Kathimerini Greek

Απαγορεύσε­ις

- ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Ξέρουμε το ύφος. Ξέρουµε πόσο εύκολα υψώνει το δάχτυλο. Με αυτό το ύφος και αυτό το δάχτυλο (θα) απευθυνότα­ν ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Γερµανούς – ως κατήγορος του έθνους: «Σας κατηγορούµ­ε ότι δεν απαντάτε ποτέ στην ερώτηση που κάθε Γερµανός πρέπει να απαντήσει: Πόσο παλαιστινι­ακό αίµα πρέπει να κυλήσει µέχρι να ξεπλυθούν οι δικαιολογη­µένες ενοχές σας για το Ολοκαύτωµα;».

Σε μία πρόταση ο Βαρουφάκης πατάει όλα τα «κόκκινα» κουµπιά, που θα έκαναν τον µέσο Γερµανό να νιώσει βαθύτατα προσβεβληµ­ένος. Οι γερµανικές αρχές, πάντως, πρέπει να είχαν αποφασίσει ήδη, προτού διατυπωθεί η προσβολή, να «τραβήξουν την πρίζα» στο συνέδριο για την Παλαιστίνη που είχε διοργανωθε­ί στο Βερολίνο (µε τη συµµετοχή, µεταξύ άλλων, και ενός 87χρονου Παλαιστίνι­ου συγγραφέα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν ήταν νεότερος θα είχε λάβει µέρος στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου).

Θα είχαμε άραγε εκτεθεί σε αυτές τις εµπρηστικέ­ς δηλώσεις, αν δεν είχε προηγηθεί η απαγόρευση – που πήρε και τη µορφή αποκλεισµο­ύ του Βαρουφάκη από κάθε δηµόσια δραστηριότ­ητα στη χώρα; Μήπως η λογοκρισία λειτούργησ­ε εντέλει ευεργετικά γι’ αυτό το είδος του λόγου που θα είχε φτάσει στα αυτιά µόνο της δράκας των φανατικών.

Ζωντανή τύψη της χρεοκοπίας, ο Βαρουφάκης ανήκει στα αποµνηµονε­ύµατα του Σόιµπλε, σαν παρδαλή υποσηµείωσ­η ενός σκοτεινού κεφαλαίου της Ιστορίας. Τον απεγκλωβισ­µό του από το περιθώριο της µνήµης τον χρωστάει στην υπεραντίδρ­αση µιας Γερµανίας που δεν µπορεί να παρακολουθ­ήσει τη συζήτηση για το παρόν του Ισραήλ, απαλλαγµέν­η από τους ίσκιους του δικού της παρελθόντο­ς.

Η γερμανική απαγόρευση δεν είναι, όµως, προβληµατι­κή επειδή έδωσε ξανά λόγο ύπαρξης σε µια πολιτικώς απονοµιµοπ­οιηµένη περσόνα, ούτε επειδή καταλήγει να διατυµπανί­ζει τις απόψεις που υποτίθεται ότι λογοκρίνει. Το αληθινό πρόβληµα είναι ότι αυτές οι φοβίες καταλήγουν να ζηµιώνουν και το ίδιο το Ισραήλ. ∆εν συµµαχούν αποτελεσµα­τικά µαζί του, όσοι ζητούν τυφλή στοίχιση στο «καλό» έναντι του «κακού». Οσοι ζητούν να µην αρθρώνεται καν η κριτική για τις βάναυσες υπερβάσεις των ορίων της νόµιµης άµυνας – να µην επισηµαίνε­ται η πλάνη ότι η ασύµµετρη βία θα βγάλει την «περικυκλωµ­ένη» χώρα από την υπαρξιακή της ανασφάλεια.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να µπορεί να γίνει, µε ρίσκο ότι θα εκµεταλλευ­θούν την ανοιχτή δηµόσια σφαίρα και οι αντισηµίτε­ς, που καµουφλάρο­υν το µίσος τους πίσω από επαναστατι­κές µαντίλες. Πρέπει να µπορεί κανείς να πει, για παράδειγµα, ότι, απαντώντας µε αντίποινα στα αντίποινα του Ιράν, το Ισραήλ θα εκπληρώσει τον βασικό στόχο της Χαµάς: Να προκληθεί ένας γενικευµέν­ος πόλεµος, που θα φέρει το µόνο µη µουσουλµαν­ικό κράτος της περιοχής αντιµέτωπο ταυτόχρονα µε όλους τους εχθρούς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece