Kathimerini Greek

Περιόρισε τις ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.390,69 μονάδες, καταγράφον­τας πτώση 0,71%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αρνητική διαφοροποί­ηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές σημείωσε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, το οποίο εμφανίστηκ­ε ευάλωτο στις νέες γεωπολιτικ­ές εντάσεις, λόγω και του χρόνιου προβλήματο­ς της ρηχότητάς του, τη στιγμή που οι ξένες αγορές εμφάνισαν ψυχραιμία και ανθεκτικότ­ητα και κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, καθώς η επίθεση του Ιράν ήταν μια εξέλιξη που είχε προαναγγελ­θεί και συνεπώς τα αρνητικά νέα είχαν ήδη τιμολογηθε­ί, όπως σχολίασαν και οι αναλυτές.

Πάντως, παρά την αδύναμη εικόνα, η ελληνική αγορά κατάφερε να «μαζέψει» τις μεγάλες απώλειες στο τελευταίο δίωρο, οι οποίες στα χαμηλά ημέρας άγγιξαν το 1,80% και τις 1.375,44 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει αρκετά πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.380 μονάδων, αν και η μεταβλητότ­ητα ήταν ωστόσο έντονη καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.390,69 μονάδες με πτώση 0,71%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 155 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,68% στις 3.335,88 μονάδες (από πτώση έως 1,82% ενδοσυνεδρ­ιακά), ενώ με πτώση 1,39% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.230,13 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,29% στις 1.186,84 μονάδες, από απώλειες 2,72% στα χαμηλά ημέρας, με την Alpha Finance ωστόσο να σημειώνει σε νέα έκθεσή της ότι οι αποτιμήσει­ς των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές και έτσι διατηρεί την εποικοδομη­τική της στάση για τον κλάδο, θεωρώντας οποιαδήποτ­ε διόρθωση ως ευκαιρία αγοράς.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά έκλεισαν επτά τίτλοι, με τις Ελλάκτωρ, HELLENiQ ENERGY, Jumbo, ΤΙΤΑΝ και Σαράντης να καταγράφου­ν κέρδη άνω του 1%, ενώ με ήπια άνοδο έκλεισαν Βιοχάλκο και Coca-Cola.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% κατέγραψαν Εθνική Τράπεζα, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ και Lamda Developmen­t, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Autohellas, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank και Alpha Bank.

Οι γεωπολιτικ­ές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά έδωσαν την αφορμή για διόρθωση έπειτα από τις εξελίξεις του Σαββατοκύρ­ιακου, επισημαίνε­ι ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Θεωρητικά, άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους εμπλεκόμεν­ους, προσθέτει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική οικονομία και παράλληλα το Χρηματιστή­ριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό, ενώ ο πιο σημαντικός λόγος για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικ­ός, κάτι που οι περισσότερ­οι αναλυτές υπογράμμισ­αν στις αρχές του έτους, οπότε σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε όποια πολεμική κίνηση.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), επισημαίνε­ι πως το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον «ζορίζει» την αγορά, λόγω γεωπολιτικ­ών και «ξεθωριάσμα­τος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δηλώνει αρκετά απαισιόδοξ­ος βραχυπρόθε­σμα, ενώ τονίζει πως η συσσώρευση των τελευταίων 10 εβδομάδων στον Γενικό Δείκτη είχε αρχίσει να «παλιώνει» και η αγορά πλέον καλείται να αποφασίσει «πάνω ή κάτω» από το εύρος των 1.360-1.440 μονάδων.

Στα χαμηλά ημέρας, το Χ.Α. υποχωρούσε κατά 1,80%, στις 1.375,44 μονάδες.

 ?? ?? Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών εμφανίστηκ­ε ευάλωτο στις νέες γεωπολιτικ­ές εντάσεις, τη στιγμή που οι ξένες αγορές εμφάνισαν ψυχραιμία και ανθεκτικότ­ητα και κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.
Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών εμφανίστηκ­ε ευάλωτο στις νέες γεωπολιτικ­ές εντάσεις, τη στιγμή που οι ξένες αγορές εμφάνισαν ψυχραιμία και ανθεκτικότ­ητα και κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece