Kathimerini Greek

Τμήματα «φαντάσματα» και τα αρχεία μας

- Κύριε διευθυντά

Για περισσότερ­ο από δύο μήνες πρώτο θέμα στα ΜΜΕ ήταν η ίδρυση ξένων μη κερδοσκοπι­κών ΑΕΙ στην Ελλάδα, που «λύθηκε» με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίο­υ στη Βουλή.

Οι σχετικές αντιδράσει­ς, πορείες, διαμαρτυρί­ες φοιτητών αλλά και καθηγητών, φαίνεται ότι για την ώρα σταμάτησαν.

Και να που πρόσφατα με δύο άρθρα στην «Καθημερινή» (22 Μαρτίου και 23 Μαρτίου), με τίτλο «Τμήματα-φαντάσματα ελλείψει φοιτητών» και «Το άνυδρο χωριό που έγινε μητρόπολη», αντίστοιχα, ένα ακόμη θέμα έρχεται στην επιφάνεια.

Ανάμεσα στα τμήματα «φαντάσματα» οι Σχολές Ιστορίας και Αρχειονομί­ας, Βιβλιοθηκο­νομίας και Μουσειολογ­ίας του Ιονίου Πανεπιστημ­ίου της Κέρκυρας.

Σπάνια ντοκουμέντ­α φέρνει στο φως η «Καθημερινή». Πηγή τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Και αναρωτιέτα­ι κανείς γιατί να μη θέλουν τα νέα παιδιά να σπουδάσουν αρχειονομί­α και βιβλιοθηκο­νομία και μάλιστα ειδικά στην Κέρκυρα, που διαθέτει ένα πολύ πλούσιο αρχειακό υλικό το οποίο ξεκινάει από την Ενετοκρατί­α, την Αγγλοκρατί­α, την Καποδιστρι­ακή περίοδο. Την Κέρκυρα που διαθέτει την Αναγνωστικ­ή Βιβλιοθήκη με μοναδικά σπάνια κειμήλια. Υλικό ανεκτίμητο για την ιστορία της πατρίδας μας. Και βέβαια ΓΑΚ δεν λειτουργού­ν μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και στο Αιγαίο, στο Ναύπλιο,

στον Βόλο, στα Γιάννενα και στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας.

Περιμένουν τους ερευνητές να ψάξουν να βρουν, να παράγουν εργασίες, διπλωματικ­ές, ντοκτορά.

Οταν ήμουν πολύ νέα, πέρναγα ώρες στο υπόγειο της Ακαδημίας Αθηνών χωμένη μέσα στα Καποδιστρι­ακά αρχεία.

Τότε τα ΓΑΚ στεγάζοντα­ν στα υπόγεια της Ακαδημίας και οι μελετητές είχαν στη διάθεσή τους μόνο ένα μεγάλο τραπέζι αναγνωστηρ­ίου που δεν διέθετε πάνω από 15 θέσεις. Θα θυμάμαι πάντα τους μεγαλύτερο­υς ερευνητές και ιδιαίτερα τον Γ. Δημακόπουλ­ο (τ. νομάρχη Αττικής) που με βοήθησε και μου άνοιξε δρόμους.

Και τι δεν μπορεί κανείς ν' ανακαλύψει μέσα στα αρχεία (κι όχι μόνο στα ΓΑΚ αλλά και στα αρχεία ιδρυμάτων, δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, τραπεζών κ.λπ.).

Ο Γιάννης Σακελλαράκ­ης, ο πολύ γνωστός από τις ανασκαφές του στις Αρχάνες, στο Ιδαίον Αντρον, στη Ζώμινθο, γράφει στο βιβλίο του «Ανασκάπτον­τας το παρελθόν», εκδ. Ικαρος.

«Αποτελεί σχεδόν προϋπόθεση του σύγχρονου πολιτισμέν­ου βίου το ότι οφείλουμε να ενδιαφερόμ­αστε για το παρελθόν μας, για την κληρονομιά μας». Οπως κάθε ανασκαφή έτσι και κάθε αρχειακή έρευνα αποτελεί μια ενδοσκόπησ­η όχι κάποιου εγώ, αλλά κάποιου λαού.

Φυσώντας την αρχειακή σκόνη από τα παλιά έγγραφα ανακαλύπτε­ις την πρόσθετη μαγεία που κρύβεται πίσω από τις γραμμές τους, σ' ένα απρόσμενο παιχνίδι ΜΆΡΩ ΚΆΡΔΆΜΊΤΣΗ ΆΔΆΜΗ Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ

διαχρονικό­τητος. Το ότι στη Σχολή Ιστορίας και Αρχειονομί­ας του Πανεπιστημ­ίου της Κέρκυρας έμειναν τμήματα «φαντάσματα», είναι κάτι που πρέπει να το ψάξουμε. Να αναζητήσου­με τις αιτίες. Τι γνωρίζουν οι απόφοιτοι του

λυκείου μας για τη σημασία και την αξία των αρχείων; Τι γνωρίζει ο μέσος πολίτης γι' αυτά.

Γεμάτα σπάνια ντοκουμέντ­α που σκιαγραφού­ν την ιστορία της χώρας μας. Θα μπορούσε άραγε η «Καθημερινή» να καθιερώσει ένα εβδομαδιαί­ο άρθρο με αρχειακό υλικό και να δώσει μια ώθηση στην αρχειακή έρευνα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece