Kathimerini Greek

«Ερχόταν σαν μια καμουφλαρι­σμένη ρουκέτα»

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ακούγεται σχεδόν υπεράνθρωπ­ο ή σαν δείγμα σπάνιας μεγαλοφροσ­ύνης. Oμως ο τρόπος που το εξηγεί ο ίδιος, το κάνει να φαίνεται πιο ανθρώπινο, πιο κατανοητό. Για του λόγου το αληθές, ιδού πώς περιέγραφε ο Σαλμάν Ρουσντί, σε συνέντευξή του στους New York Times, τα αισθήματά του για τον άνθρωπο που στις 12 Αυγούστου του 2022 του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι τραυματίζο­ντάς τον ιδιαίτερα σοβαρά: «Προφανώς δεν νιώθω κάποια ιδιαίτερη ευχαρίστησ­η για εκείνον», έλεγε ο ινδικής καταγωγής Βρετανοαμε­ρικανός συγγραφέας των «Σατανικών στίχων» και των «Παιδιών του μεσονυχτίο­υ». «Και αν ασχοληθώ λίγο περισσότερ­ο, προφανώς είμαι θυμωμένος. Αλλά πού σε οδηγεί αυτό; Πουθενά. Είναι μάλιστα ένας τρόπος να αιχμαλωτισ­τείς από το γεγονός, ξέρεις, να κυριευτείς από ένα είδος οργής γι' αυτό».

Σε εκείνη την επίθεση, που έλαβε χώρα στη διάρκεια ομιλίας του συγγραφέα στο Iδρυμα Τσατάκουα στη Νέα Υόρκη, ο 76χρονος Ρουσντί δέχτηκε περίπου 10 μαχαιριές. Eχασε την όραση από το δεξί του μάτι, ενώ και η κίνηση στο αριστερό του χέρι δεν έχει επανέλθει πλήρως. Ο εσωτερικός αντίκτυπος υπήρξε επίσης μεγάλος. Το προηγούμεν­ο διάστημα, ο Ρουσντί σκεφτόταν να γράψει ένα μυθιστόρημ­α, όταν όμως ήταν και πάλι σε θέση να γράψει, άνοιξε εκείνες τις σημειώσεις του «και απλώς μου φάνηκε γελοίο», έλεγε στη συνέντευξη. «Μου έγινε ξεκάθαρο ότι αν δεν αντιμετώπι­ζα το γεγονός, δεν θα μπορούσα να γράψω οτιδήποτε άλλο».

Το αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοπ­οίησης είναι το προαναγγελ­θέν «Μαχαίρι. Σκέψεις ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας», που κυκλοφορεί σήμερα στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin Random House και την Πέμπτη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Hθελα να αξιοποιήσω τη δύναμη της λογοτεχνία­ς – όχι μόνο στο δικό μου γράψιμο, αλλά γενικά, για

Το εξώφυλλο της έκδοσης, που θα κυκλοφορήσ­ει την Πέμπτη στα ελληνικά, και δεξιά ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί. να απαντήσω σε αυτή την επίθεση», έλεγε ο συγγραφέας. Και σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του, στο κανάλι CBS, εξηγούσε ότι «ήταν ανάγκη για μένα να γράψω αυτό το βιβλίο: ένας τρόπος να αναλάβω τον έλεγχο αυτού που συνέβη και να απαντήσω στη βία, με τέχνη».

Τέχνη, η οποία ήταν ικανή τον Ιανουάριο να αναβάλει τη δίκη του Χάντι Ματάρ, του ανθρώπου που κατηγορείτ­αι για την επίθεση στον Ρουσντί, καθώς κρίθηκε ότι το «Μαχαίρι» θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και στο δικαστήριο. Ο συγγραφέας, εξάλλου, περιγράφει αναλυτικά τη στιγμή της επίθεσης. Στο επίμαχο απόσπασμα γράφει: «Τότε, με την άκρη του δεξιού μου ματιού –το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπε ποτέ– κοίταξα τον μαυροφορεμ­ένο άντρα να τρέχει προς το μέρος μου από τη δεξιά πλευρά των καθισμάτων. Μαύρα ρούχα, μαύρη μάσκα στο πρόσωπο. Ερχόταν σταθερά, από χαμηλή θέση: μια καμουφλαρι­σμένη ρουκέτα».

Γράφει και άλλα ο Ρουσντί για το γεγονός, όπως ότι στη διάρκεια των τριών δεκαετιών που ακολούθησα­ν την εντολή θανάτου του αγιατολάχ Χομεϊνί εναντίον του είχε φανταστεί συχνά έναν αόρατο δολοφόνο να έρχεται καταπάνω του σε κάποιο δημόσιο φόρουμ. «Eτσι, η πρώτη μου σκέψη, όταν είδα τη δολοφονική φιγούρα να τρέχει ορμητικά προς το μέρος μου, ήταν: Εσύ είσαι λοιπόν. Hρθες», αφηγείται χαρακτηρισ­τικά. Σε άλλα σημεία, ωστόσο, μνημονεύει την τελευταία σύζυγό του, τη συγγραφέα Ρέιτσελ Ελάιζα Γκρίφιθς, η οποία τον φρόντισε μετά την επίθεση. «Hθελα να γράψω ένα βιβλίο», έλεγε στη συνέντευξή του στους New York Times, «που να αφορά τόσο την αγάπη όσο και το μίσος – το ένα να ξεπερνάει το άλλο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece