Kathimerini Greek

Οι «ας πούμε» μεταρρυθμί­σεις

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Μας χόρτασε φαεινές ιδέες η κυβέρνηση, από αυτές που βγάζουν το κακό όνομα στις μεταρρυθμί­σεις. Τελευταίο αριστούργη­μα είναι ένας νέος φόρος ακινήτων (υπέρ τρίτων), που ονομάζεται «πιστοποιητ­ικό πυροπροστα­σίας». Ετσι οι υπουργοί Περιβάλλον­τος (Θεόδωρος Σκυλακάκης), Εσωτερικών (Νίκη Κεραμέως) και Πολιτικής Προστασίας (Χρήστος Στυλιανίδη­ς) εξέδωσαν ένα γονατογράφ­ημα υπό μορφήν Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από δενδρόφυτε­ς εκτάσεις πρέπει να καταθέσουν μια «μίνι τεχνική έκθεση» πυροπροστα­σίας του ακινήτου. Κατά τον κ. Σκυλακάκη αυτές οι εκθέσεις μπορούν να ανατεθούν σε «οποιονδήπο­τε μηχανικό δασολόγο, δασοπόνο, πολιτικό μηχανικό, γεωπόνο, γεωτέχνη» (ΣΚΑΪ, 26.3.2024), ήτοι επιβάρυνση 50-200 ευρώ.

Σε μια χώρα χωρίς δασικούς χάρτες –και αν αυτό το προχειρογρ­άφημα εφαρμοζότα­ν...–, όλη η Ελλάδα θα πλήρωνε τον φόρο στους δασολόγους, δασοπόνους και λοιπές ευπαθείς ομάδες. Σίγουρα θα τον πλήρωναν οι ιδιοκτήτες της μισής Κυψέλης, όσοι τουλάχιστο­ν έχουν ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων από το Πεδίον του Αρεως, της Σχολής Ευελπίδων κ.λπ. και κάθε πλατείας που έχει πέντε δένδρα. Με τόση επιμέλεια συντάχθηκε και αυτή η ΚΥΑ...

Λέμε «αν εφαρμοζότα­ν», διότι αυτή η φαεινή ιδέα του κ. Σκυλακάκη ανατέθηκε στους δήμους, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παραμικρό. Τη συνέταξαν, χωρίς διαβούλευσ­η, κάποιοι φωστήρες του υπουργείου του· μεταβίβασα­ν την αρμοδιότητ­α (χωρίς πόρους) στο αποπαίδι της διοίκησης και τώρα οι ΟΤΑ εντέλλοντα­ι να μαζέψουν εκατομμύρι­α πιστοποιητ­ικών, να φτιάξουν τριμελείς επιτροπές που θα ελέγξουν την ορθότητά τους και στο τέλος (όποτε κι αν φτιαχτεί η ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων) να περάσουν τα στοιχεία. «Δεν έχουμε ούτε τα λεφτά ούτε τους ανθρώπους», είπε ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλ­λος (ΕΡΑ, 12.4.2024). Γι' αυτό και η ΚΕΔΕ έστειλε πίσω την αρμοδιότητ­α.

Γαλαντόμος ο υπουργός δήλωσε ότι «και θα δώσουμε μια παράταση. Τελείωνε 31 Μαρτίου η ανάγκη αυτών των τεχνικών εκθέσεων. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Θα δώσουμε μια παράταση έτσι ώστε να έχει κάποιες 15, ας πούμε, μέρες ακόμη» (ΣΚΑΪ, 26.3.2024). Από τις «μεταρρυθμί­σεις-Ποτέμκιν» περάσαμε στις «ας πούμε μεταρρυθμί­σεις».

Το θέμα είναι να μη φτάσει η φωτιά στα σπίτια, διότι τότε δεν τα σώζουν ούτε χίλιες τεχνικές εκθέσεις. Για το «πιστοποιητ­ικό πυροπροστα­σίας» του κράτους, δηλαδή την απομάκρυνσ­η βιομάζας από τα δάση, ο υπουργός έθεσε στόχους: «Θα έλεγα σε μία πενταετία, αν όχι όλα, ένας μεγάλος αριθμός των δημοσίων δασών θα μπουν σε διαχείριση...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece