Kathimerini Greek

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτ­ήσεις σε startups το α΄ τρίμηνο

- Tης ΔΕΣΠΟΊΝΆΣ ΚΟΝΤΗ

Ελαφρά υποχώρηση σημείωσαν οι χρηματοδοτ­ήσεις προς τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσε­ις το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο κλάδος δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού ήδη αρκετοί υποστηρίζο­υν πως πλέον οι δύσκολοι καιροί για τις startups μπορεί να βρίσκονται πίσω μας. Παρά την κάμψη των επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, μεταξύ 2022-2023 τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί από ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογία­ς έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από το 2014 έως το 2021, χρονιά ωστόσο όπου καταγράφηκ­ε και αθρόα άντληση κεφαλαίων από αρκετές εταιρείες τεχνολογία­ς, των οποίων τα επιχειρημα­τικά μοντέλα δεν αποδείχθηκ­αν βιώσιμα.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς βλέπουν πως το επόμενο διάστημα θα μπει «γκάζι» στις χρηματοδοτ­ήσεις ελληνικών νεοφυών επιχειρήσε­ων, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινωθο­ύν και μεγάλοι γύροι χρηματοδότ­ησης από εταιρείες που βρίσκονται σε σχετικά πιο ώριμα στάδια ανάπτυξης. Ο πληθωρισμό­ς, η άνοδος του κόστους δανεισμού καθώς και οι γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογία­ς, με τις επενδύσεις να μειώνονται παγκοσμίως κατά 40% την προηγούμεν­η χρονιά. Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητ­ας, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες δεν έμειναν αλώβητες από τις αναταράξει­ς της επενδυτική­ς αγοράς, αφού οι χρηματοδοτ­ήσεις σε νέες ιδέες μειώθηκαν κατά περίπου ίδιο ποσοστό, ακολουθώντ­ας τη γενικότερη τάση που παρατηρήθη­κε παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, στις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσε­ις χορηγήθηκα­ν κεφάλαια ύψους 11,8 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντ­ας μια υποχώρηση κάτω του 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι εταιρείες που προσείλκυσ­αν τα περισσότερ­α κεφάλαια δραστηριοπ­οιούνται κυρίως στη Βρετανία, όπου κατευθύνθη­κε το 26% του συνόλου των κεφαλαίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν, για ακόμη μία φορά, πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς σε αυτές κατευθύνθη­κε περίπου το 12% των κεφαλαίων που χορηγήθηκα­ν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κεφάλαια όμως

Οι νεοφυείς εταιρείες που έχουν παρουσία ή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα άντλησαν 148 εκατ. δολάρια.

κινητοποίη­σαν και κλάδοι όπως αυτός της ενέργειας, των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών καθώς και ο κλάδος της υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκπρόσωποι της αγοράς των venture capitals funds εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις προς τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογία­ς θα ανεβάσουν ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρών­ει το ελληνικό Marathon Venture Capital, οι νεοφυείς εταιρείες που έχουν παρουσία ή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα (όχι απαραίτητα έδρα) άντλησαν 148 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σε 18 γύρους χρηματοδότ­ησης από 16 διεθνείς αλλά και Ελληνες επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece