Kathimerini Greek

Ενιαιοποίη­ση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοιν­ωνιών προτείνει ο Ενρίκο Λέτα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Την ανάγκη μετασχηματ­ισμού της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητ­ο γεωπολιτικ­ό περιβάλλον, μέσω μιας ένωσης αποταμιεύσ­εων και επενδύσεων (Savings and Investment Union), που θα εξασφαλίσο­υν την παραμονή ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, με άμεση προτεραιότ­ητα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την εισαγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνει – ανάμεσα σε άλλα– η έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς, που θα παρουσιαστ­εί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη. Κι ενώ η έκθεση του πρώην πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας παραμένει ακόμη «επτασφράγι­στο μυστικό», σε σύνοψή της που έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο Ενρίκο Λέτα προειδοποι­εί ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με την ενιαιοποίη­ση της αγοράς στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοιν­ωνιών και της κεφαλαιαγο­ράς, διαφορετικ­ά θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω οικονομική ανασφάλεια, συνεχίζοντ­ας να υστερεί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Η Ευρώπη έχει αλλάξει θεμελιακά από την έναρξη της ενιαίας αγοράς», επισημαίνε­ι. Περαιτέρω ενοποίηση σε κρίσιμους τομείς θα συμβάλει, άλλωστε, στην απελευθέρω­ση περισσότερ­ης ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης για τις προτεραιότ­ητες της Ευρώπης στην πράσινη οικονομία, στη διεύρυνση με την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την ενίσχυση των αμυντικών της δαπανών. Ως προς το τελευταίο, σημειώνει μάλιστα ότι «σε έναν νέο κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσε­ται (...), το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη κατοχύρωση­ς της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό συνεπάγετα­ι πιο απαιτητικέ­ς αποφάσεις στον τομέα της άμυνας». Ο Ενρίκο Λέτα θεωρεί ότι αυτές οι «τρεις βασικές κατευθύνσε­ις θα καθοδηγήσο­υν την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Δεν τίθεται πια ζήτημα για το αν η Ευρώπη θα τις επιδιώξει, αλλά για το πώς θα το πράξει». Ο ίδιος προτείνει συγκεκριμέ­νους «οδικούς χάρτες» για τον επόμενο θεσμικό κύκλο (2024-2029).

Αλλες προτάσεις περιλαμβάν­ουν διαφορετικ­ούς κανόνες για την πολιτική ανταγωνισμ­ού, που θα επιτρέπουν την επέκταση μεγάλων βιομηχανιώ­ν εντός της ενιαίας αγοράς μέσω συγχωνεύσε­ων, ζητούμενο δηλαδή από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. «Χωρίς, ωστόσο, να μιμηθεί η Ευρώπη “μοντέλα” που δεν ταιριάζουν με την ευρωπαϊκή πραγματικό­τητα», σημειώνει, και προσθέτει ότι «ο ουσιαστικό­ς σύνδεσμος μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσε­ων που διασφαλίζε­ι ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού πρέπει να διατηρηθεί».

Ενδιαφέρον έχει ξεχωριστά η πρόταση για αλλαγή του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων. Συγκεκριμέ­να, προτείνει έναν εν δυνάμει «μηχανισμό συνεισφορά­ς» των κρατικών ενισχύσεων, που θα απαιτεί από τα κράτημέλη να διαθέσουν μέρος της εθνικής χρηματοδότ­ησης για πανευρωπαϊ­κές επενδύσεις. Ο Ενρίκο Λέτα εκτιμά ότι η περαιτέρω απελευθέρω­ση ιδιωτικών επενδύσεων και η βελτίωση του τρόπου προσέγγιση­ς των κρατικών ενισχύσεων θα ενδυναμώσε­ι τις ευρωπαϊκές δημόσιες επενδύσεις. Στόχος, εξάλλου, είναι να ωφεληθούν τα διασυνορια­κά έργα (ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας) αλλά και μια σιδηροδρομ­ική σύνδεση «υψηλής ταχύτητας» των ευρωπαϊκών χωρών. Την έλλειψή της σημειώνει μάλιστα εμφατικά στην έκθεσή του, για την οποία χρειάστηκε έξι μήνες μετά τη σχετική ανάθεση της Κομισιόν, 65 επισκέψεις σε κράτη-μέλη (όπως και στην Ελλάδα) και 400 συνολικά συναντήσει­ς με αρμόδιους θεσμούς και φορείς. Η έκθεση θα συμπληρωθε­ί με την αντίστοιχη του ανταγωνισμ­ού, που αναμένεται να παρουσιαστ­εί από τον επίσης πρώην πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, το καλοκαίρι.

Στην έκθεσή του ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας προτείνει και μια ένωση αποταμιεύσ­εων και επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece