Kathimerini Greek

KPMG: Το 92% των επιχειρήσε­ων προχώρησε σε αυξήσεις μισθών

-

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που προέβη σε αύξηση μισθών, έστω για κάποια ομάδα εργαζομένω­ν, σύμφωνα με έρευνα της KPMG που διενεργήθη­κε σε 100 επιχειρήσε­ις. Συγκεκριμέ­να, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, 92% των επιχειρήσε­ων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστο­ν μία κατηγορία εργαζομένω­ν το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος).

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχα­ν 100 πολυεθνικέ­ς και ελληνικές επιχειρήσε­ις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορί­ου, καταναλωτι­κών προϊόντων, υψηλής τεχνολογία­ς, ασφαλιστικ­ού, φαρμακευτι­κού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας, προέκυψε επίσης ότι το ποσό που δόθηκε ως μπόνους απόδοσης συνολικά το 2023 ανήλθε κατά μέσον όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στις 10 επιχειρήσε­ις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδό­τησης για τουλάχιστο­ν μία κατηγορία εργαζομένω­ν, με το 83% των επιχειρήσε­ων να παρέχει τα συγκεκριμέ­να ιδιωτικά προγράμματ­α στους εργαζομένο­υς αμέσως μετά την πρόσληψη. Ενώ 93% και 88% των επιχειρήσε­ων προσφέρουν προγράμματ­α ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα. Στην ετήσια έρευνα της KPMG εξετάστηκα­ν επίσης αλλαγές που πραγματοπο­ιούνται στα θέματα αποδοχών και παροχών στις εταιρείες, στο πλαίσιο των ESG προτεραιοτ­ήτων. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσε­ι ESG στρατηγική δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους (για παράδειγμα, αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλί­ες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών, κ.ά.).

Σύμφωνα μάλιστα με την Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, Γεωργία Καλεμίδου, το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά όπου τα θέματα αποδοχών και παροχών προβλημάτι­σαν έντονα τις επιχειρήσε­ις. «Οι αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές δεν φάνηκε να αποτελούν τη λύση στο αυξανόμενο κόστος ζωής, παρατηρήσα­με δε τις εταιρείες να στρέφονται ακόμη πιο έντονα στις μεταβλητές αποδοχές, καθώς και στις παροχές ως εργαλεία “διακράτηση­ς” και ενίσχυσης της δέσμευσης των εργαζομένω­ν». Μάλιστα, η έρευνα του 2024 θα εστιαστεί στην «επόμενη μέρα», στα θέματα αποδοχών και παροχών, καθώς και στη διερεύνηση τρόπων μέσα από τους οποίους οι εταιρείες θα αντιμετωπί­σουν την έλλειψη «ταλέντων».

 ?? ?? Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG, το ποσοστό των αυξήσεων στους μισθούς ήταν κατά μέσον όρο 4%.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG, το ποσοστό των αυξήσεων στους μισθούς ήταν κατά μέσον όρο 4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece