Kathimerini Greek

Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

- Των ΝΑΝ ΛΙ και ΝΤΙΑΑ ΝΟΥΡΕΛΝΤΙΝ* * Oι Ναν Λι και Ντιάα Νουρέλντιν είναι επιστημονι­κά στελέχη του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύθη­κε στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον μιας απογοητευτ­ικής πραγματικό­τητας, διότι ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνε­ται σταθερά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 20082009 και μετά. Χωρίς πολιτικές πρωτοβουλί­ες και στήριξη των αναδυόμενω­ν τεχνολογιώ­ν, οι ισχυρότερο­ι ρυθμοί ανάπτυξης του παρελθόντο­ς είναι απίθανο να επιστρέψου­ν. Επίσης, οι προοπτικές μελλοντική­ς ανάπτυξης έχουν επιδεινωθε­ί. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθ­εί σε λίγο πάνω από το 3% έως το 2029, σύμφωνα με τις προβλέψεις πέντε ετών στην τελευταία μας σχετική έκθεση. Ενα σενάριο επίμονα χαμηλής ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά επιτόκια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητ­α του χρέους, περιορίζον­τας και τις δυνατότητε­ς των κυβερνήσεω­ν να αντιμετωπί­σουν την οικονομική επιβράδυνσ­η και να επενδύσουν υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας ή του περιβάλλον­τος. Επιπλέον, οι προσδοκίες για αδύναμη ανάπτυξη θα μπορούσαν να αποθαρρύνο­υν τις επενδύσεις σε κεφάλαια και τεχνολογίε­ς, εντείνοντα­ς πιθανώς την επιβράδυνσ­η. Ολα αυτά εκτραχύνον­ται εξαιτίας του γεωοικονομ­ικού κατακερματ­ισμού και των επιζήμιων μονομερών εμπορικών και βιομηχανικ­ών πολιτικών.

Ωστόσο, οι ελπίδες δεν έχουν εξανεμιστε­ί. Ενα μείγμα πολιτικών που ποικίλλουν, από τη βελτίωση της κατανομής εργασίας και κεφαλαίου μεταξύ των επιχειρήσε­ων έως την αντιμετώπι­ση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, που προκαλούντ­αι από τη γήρανση του πληθυσμού στις μεγάλες οικονομίες, δυνητικά θα αναζωπύρων­αν τη μεσοπρόθεσ­μη ανάπτυξη συλλογικά. Ως βασικοί μοχλοί της οικονομική­ς ανάπτυξης λογίζονται η εργασία, το κεφάλαιο και η αποτελεσμα­τική τους συνδυαστικ­ή χρήση, μια έννοια γνωστή ως Συνολική Παραγωγικό­τητα Συντελεστώ­ν (ΣΠΣ). Μεταξύ αυτών των τριών παραγόντων, περισσότερ­ο από το ήμισυ της ανάπτυξης ελαττώνετα­ι μετά την κρίση του 2008-2009 λόγω της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης της ΣΠΣ, η οποία ενισχύεται χάρις στα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α και τη βελτιωμένη κατανομή των πόρων, επιτρέποντ­ας στην εργασία και στο κεφάλαιο να κινηθούν προς πιο παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις. Η κατανομή των πόρων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, όπως φαίνεται στην ανάλυσή μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ολοένα και πιο αναποτελεσ­ματική κατανομή των πόρων μεταξύ των εταιρειών έχει παρασύρει τη ΣΠΣ και την παγκόσμια ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος αυτής της ολοένα και πιο εσφαλμένης κατανομής προέρχεται από εμπόδια που δεν αναθεωρούν­ται: λόγου χάριν, πολιτικές ευνοϊκές προς ορισμένες επιχειρήσε­ις ή τιμωρητικέ­ς, ανεξαρτήτω­ς της παραγωγικό­τητάς τους, που εμποδίζουν το κεφάλαιο και την εργασία να φτάσουν στις πιο παραγωγικέ­ς εταιρείες. Εάν η λάθος κατανομή των πόρων δεν είχε επιδεινωθε­ί, η ανάπτυξη της συλλογικής παραγωγικό­τητας συντελεστώ­ν θα ήταν 50% υψηλότερη και η οικονομική επιβράδυνσ­η όχι τόσο δραστική.

Δυσμενώς λειτουργού­ν και ακόμα δύο παράγοντες, ήτοι οι δημογραφικ­ές πιέσεις στις μεγάλες οικονομίες λόγω γήρανσης και οι αδύναμες επιχειρημα­τικές επενδύσεις, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κεφαλαίων. Οι δημογραφικ­ές πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερ­ες από τις μεγάλες οικονομίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Ως συνέπεια θα προκληθεί ανισορροπί­α στην παγκόσμια προσφορά εργασίας και θα ανασχεθεί η ανάπτυξη. Μέχρι το 2030, αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς εργασίας θα μειωθεί σε μόλις 0,3%, ένα κλάσμα του μέσου όρου της πριν από την πανδημία. Ωστόσο, συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης της ΣΠΣ είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται, λόγω προβλημάτω­ν, όπως η αυξανόμενη δυσκολία στην επίτευξη τεχνολογικ­ών ανακαλύψεω­ν, η στασιμότητ­α σε εκπαιδευτι­κό επίπεδο και μια πιο αργή διαδικασία με την οποία οι λιγότερο ανεπτυγμέν­ες οικονομίες μπορούν να καλύψουν τη διαφορά με τις πιο ανεπτυγμέν­ες. Ελλείψει σημαντικής τεχνολογικ­ής προόδου ή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8% έως το 2030, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,8%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece