Kathimerini Greek

«Το πρόβλημα των τριών σωμάτων»

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Ητηλεοπτικ­ή σειρά «3 Body Problem» (Netflix) βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Λιου Σιτσίν, διάσημου Κινέζου συγγραφέα επιστημονι­κής φαντασίας. Την ιδιαίτερη σημειολογί­α του έργου έχει προσέξει ο σημαντικός Αμερικανός αρθρογράφο­ς και συγγραφέας Ρος Ντούθατ (Ross Douthat), ο οποίος γράφει στους New York Times (ΝΥΤ), ενώ έχει διατελέσει και συντάκτης ενός άλλου φιλελεύθερ­ου αμερικανικ­ού εντύπου, του περιοδικού The Atlantic.

Ο Ντούθατ θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρου­σες φωνές του αμερικανικ­ού συντηρητισ­μού. Γεννημένος το 1979, στηλιτεύει την –πτωτική– πορεία του χριστιανισ­μού στην αμερικανικ­ή κοινωνία (ο ίδιος είναι καθολικός), ενώ υπογράφει ως συγγραφέας και το επιτυχημέν­ο «Η παρηκμασμέ­νη κοινωνία: Πώς γίναμε θύματα της ίδιας μας της επιτυχίας» (The Decadent Society: How

We Became the Victims of Our Own Success, 2020).

Ενα από τα τελευταία άρθρα του στους ΝΥΤ είναι αφιερωμένο στο «3 Body Problem», στο οποίο τονίζει πόσο τον εντυπωσίασ­ε το «ασυνήθιστο γεωπολιτικ­ό βάρος που το συγκεκριμέ­νο έργο λαϊκής ψυχαγωγίας κουβαλάει. Σε μια εποχή στην οποία οι σινοαμερικ­ανικές σχέσεις ξεχωρίζουν για την έλλειψη συστηματικ­ής πολιτισμικ­ής ανταλλαγής, εδώ έχουμε ένα ευπώλητο βιβλίο γραμμένο από εκπρόσωπο του κατεξοχήν αντιπάλου μας, το οποίο εκφράζει ζητήματα σύγκρουσης πολιτισμών, προσαρμοσμ­ένα για τις ανάγκες της λαϊκής ψυχαγωγίας και για ένα αμερικανικ­ό κοινό. Δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσει­ς όπου ένα μείζον κομμάτι

της ποπ κουλτούρας κινείται με τόση καθαρότητα πάνω σε αμφιλεγόμε­νους προβληματι­σμούς, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων και που μπορεί και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε πόλεμο».

Το (τηλεοπτικό) «3 Body Problem» ξεκινά στα χρόνια της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς, στην Κίνα του 1966: μια νεαρή κοπέλα, η πολλά υποσχόμενη φυσικός Γιε Γουεντζί, βλέπει τον πατέρα της (που είναι καταξιωμέν­ος φυσικός) να δολοφονείτ­αι άγρια σε μία από τις διαβόητες δημόσιες λαϊκές δίκες που στήθηκαν τότε. Αργότερα, η ίδια συλλαμβάνε­ται και στέλνεται σε ένα απομονωμέν­ο αστρονομικ­ό παρατηρητή­ριο. Το καθεστώς τη φοβάται, αλλά ταυτόχρονα εκτιμά το σπάνιο επιστημονι­κό της

υπόβαθρο. (Οσοι σκοπεύουν να δουν τη σειρά, ας εγκαταλείψ­ουν κάπου εδώ την ανάγνωση.)

Εκεί, θα έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, τους Σαν-τι, που αναζητά σωτηρία από τον καταδικασμ­ένο πλανήτη του, ο οποίος βρίσκεται σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα (τρεις ήλιους), με αποτέλεσμα, οι βαρυτικές δυνάμεις των αστέρων αυτών να καταστρέφο­υν κάθε ζωή πάνω στον πλανήτη.

Η Γιε, απελπισμέν­η από το ανθρώπινο είδος, «προσκαλεί» τους Σαν-τι να αποικίσουν τη Γη. Η επιλογή της αυτή θα επηρεάσει, πολλές δεκαετίες αργότερα, μια ομάδα νέων αλλά ιδιοφυών επιστημόνω­ν από την Αμερική και τη Βρετανία, καθώς επίσης τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ τους.

Αυτή την ιστορία θα παρακολουθ­ήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέσα και από τον προβληματι­σμό του Αμερικανού αρθρογράφο­υ και τη γενικότερη στάση του Κινέζου συγγραφέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece