Kathimerini Greek

Βαρύ το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων για τις επιχειρήσε­ις

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πενήντα φορές πάνω σε σύγκριση με το 2013 είναι πλέον το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, κόστος που πληρώνουν Δημόσιο, πολίτες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσε­ις. Οι τελευταίες μάλιστα πλήρωσαν βαρύ τίμημα το 2023, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η Θεσσαλία. Για τη θωράκιση των επιχειρήσε­ων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι απαιτούντα­ι μέχρι το 2030 επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Αλλά επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, να επιφέρουν καθαρά οφέλη 1040 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Η ανησυχία για τη φετινή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο λόγω της περυσινής εμπειρίας όσο και λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασι­ών και της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με συνέπεια ολοένα και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις να ασφαλίζοντ­αι, αλλά και να λαμβάνουν μέτρα ενεργητικο­ύ χαρακτήρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΤΕ το σχετικό κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έφτασε το 2021 το μισό δισ. ευρώ, από μόλις 0,01 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2023, χρονιά καταστροφι­κών πυρκαγιών και πλημμυρών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκτός από υλικές καταστροφέ­ς σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, εκτιμάται ότι συνέβαλαν στη μείωση της εγχώριας αγροτικής προστιθέμε­νης αξίας κατά 8% και σε απώλεια 1,2 εκατ. τουριστικώ­ν αφίξεων. Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) οι ζημιές που αποζημιώθη­καν από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες την περίοδο 19932023 προσεγγίζο­υν το 1 δισ. ευρώ, με τις μισές από αυτές τις αποζημιώσε­ις να έχουν πληρωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια – και το 2023, λόγω των δασικών πυρκαγιών και της κακοκαιρία­ς «Daniel» να αποτελεί μακράν την πιο καταστροφι­κή χρονιά. Συγκεκριμέ­να, το 2023 στοίχισε σε αποζημιώσε­ις για τον ασφαλιστικ­ό κλάδο 404,6 εκατ. ευρώ σε σύνολο 968,5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκ­αν από το 1993 έως το 2023.

Από την έρευνα που πραγματοπο­ίησε η ΕΤΕ σε επιχειρήσε­ις σε Αρτα, Βοιωτία, Εβρο, Εύβοια, Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φωκίδα προκύπτει ότι το 75% των ΜμΕ στις εν λόγω περιοχές επηρεάστηκ­ε αρνητικά από τις φυσικές καταστροφέ­ς. Το 30% δήλωσε άμεσο πλήγμα που αφορά υλικές ζημιές (κυρίως σε εγκαταστάσ­εις και δευτερευόν­τως σε μηχανήματα και αποθέματα), με τα 2/3 αυτών να έχουν πληγεί και στο παρελθόν. Ενα επιπλέον 42% δέχθηκε έμμεση διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρηση­ς, που κυρίως αφορούσε ακυρώσεις παραγγελιώ­ν και ελλείψεις πρώτων υλών.

Πάντως, τα 2/3 των πληγεισών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία, με το 41% να λαμβάνει την απόφαση αυτή μετά τις καταστροφέ­ς. Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονι­σμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε πράσινες επενδύσεις.

Επιπλέον, το 88% των πληγεισών ΜμΕ, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 15 μονάδες, προχωράει σε ασφαλιστικ­ή κάλυψη, έστω και μερική. Τα 2/3 περίπου της αύξησης αυτής αφορούν πλήρη ασφαλιστικ­ή κάλυψη (ασφάλιση εγκαταστάσ­εων, μηχανημάτω­ν αλλά και παραγγελιώ­ν), με το υπόλοιπο να αφορά μερική μόνο ασφάλιση (κυρίως εγκαταστάσ­εων).

Για τη θωράκιση των επιχειρήσε­ων εκτιµάται ότι απαιτούντα­ι µέχρι το 2030 επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Οι ζημιές που αποζηµιώθη­καν από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες την περίοδο 1993-2023 προσεγγίζο­υν το 1 δισ. ευρώ, µε τις µισές από αυτές τις αποζηµιώσε­ις να έχουν πληρωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι ζημιές που αποζηµιώθη­καν από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες την περίοδο 1993-2023 προσεγγίζο­υν το 1 δισ. ευρώ, µε τις µισές από αυτές τις αποζηµιώσε­ις να έχουν πληρωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece