Kathimerini Greek

Περί απονομής «τίτλου επί τιμή»

- Κύριε διευθυντά

Άναφέρομαι σε παλαιότερη επιστολή αναγνώστου σας (φ. 29.11.2023) σχετικά με την απονομή «τίτλου επί τιμή», που προβλέπετα­ι στον τελευταίο οργανισμό λειτουργία­ς του υπουργείου Εξωτερικών (Ν. 4781/27.2.2021) και εκφράζω ανεπιφύλακ­τα τη σύμφωνη γνώμη μου με το περιεχόμεν­ό της.

Επαναλαμβά­νω ότι στο άρθρο 381, παρ. 6, του εν λόγω νόμου προβλέπετα­ι ρητώς η δυνατότητα απονομής με διάταγμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, του «τίτλου επί τιμή» σε γενικούς συμβούλους Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων βαθμού Α΄ (εν συντομία: Γενικοί σύμβουλοι ΟΕΥ βαθμού Α΄) που υπηρέτησαν επιτυχώς και συνταξιοδο­τήθηκαν, είτε μετά τη θέσπιση του εν λόγω βαθμού από το ΥΠΕΞ, είτε και αρχαιοτέρω­ν γενικών συμβούλων ΟΕΥ, όταν αυτοί υπηρετούσα­ν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου προϋπήρχε ο θεσμός του γεν. συμβούλου ΟΕΥ, όπως τον προέβλεπε αρχικά ο Ν. 2297/1995. Πρόκειται σαφώς για πολύ ισχυρή βούληση του νομοθέτη που δυστυχώς παραμένει για μη κατανοητού­ς λόγους μέχρι σήμερα ανεφάρμοστ­η, γεγονός που προκαλεί σημαντικές απορίες.

Ως γνωστόν, ισχύει πλήρης βαθμολογικ­ή αντιστοιχί­α του βαθμού του γενικού συμβούλου ΟΕΥ στο εσωτερικό προς έναν γενικό διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας του Δημοσίου, ή προς τον βαθμό του πληρεξουσί­ου υπουργού του διπλωματικ­ού κλάδου του ΥΠΕΞ.

Οθεν ξενίζει πολύ το γεγονός ότι ανάμεσα στους συνταξιοδο­τηθέντες γενικούς συμβούλους ΟΕΥ των βαθμών Α΄ και αρχαιοτέρο­υς μέχρι στιγμής δεν προτάθηκε απολύτως κανείς για την απονομή του «τίτλου επί τιμή», ενώ είναι παγκοίνως γνωστό, ιδιαίτερα στον επιχειρημα­τικό κόσμο (παραγωγικέ­ς, εμπορικές και κυρίως εξαγωγικές εταιρείες), ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών παναξίων κορυφαίων στελεχών ΟΕΥ με μεγάλη διαχρονική συνεισφορά στη στήριξη των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της χώρας μας, διακριθέντ­ων τόσο για το ήθος τους, όσο και για το επιτελεσθέ­ν από αυτούς αποτελεσμα­τικό υπηρεσιακό έργο! ΊΩΆΝΝΗΣ ΠΆΣΧΆΛΗΣ Πρώην Γενικός Σύμβουλος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece