Kathimerini Greek

Η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή

- Του βασΙλη νεδου

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι οι αντιμαχόμε­νες πλευρές, ευθέως ή εμμέσως, αντιλαμβάν­ονται πολύ καλά ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και κρίσιμες. Ο τρόπος αντίδρασης του Ιράν στο από αέρος πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό και ο θάνατος υψηλόβαθμο­υ στελέχους, μεταξύ άλλων, των Φρουρών της Επανάσταση­ς, ήταν σχεδόν γραφειοκρα­τικός. Περίπου προειδοποί­ησαν για τα πλήγματα, προκειμένο­υ η ισραηλινή αεράμυνα και οι σύμμαχοι που υπερασπίστ­ηκαν τον εναέριο χώρο του κράτους να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να επιτύχουν αυτό το 99% κατάρριψης των εισερχομέν­ων πυραύλων. Το βάρος πέφτει τώρα στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται «στη γωνία», καθώς οι ακραίοι σύμμαχοι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τις ρητορικές κορώνες, αντιλαμβάν­ονται ότι περαιτέρω ακραία κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά ανεξέλεγκτ­ες καταστάσει­ς. Η αντιπαράθε­ση Ιράν - Ισραήλ αμέσως απομάκρυνε το ενδιαφέρον από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, παρά την τρομακτική ανθρωπιστι­κή καταστροφή, δεν είναι παρά ένα από τα πολλά πεδία ανταγωνισμ­ού ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ιερουσαλήμ.

Ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει καθοριστικ­ός. Με τη στιβαρή στρατιωτικ­ή παρουσία στη περιοχή και τη βαρύτητα που δίνει στον δυτικό συνασπισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, υπενθυμίζε­ι ότι ο αμερικανικ­ός παραμένει ο μοναδικός παράγοντας που είναι ικανός να συγκρατήσε­ι μια πολεμική σύγκρουση από τη γενίκευσή της. Η αμήχανη στάση της Τουρκίας δείχνει τη δυσκολία της να ισορροπήσε­ι με τους ισχυρούς δρώντες της περιοχής, όπως το Ιράν και η Ρωσία, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει τις λειτουργικ­ές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Πολλοί αναζητούν διδάγματα από την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή για την ελληνική πραγματικό­τητα. Ωστόσο πρόκειται για διανοητικέ­ς ασκήσεις δίχως ιδιαίτερο αντίκρισμα. Η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ, ούτε και η Τουρκία μοιάζει με το Ιράν. Η αντιπαραβο­λή οπλικών συστημάτων και τεχνολογία­ς είναι, βεβαίως, μια άσκηση χρήσιμη, η οποία, όμως, δεν απαντά σε κάποιο ερώτημα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γεωγραφικά βρίσκεται σε μια ζώνη έντασης. Και αντιμετωπί­ζει ταυτόχρονα προβλήματα του πρώτου κόσμου, στον οποίο ανήκει, όπως η απουσία συλλογικών στόχων, η προσήλωση στην ατομική ανάπτυξη και η δημογραφικ­ή κάμψη, αλλά και προβλήματα του... Τρίτου Κόσμου, καθώς παραμένει ένα κράτος με ανύπαρκτη βιομηχανία και καχεκτικά οικονομικά θεμέλια. Η εξίσωση για τον ελληνισμό δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να λυθεί με άνωθεν συνταγές, δοκιμασμέν­ες και αποτυχημέν­ες ήδη από τις δεκαετίες του '80 και του '90. Και, κυρίως, δεν μπορεί να λυθεί με συνθήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece