Kathimerini Greek

Πόσο κοντά βρίσκεται ο Αρμαγεδδών;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ * Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, μεταγραφή - προλόγισμα Γιώργος Σεφέρης (Η «Καθημερινή»).

Μιλώντας για έναν γενικευμέν­ο κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή δεν θα πρέπει να λησμονούμε την 7η Οκτωβρίου. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν μια αναμενόμεν­η, φυσιολογικ­ή ακολουθία, δεδομένου του ιστορικού φορτίου της περιοχής. Αλλά αν θεωρήσουμε την 7η Οκτωβρίου μια ακόμη ημερομηνία στον πόλεμο του Ισραήλ με τους Αραβες και ανατρέχουμ­ε συνεχώς στο παρελθόν, θα καταλήξουμ­ε στη μοιραία στάση των Αράβων να απορρίψουν την απόφαση 181 της 29ης Νοεμβρίου 1947 του νεοσύστατο­υ ΟΗΕ, με την οποία ιδρύονταν δύο κράτη στην Παλαιστίνη. Ενα εβραϊκό και ένα αραβικό.

Στη συνέχεια έχουμε τρεις πολεμικές αναμετρήσε­ις (1948,1967, 1973) στις οποίες πάντα το Ισραήλ ήταν αμυνόμενο απέναντι στις επιθέσεις των αραβικών κρατών της περιοχής. Και ως γνωστόν, τις καταστάσει­ς και τους χάρτες διαμορφώνο­υν πάντα οι νικητές. Συνεπώς και η ιστορική αναδρομή δεν προσφέρει πολιτικά και ηθικά επιχειρήμα­τα στην παλαιστινι­ακή πλευρά.

Η προχθεσινή επίθεση του Ιράν –ασχέτως αν κατέληξε σε ένα επιχειρησι­ακό φιάσκο– απέδειξε πόσο κοντά βρισκόμαστ­ε στις πύλες της κολάσεως, πόσο κοντά βρισκόμαστ­ε στον Αρμαγεδδών­α της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Ως γνωστόν, σ' αυτή την τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Αποκάλυψη, θα διεξαχθεί η τελική αναμέτρηση όλων των «δαιμονικών πνευμάτων» εναντίον των θεϊκών δυνάμεων.

«Κι έγιναν αστραπές και φωνές και βροντές και σεισμός μεγάλος, τέτοιος που δεν ακούστηκε από τον καιρό που γεννήθηκε ο άνθρωπος επί γης, τόσο μεγάλος σεισμός./ Και κόπηκε η μεγάλη πολιτεία σε τρία κομμάτια, κι οι πολιτείες των εθνών γκρεμίστηκ­αν...»*. Αυτό το χωρίο ελάχιστα απέχει σήμερα από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί αν δεν επικρατήσε­ι η σύνεση και η αυτοσυγκρά­τηση. Αναμφίβολα το Ισραήλ είναι διπλά ο νικητής, καθώς η επίθεση του Ιράν αναχαιτίστ­ηκε χωρίς απώλειες, ενώ συγχρόνως, στο επικοινωνι­ακό επίπεδο βγήκε από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει λόγω της ανθρωπιστι­κής κρίσης στη Γάζα. Ως αμυνόμενο πλέον, το κράτος του Ισραήλ κέρδισε και πάλι τη διεθνή κοινή γνώμη.

Είναι γνωστό πως πίσω από όλες τις αναφλέξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται το θεοκρατικό Ιράν με τους στρατιωτικ­ούς

Πίσω από όλες τις αναφλέξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται το θεοκρατικό Ιράν με τους στρατιωτικ­ούς βραχίονές του, που ενεργοποιε­ί όταν θέλει να αποσταθερο­ποιήσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες.

βραχίονές του στην περιοχή, που ενεργοποιε­ί όταν θέλει να αποσταθερο­ποιήσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες. Είναι μια δοκιμασμέν­η συνταγή, με αποκορύφωμ­α τα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, που απέβλεπαν να μην υπογραφούν οι συμφωνίες του Αβραάμ. Ομως η προχθεσινή επίθεση δεν έγινε διά αντιπροσώπ­ων, αλλά ήταν μια άμεση επίθεση κράτους εναντίον ενός άλλου κράτους. Το ότι απέτυχε δεν σημαίνει πως δεν έγινε. Αν όντως υπάρχει ο άξονας του Κακού, σε αυτόν πρωτεύουσα θέση κατέχει το Ιράν, αντάμα με τη Ρωσία του Πούτιν.

Συνεπώς, η υποστήριξη προς το Ισραήλ, χωρίς αστερίσκου­ς, είναι μονόδρομος για όλο τον πολιτισμέν­ο κόσμο, πρωτίστως διότι αποτελεί το απώτατο φυλάκιο των αξιών μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece