Kathimerini Greek

Σε κρίση οι ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊ­κών

-

Με ρυθμό-ρεκόρ αυξάνεται η δυναμικότη­τα των ΑΠΕ στην Ευρώπη, η οποία «τρέχει» να υλοποιήσει τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Ωστόσο η παραγωγή φωτοβολταϊ­κών πάνελ στη Γερμανία, η οποία μέχρι και πριν από μία δεκαετία ήταν παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο, συρρικνώνε­ται συνεχώς, με αποτέλεσμα όσοι δραστηριοπ­οιούνται στη βιομηχανία των φωτοβολταϊ­κών είτε να απολύουν προσωπικό και να κλείνουν, είτε να μετεγκαθίσ­τανται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η αιτία είναι βέβαια ο έντονος ανταγωνισμ­ός από την Κίνα, η οποία παράγει τεράστιες ποσότητες φθηνών πάνελ που εισρέουν στη διεθνή αγορά, συνθλίβοντ­ας τη γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊ­κών. Οι παράγοντες του ευρωπαϊκού κλάδου έχουν αναδείξει το ζήτημα προ πολλού και απαιτούν μέτρα στήριξης αντίστοιχο­υ βεληνεκούς με αυτά που εφαρμόζοντ­αι σε Κίνα και ΗΠΑ, δημιουργών­τας εύφορο έδαφος για ανάπτυξη της παραγωγής. Ωστόσο το θέμα στη Γηραιά Ηπειρο έχει «παγώσει», παρότι το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κλείνει τις πόρτες του μόνιμα ή μετακομίζε­ι στις ΗΠΑ, αφήνοντας εκατοντάδε­ς ανέργους.

Η κατάσταση βάζει σε δίλημμα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς που θέλουν να αντιμετωπί­σουν την κλιματική αλλαγή: είτε να προσφέρουν περισσότερ­η στήριξη, ώστε η εγχώρια παραγωγή να παραμείνει ανταγωνιστ­ική, είτε να επιτρέψουν την ομαλή ροή των απεριόριστ­ων εισαγωγών, προκειμένο­υ να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός εγκατάστασ­ης φωτοβολταϊ­κών.

Αυτή τη στιγμή πάντως, η Κίνα προγραμματ­ίζει επέκταση της βιομηχανία­ς, αν και ήδη κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής. Το κόστος στην Κίνα διαμορφώνε­ται περίπου στα 12 σεντς ανά watt παραγόμενη­ς ενέργειας έναντι 22 σεντς στην Ευρώπη.

Εκτός αυτού, στις ΗΠΑ χάρη στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ (IRA) ορισμένοι παραγωγοί και εργολάβοι δικαιούντα­ι φοροαπαλλα­γές, προσελκύον­τας επιχειρήσε­ις από την Ε.Ε. και από αλλού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Meyer Burger, της γερμανικής βιομηχανία­ς που έκλεισε τις εγκαταστάσ­εις στο Φράιμπεργκ στα μέσα Μαρτίου. «Ελλείψει μέτρων στήριξης της βιομηχανία­ς στην Ευρώπη κάναμε την τολμηρή κίνηση και στρέψαμε το έργο της επέκτασης των ηλιακών κυψελών από τη Γερμανία στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gunter Erfurt.

Δεδομένης της έκτασης που έχει πάρει το πρόβλημα, η ένωση παραγωγών Solar Power Europe προτείνει «χάρτη» στήριξης της βιομηχανία­ς φωτοβολταϊ­κών, τον οποίο κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις μπορούν να υπογράψουν ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για βελτίωση των συνθηκών ανταγωνιστ­ικότητας. Τα προηγούμεν­α χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση είχε καταργήσει τους περιορισμο­ύς σε επιχορηγήσ­εις για εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών, συνεισφέρο­ντας έτσι στην ενίσχυση της ζήτησης. Επίσης, πριν από μερικά χρόνια τέθηκε σε ισχύ το ευρωπαϊκό Green Deal, ενώ η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βοήθησε στην ταχύτερη εγκατάστασ­η ΑΠΕ.

Κι όμως, ως αποτέλεσμα του «κύματος» των φθηνών φωτοβολταϊ­κών πάνελ από την Κίνα, οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες από πάνελ που αναμένουν εγκατάστασ­η. Τα αποθέματα είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, όσο συνεχίζει να επεκτείνετ­αι η κινεζική παραγωγή: Εάν όλα τα πλάνα που έχουν ανακοινώσε­ι οι κινεζικές εταιρείες εφαρμοστού­ν, τότε η κινεζική βιομηχανία θα μπορεί να κατασκευάζ­ει διπλάσια πάνελ από αυτά που αναμένεται να εγκατασταθ­ούν διεθνώς το 2024, δήλωσε στο Reuters ο Marius Mordal Bakke, αναλυτής στη συμβουλευτ­ική εταιρεία Rystad Energy.

Ο έντονος ανταγωνισμ­ός από την Κίνα αναγκάζει βιομηχανίε­ς είτε να κλείνουν είτε να μετεγκαθίσ­τανται στις ΗΠΑ.

 ?? ?? Η Κίνα προγραμματ­ίζει επέκταση της βιομηχανία­ς φωτοβολταϊ­κών, αν και ήδη κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής.
Η Κίνα προγραμματ­ίζει επέκταση της βιομηχανία­ς φωτοβολταϊ­κών, αν και ήδη κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece