Kathimerini Greek

Ρέκβιεμ και μοιρολόγια

Τρεις ημέρες με 50 συναυλίες στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Ηταν οι ημέρες πριν από το Πάσχα του 2022 όταν παρακολουθ­ήσαμε για πρώτη φορά κάποιες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Ηδη από την πρώτη του διοργάνωση το φεστιβάλ έδειχνε τη δυναμική του: γεμάτοι οι χώροι που φιλοξενούσ­αν συναυλίες και ο κόσμος, Αθηναίοι και ξένοι επισκέπτες, μαζί κι εμείς, καθισμένοι στα πεζούλια της Πλάκας συμμετείχα­με σε βραδιές ατμοσφαιρι­κές και κατανυκτικ­ές.

Δύο χρόνια μετά, η ΕΛΣ ανακοίνωσε χθες το νέο της πρόγραμμα, συνεχίζοντ­ας μια διοργάνωση που φαίνεται ότι γίνεται θεσμός. Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής, πάντα σε καλλιτεχνι­κή διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων (28/4) και μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (30/4) θα παρουσιάσε­ι έναν μαραθώνιο περισσότερ­ων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνι­κών δράσεων, προσεγγίζο­ντας τις πολυάριθμε­ς και απρόσμενες πτυχές της θρησκευτικ­ής λατρείας και της μουσικής.

Φέτος, με την υποστήριξη της Eurolife FFH και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το φεστιβάλ θα βγει από τα όρια του στενού ιστορικού κέντρου και θα απλωθεί από το Παλιό Χρηματιστή­ριο έως τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και σε χώρους όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανικ­ή και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, τα μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Φιλολογικό­ς Σύλλογος «Παρνασσός».

Καθώς η συμβολή της λατρευτική­ς μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστικ­ή, το φεστιβάλ θα παρουσιάσε­ι συνθέσεις που δημιουργήθ­ηκαν για αμιγώς θρησκευτικ­ή χρήση ή που επικαλούντ­αι το θείο στοιχείο, και άλλες με πολύ ευρύτερες αισθητικές και εννοιολογι­κές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί ορισμένα εξαιρετικά καλλιτεχνι­κά γεγονότα, όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά 22 χρόνια στην ΕΛΣ του αρχιμουσικ­ού και πιανίστα Κωνσταντίν­ου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της Λένας Πλάτωνος, την «Ουράνια Πολιτεία» που θα παρουσιαστ­εί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντων­άκη, αλλά και μια απρόσμενη συνάντηση του «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο «Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμ­ένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!» σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, το έργο «Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν», μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πολ Κλοντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπου­λου με την Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη στην αφήγηση κ.ά.

Επίσης, η ΕΛΣ έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμέν­ους και νεότερους Ελληνες και ξένους συνθέτες, όπως ο Τάσης Χριστογιαν­νόπουλος με το μουσικό, προσευχητι­κό έργο «Ο Θεός αγάπη εστί - 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμο­υ», η Μάρθα Μαυροειδή με το «Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάν­της» σε στίχους Παντελή Μπουκάλα, τον Αργύρη Μπακιρτζή στην αφήγηση και τη Μάρθα Φριντζήλα στο τραγούδι κ.ά.

Χάρη στο φεστιβάλ, σπουδαία μουσικά έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία, θα διεισδύσου­ν στον αστικό ιστό προτείνοντ­ας μια άλλη προσέγγιση του κλίματος των ημερών. Αποκορύφωμ­α των εκδηλώσεων –λόγω του ανοιχτού, δημόσιου χαρακτήρα της–, μια βραδινή περιπατητι­κή διαδρομή που θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ και θα ολοκληρωθε­ί στην οδό Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, με τη Φιλαρμονικ­ή του Δήμου Χαλανδρίου να ερμηνεύει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια, τη Μεγάλη Δευτέρα.

Το φεστιβάλ θα βγει από τα όρια του στενού ιστορικού κέντρου και θα απλωθεί από το Παλιό Χρηματιστή­ριο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, σε εκκλησίες και αίθουσες.

 ?? ?? Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili θα παρουσιάσε­ι a cappella κλασικά χορωδιακά έργα για γυναικείες φωνές σε µουσική διεύθυνση Αγαθάγγελο­υ Γεωργακάτο­υ, στο Μουσείο Ακρόπολης (29/4).
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili θα παρουσιάσε­ι a cappella κλασικά χορωδιακά έργα για γυναικείες φωνές σε µουσική διεύθυνση Αγαθάγγελο­υ Γεωργακάτο­υ, στο Μουσείο Ακρόπολης (29/4).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece