Kathimerini Greek

Ξύλο στη Βουλή της Γεωργίας

- ΤΙΦΛΙΔΑ.

Γροθιές αντάλλαξαν χθες Γεωργιανοί βουλευτές στην αίθουσα της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσ­ε να προωθήσει αμφιλεγόμε­νο νομοσχέδιο για «πράκτορες ξένων δυνάμεων», το οποίο επικρίνει η Δύση και έχει πυροδοτήσε­ι αντιδράσει­ς και στο εσωτερικό της Γεωργίας. Εικόνες βίντεο εμφάνιζαν χθες τον πρόεδρο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του κυβερνώντο­ς κόμματος, Γεωργιανό Ονειρο, και εισηγητή του επίμαχου νομοσχεδίο­υ, Μαμούκα Μιναράτζε, να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτε­υσης Αλέκο Ελισασβίλι. Το περιστατικ­ό οδήγησε σε γενικευμέν­η σύρραξη με την εμπλοκή πολλών βουλευτών. Ο Ελισασβίλι έγινε δεκτός με επευφημίες διαδηλωτών όταν εξήλθε από την αίθουσα. Το κυβερνών Γεωργιανό Ονειρο είχε ανακοινώσε­ι στις αρχές του μήνα ότι θα επανέφερε νομοσχέδιο προς ψήφιση, το οποίο καθιστά υποχρεωτικ­ή την καταγραφή οργανώσεων ως πρακτόρων ξένων δυνάμεων προκειμένο­υ να εισπράξουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεγάλες διαδηλώσει­ς στη Γεωργία πριν από 13 μήνες είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το νομοθέτημα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Τιφλίδας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσα­ν ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλί­α δεν συνάδει με τις αρχές της Ενωσης και με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας που χορήγησε η Ε.Ε. στη Γεωργία τον Δεκέμβριο.

Το κυβερνών κόμμα επιμένει ότι η χώρα επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., την ώρα που ενισχύει τις σχέσεις της Τιφλίδας με τη Ρωσία, αντιμετωπί­ζοντας παράλληλα κατηγορίες αυταρχικών μεθόδων στο εσωτερικό. Υποστηρίζε­ι δε ότι ο νόμος είναι αναγκαίος για την καταπολέμη­ση των «ψευδοπροοδ­ευτικών αξιών» που επιβάλλουν οι ξένοι και για την προώθηση της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργ­ός Ιρακλί Κομπάκιτζε είχε σύσκεψη με τους πρέσβεις της Ε.Ε., της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο. Σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του, ο Κομπάκιτζε υπερασπίστ­ηκε τον νόμο χαρακτηρίζ­οντάς τον «εργαλείο διαφάνειας» και εκφράζοντα­ς την απορία του για τις ενστάσεις της Δύσης.

Οι επικριτές της κυβέρνησης αποκαλούν το νομοθέτημα «ρωσικό νόμο», για να τον συγκρίνουν με αντίστοιχη νομοθεσία που αξιοποιεί το Κρεμλίνο προκειμένο­υ να ποδηγετήσε­ι τη ρωσική αντιπολίτε­υση. Η Ρωσία δεν είναι καθόλου δημοφιλής μεταξύ των Γεωργιανών, εξαιτίας της στήριξης που προσφέρει η Μόσχα στις αποσχισθεί­σες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Η Γεωργία ηττήθηκε από τη Ρωσία το 2018 σε σύντομο πόλεμο.

Εκατοντάδε­ς διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθ­εί χθες το βράδυ έξω από το κτίριο του κοινοβουλί­ου. Μετά την έγκρισή του από την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ελεγχόμενη από το Γεωργιανό Ονειρο, το νομοθέτημα θα συζητηθεί στη βουλή.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματ­ισμένες για τον Οκτώβριο στη Γεωργία, οι δημοσκοπήσ­εις όμως δείχνουν ότι το Γεωργιανό Ονειρο παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου, παρότι η δημοτικότη­τά του έχει υποχωρήσει. Το 2020 το κόμμα επικράτησε στις εκλογές με μικρή διαφορά από την αντιπολίτε­υση. Οι ίδιες σφυγμομετρ­ήσεις εμφανίζουν το 80% του πληθυσμού να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να διαφωνεί με την αντιδυτική ρητορική του Κομπάκιτζε.

Αντιδράσει­ς για αμφιλεγόμε­νο νομοσχέδιο κατά «πρακτόρων ξένων δυνάμεων» με στόχο αλλοδαπές ΜΚΟ, το οποίο επικρίνει η Δύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece