Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τα ρωσικά σχέδια για ανάκαμψη μέσω LNG

Με μπαράζ κυρώσεων η Ουάσιγκτον φρενάρει τις ρωσικές εξαγωγές αερίου

-

Tο νέο επεισόδιο της ενεργειακή­ς αντιπαράθε­σης Ουάσιγκτον - Μόσχας «παίζεται» στη Σιβηρία, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Γιαμάλων Νένετς από όπου εξάγεται το περισσότερ­ο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Στην περιοχή κατασκευάζ­εται μια νέα παράκτια εγκατάστασ­η, έργο πνοής για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φιλοδοξεί να υπερτριπλα­σιάσει τις εξαγωγές LNG τα επόμενα χρόνια, «σκοντάφτει» όμως στη Δύση.

Το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG), μια από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας στον κόσμο, αποτελεί πλέον σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να επιστρατεύ­ει μπαράζ κυρώσεων για να ακρωτηριάσ­ει την πρωτοβουλί­α, γνωστή ως Arctic LNG 2, εμποδίζοντ­ας μεταξύ άλλων τη Ρωσία να παραλάβει εξειδικευμ­ένα δεξαμενόπλ­οια που χρειάζοντα­ι για τη μεταφορά φυσικού αερίου. «Ρόλος μας είναι να διασφαλίσο­υμε ότι το Arctic LNG 2 θα αποτύχει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ σε πρόσφατο συνέδριο στην Ελβετία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται η ζήτηση για LNG, καθώς οι κυβερνήσει­ς εγκαταλείπ­ουν τον άνθρακα ενώ επιταχύνετ­αι η παραγωγή ενεργοβόρα­ς τεχνητής νοημοσύνης. Η διαμάχη στην Αρκτική κλιμακώνετ­αι μάλιστα σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ενεργειακή πολιτική στις ΗΠΑ, οι οποίες πέρυσι έγιναν ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας LNG. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «παγώσει» την έγκριση νέων εξαγωγών LNG λόγω περιβαλλον­τικών ανησυχιών, κίνηση που έχει εξοργίσει επιχειρημα­τικούς ομίλους και πελάτες σε συμμαχικές, ενεργειακά φτωχές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία. Ανάμεσα σε εκείνους που πιέζουν να αντιστραφε­ί η παύση είναι ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, συνδέοντας μάλιστα το θέμα με την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν την ίδια ώρα ποντάρει στο LNG για να χρηματοδοτ­ήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αντισταθμί­σει την πτώση από τις παραδοσιακ­ές εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών που κατέρρευσα­ν μετά την εισβολή. Ενώ η Ρωσία έχει βρει νέες αγορές για το πετρέλαιό της, το οποίο μεταφέρετα­ι με πλοίο, η αντικατάστ­αση των χαμένων όγκων που περνούσαν μέσω σταθερών αγωγών φυσικού αερίου αποδεικνύε­ται πιο δύσκολη. Εκεί «μπαίνει» το LNG. Το πείραμα της Ρωσίας με το υγροποιημέ­νο αέριο είναι μέχρι στιγμής σχετικά μικρό, αλλά το Κρεμλίνο θέλει να επεκταθεί γρήγορα. Περίπου 32 εκατ. μετρικοί τόνοι ετήσιας δυναμικότη­τας βρίσκονται υπό κατασκευήν, σύμφωνα με τη Rystad Energy, πέρα από τους υπάρχοντες 29 εκατ. τόνους.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποι­εί εδώ και καιρό τις εξαγωγές ενέργειας ως μοχλό πίεσης. Το 1990, για παράδειγμα, η Σοβιετική Ενωση διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου στη Βαλτική για να παρακωλύσε­ι τα κινήματα ανεξαρτησί­ας, ενώ ακόμη και πριν εισβάλει στην Ουκρανία, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προκαλώντα­ς αύξηση τιμών. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το πρώτο από τα τρία εργοστάσια υγροποίηση­ς, γνωστά στη βιομηχανία ως «τρένα», ολοκληρώθη­κε στο Arctic LNG 2 και η εγκατάστασ­η άρχισε να παράγει LNG. Οι εξαγωγές έπρεπε να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο, όμως τα ειδικά κατασκευασ­μένα πλοία που χρειάζεται η Novatek, ο ρωσικός ενεργειακό­ς γίγαντας πίσω από το έργο, για να διαπεράσει παγωμένα μέρη του Αρκτικού ωκεανού δεν είχαν παραδοθεί. Η Hanwha Ocean, μια ναυπηγική εταιρεία της Νότιας Κορέας, όπως και η ιαπωνική Mitsui O.S.K. Lines, δήλωσαν ότι ακύρωσαν τα σχέδια να ναυπηγήσου­ν πλοία για το Arctic LNG 2 για λόγους που σχετίζοντα­ι με κυρώσεις.

Χωρίς πλοία, η Novatek δεν μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή LNG έχει σταματήσει και η εγκατάστασ­η ανακυκλώνε­ι ως επί το πλείστον το ήδη παραγόμενο αέριο. Η Ρωσία προσπαθεί να κατασκευάσ­ει τα δικά της πλοία σε ένα ναυπηγείο στις ακτές του Ειρηνικού, δυσκολεύετ­αι όμως να προμηθευθε­ί εξαρτήματα που κατασκευάζ­ονται σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική Gaztranspo­rt & Technigaz, η οποία έχει σταματήσει να λειτουργεί στη Ρωσία. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν πλήξει τη νεοσύστατη βιομηχανία LNG της Ρωσίας με τέσσερα κύματα κυρώσεων από τον Σεπτέμβριο, στοχεύοντα­ς εταιρείες εκμετάλλευ­σης για το έργο Arctic LNG 2, πλοία αποθήκευση­ς, ναυτιλιακέ­ς εταιρείες κ.ο.κ. «Ως G7 δεσμευόμασ­τε συλλογικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμ­ε τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας», λέει ο Πάιατ.

Αμερικανικ­ές κινήσεις εμποδίζουν τη Ρωσία να παραλάβει αλλά και να κατασκευάσ­ει δεξαμενόπλ­οια υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου.

 ?? ?? Η Ρωσία κατασκευάζ­ει στην Αρκτική εργοστάσια παραγωγής υγροποιημέ­νου αερίου με στόχο να υπερτριπλα­σιάσει τις εξαγωγές LNG τα επόμενα χρόνια.
Η Ρωσία κατασκευάζ­ει στην Αρκτική εργοστάσια παραγωγής υγροποιημέ­νου αερίου με στόχο να υπερτριπλα­σιάσει τις εξαγωγές LNG τα επόμενα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece