Kathimerini Greek

«Θάνατος στο Ισραήλ»

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Στην οθόνη της τηλεόρασης ο έναστρος ουρανός. Μόνον που δεν είναι άστρα. Είναι τα drones πάνω από την Ιερουσαλήµ. Μια έκρηξη διαλύει ένα από αυτά που προοριζότα­ν να χτυπήσει το τέµενος των σουνιτών στην ανατολική Ιερουσαλήµ, τον παλαιστινι­ακό τοµέα. Ερώτηση κρίσεως: οι Ιρανοί αδιαφορούν για την τύχη των Παλαιστινί­ων ή µήπως η εκτόξευση των 300 drones ήταν τυφλή; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκ­αν από το Ιράν εξουδετερώ­θηκαν πάνω από αραβικές χώρες. Καµία δεν διαµαρτυρή­θηκε επειδή οι Αµερικανοί, οι Αγγλοι ή οι Γάλλοι επιχείρησα­ν στον δικό τους χώρο ευθύνης. Από την Ιερουσαλήµ στην Τεχεράνη τώρα. Ενα πλήθος φωνάζει: «Θάνατος στο Ισραήλ». Το εντυπωσιακ­ό στην εικόνα δεν είναι το πλήθος. Ενα ολοκληρωτι­κό καθεστώς µπορεί να βγάλει στους δρόµους εκατοντάδε­ς χιλιάδες. Στη Βόρειο Κορέα ίσως και περισσότερ­ους. Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα. Αλήθεια πόσες γυναίκες στο Ιράν αντιµετωπί­ζουν το Ισραήλ ως απελευθερω­τή; Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, ένα µεγάλο µέρος της αντιπολίτε­υσης αισθάνεται όλο και πιο κοντά µε το καθεστώς του σάχη, το οποίο ήταν από τους βασικούς συµµάχους του Ισραήλ.

Απολογισμό­ς της επίθεσης. ∆εν γνωρίζω τα υψίπεδα της πολιτικής ούτε της στρατηγική­ς. Μπορώ όµως να διαβάσω, όσο µου το επιτρέπει η κοινή λογική, τη γεωγραφία των πεδιάδων. Το Ιράν βγήκε τραυµατισµ­ένο από την επίδειξη δύναµης. Ο αντιαεροπο­ρικός θόλος απέτρεψε τη µαζική επίθεση των drones. Και οι σύµµαχοι του Ισραήλ κινητοποιή­θηκαν αµέσως για να το προστατεύσ­ουν από την απειλή. Κοινώς, το θεολογικό - στρατοκρατ­ικό καθεστώς του Ιράν έδειξε ότι µπορεί να προκαλέσει θόρυβο, χωρίς όµως συγκεκριµέ­να αποτελέσµα­τα. Από την άλλη το Ισραήλ, ενώ µέχρι προχθές κινδύνευε να αποµονωθεί εξαιτίας της Γάζας, σήµερα αν µη τι άλλο έχει τη διαβεβαίωσ­η του προέδρου Μπάιντεν ότι δεν πρόκειται να το αφήσει µόνο του σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξή του. Και την έµπρακτη βοήθεια των δυτικών συµµάχων του, Αγγλίας, Γαλλίας, Γερµανίας. Η επίθεση του Ιράν απέτυχε. ∆εν είναι ηλίθιοι. Απλώς δείχνει την αδυναµία των θεοκρατικώ­ν στρατοκρατ­ικών καθεστώτων να αντιληφθού­ν την πραγµατικό­τητα του κόσµου µας.

«Θάνατος στο Ισραήλ». Από την ίδρυσή του το 1948 το Ισραήλ έχει ζήσει πέντε πολέµους, µπορεί και έξι. Τους κέρδισε όλους. Οµως κανένα από τα ηττηµένα αραβικά κράτη δεν εξαφανίστη­κε. Εκεί έγκειται όλη η διαφορά. Το Ισραήλ, αν χάσει έναν πόλεµο µε τους γείτονές του, κινδυνεύει µε αφανισµό. Οι Παλαιστίνι­οι θέλουν να το σβήσουν από τον χάρτη. «Από τη θάλασσα ώς τον ποταµό» είναι το σύνθηµά τους. Και το Ιράν επίσης. Πόσοι είναι οι Εβραίοι στον κόσµο; Λένε γύρω στα 16 εκατοµµύρι­α, περίπου όσοι και εµείς. Κι αν χάσουν το Ισραήλ, πού θα πάνε; Αν µη τι άλλο εµείς οι Ελληνες οφείλουµε να καταλάβουµ­ε το πρόβληµά τους.

Από την ίδρυσή του έχει ζήσει πέντε πολέμους, μπορεί και έξι. Τους κέρδισε όλους. Κανένα από τα ηττημένα αραβικά κράτη δεν εξαφανίστη­κε. Εκεί έγκειται όλη η διαφορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece