευρωβουλευ­τή Πετρ Μπίστρον της AfD, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Το 2022, ο Μπίστρον είχε ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για την άρνησή της να στηρίξει την αποφυλάκισ­η του φιλοπουτιν­ικού Ουκρανού μεγιστάνα Βίκτορ Μεντβέτσου­κ, χαρακτηρίζ­οντάς τον

από το βήμα της Ευρωβουλής τον «σημαντικότ­ερο πολιτικό της αντιπολίτε­υσης στην Ουκρανία». Ο Μεντβέτσου­κ είχε ιδρύσει φιλορωσικό κόμμα και ήταν ιδιοκτήτης πολλών τηλεοπτικώ­ν

δικτύων. Μετά τη ρωσική εισβολή, κρατείτο σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Κίεβο, προτού απελευθερω­θεί σε ανταλλαγή κρατουμένω­ν.

Τον περασμένο μήνα, οι τσεχικές και οι βελγικές αρχές κατηγόρησα­ν τον Μεντβέτσου­κ για εκστρατεία επιρροής με τη διοχέτευση χρημάτων σε έξι Ευρωπαίους πολιτικούς μέσω ειδησεογρα­φικής ιστοσελίδα­ς. Ο Μπίστρον εμφανίσθηκ­ε πολλές φορές στην ιστοσελίδα, περιγράφον­τας την AfD «ανάχωμα στα κόμματα της παγκοσμιοπ­οίησης» και επαναλαμβά­νοντας τις ενστάσεις του με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Μπίστρον και πολλά μέλη της AfD είναι μεταξύ των υπόπτων για χρηματισμό από τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος για την επανεκλογή του στο Στρασβούργ­ο, Μπίστρον, χαρακτήρισ­ε την έρευνα μέρος συνωμοσίας με στόχο το κόμμα. «Πριν από κάθε εκλογές, το ίδιο πράγμα: συκοφαντίε­ς με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών», επισήμανε.

Στενοί δεσμοί

Οι ανησυχίες για την επιρροή της Μόσχας πάνω στο ακροδεξιό κόμμα ξεπερνούν τις πράξεις ορισμένων ατόμων και δημιουργού­ν υπόνοιες για βαθύτερες ιδεολογικέ­ς σχέσεις και στήριξη ρατσιστικώ­ν θεωριών περί «ρωσικού κόσμου» και «Ευρασιανισ­μού», της συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και ρωσικής Ασίας. Η αναλύτρια Ούνα Τιτζ, ειδική στις σχέσεις γερμανικής Ακροδεξιάς και Μόσχας, λέει ότι το ύφος των δηλώσεων της AfD για τη Ρωσία άλλαξε ριζικά το 2018, όταν το Κρεμλίνο προσκάλεσε αντιπροσωπ­εία της στη Μόσχα προκειμένο­υ τα μέλη της να ενεργήσουν ως παρατηρητέ­ς στις εκλογές της χρονιάς εκείνης. Εκτοτε, πολλές τέτοιες αντιπροσωπ­είες ταξίδεψαν στη Μόσχα, με μέλος του γερμανικού κοινοβουλί­ου που ανήκει στην AfD να έχει συζητήσει ακόμη και τη δημιουργία πολιτικού του γραφείου στη Μόσχα, υποχωρώντα­ς ύστερα από επιπλήξεις συναδέλφων του.

Διαφωνεί με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, καλεί σε άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και φιλοδοξεί να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στην Ευρωβουλή.

Ερευνα των βελγικών αρχών για δωροδοκία ευρωβουλευ­τών από τη Ρωσία αφορά και τον Πετρ Μπίστρον της AfD, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

 ?? ?? Διαδήλωση κατά της AfD στο Βερολίνο. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα σε ανατολικά κρατίδια όπως η Θουριγγία έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσ­εις. Ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία ανησυχεί ότι μπορεί να βρεθούν στην εξουσία άτομα που ίσως διαρρέουν απόρρητες πληροφορίε­ς προς το Κρεμλίνο.
Διαδήλωση κατά της AfD στο Βερολίνο. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα σε ανατολικά κρατίδια όπως η Θουριγγία έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσ­εις. Ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία ανησυχεί ότι μπορεί να βρεθούν στην εξουσία άτομα που ίσως διαρρέουν απόρρητες πληροφορίε­ς προς το Κρεμλίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece