Kathimerini Greek

Επιστροφή στη ρητορική της έντασης

Επίθεση της Αγκυρας στην Αθήνα για υπονόμευση των διμερών σχέσεων

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Σε αισθητή ρητορική κλιμάκωσης προχώρησε χθες η Αγκυρα, με αφορμή την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων που προαναγγέλ­θηκε από την Αθήνα ότι θα ανακηρυχθο­ύν στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Our Ocean», ουσιαστικά απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει την υλοποίησή τους. «Εκτιμάμε ότι η ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησ­ης και αφετέρου εκμεταλλεύ­εται την περιβαλλον­τική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να μην εγκαταλείψ­ει τον δρόμο της διπλωματία­ς και να μην κάνει «βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση». «Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτ­ε προσέγγιση για την ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων», είπε ο κ. Τσελίκ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για την Ελλάδα ότι «θα ενεργήσουν με κοινή λογική και θα ενισχύουμε τη βούλησή μας για τη συνέχιση της διαδικασία­ς εξομάλυνση­ς». Ο κ. Τσελίκ περιέγραψε τις εξαγγελίες της Αθήνας ως περιπλοκή της καλής ατμόσφαιρα­ς που επικράτησε στην τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η παρέμβαση του κ. Τσελίκ καταγράφηκ­ε χθες, μια εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για

νησιά «ακαθόριστη­ς κυριαρχίας» στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάθεση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κομισιόν να συντάξει ειδική έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν να απαντήσουν χθες για

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, εμμέσως απείλησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα θαλάσσια πάρκα που έχει εξαγγείλει η Ελλάδα.

το πώς θα προχωρήσει η σχέση του «μπλοκ» με την Αγκυρα, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση για τη νέα στρατηγική σχέση με την Τουρκία – στη βάση της σχετικής έκθεσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοσέπ Μπορέλ του περασμένου Νοεμβρίου– απασχόλησε έως αργά χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς οι αντιπροσωπ­είες των κρατών-μελών δεν είχαν καταλήξει στο τελικό κείμενο των συμπερασμά­των, πριν από την έναρξή του.

Εδώ και εβδομάδες διεξάγοντα­ν διαβουλεύσ­εις στο παρασκήνιο για το πόσο «θετικό» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που θα στείλει η Ε.Ε. προς την Αγκυρα, που ζητούν εδώ και καιρό συγκεκριμέ­να κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία που επιδίωκε να διεξαχθεί συζήτηση από το

προηγούμεν­ο συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ στην ίδια «γραμμή» Ρώμη και Μαδρίτη πίεζαν να συμπεριληφ­θεί κάτι «χειροπιαστ­ό», σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικ­ές πηγές.

Η Λευκωσία, ωστόσο, πίεζε έως την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να υπάρχει συγκεκριμέ­νη σύνδεση της αιρεσιμότη­τας με πρόοδο σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να υπογραμμισ­τεί ότι τον τελευταίο λόγο για τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις θα έχουν τα κράτη-μέλη και όχι η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμά­των ανέφερε πάντως ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους μόνιμους αντιπροσώπ­ους (Coreper) να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις του κοινού

ανακοινωθέ­ντος (του Μπορέλ), σύμφωνα με τα προηγούμεν­α συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμ­ο τρόπο και με την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Για την Αθήνα, εξάλλου, ήταν σημαντικό στο κείμενο των συμπερασμά­των να επιτευχθεί ισορροπία, να καταγράφον­ται δηλαδή τα θετικά βήματα στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις, εφόσον η τουρκική πλευρά θα δείχνει διάθεση συνεργασία­ς. Στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμά­των γινόταν πάντως ειδική αναφορά στην ανάγκη επίδειξης εποικοδομη­τικής συνεργασία­ς και από την πλευρά της Τουρκίας σε όλους τους τομείς, που καταγράφει η έκθεση Μπορέλ, ενώ υπάρχει παράλληλα ειδική σύνδεση και με την επανέναρξη και πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

 ?? ?? Με την ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων η Ελλάδα σαµποτάρει την εξοµάλυνση των σχέσεων µε την Τουρκία, ισχυρίστηκ­ε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόµµατος ΑΚΡ, Οµέρ Τσελίκ.
Με την ανακήρυξη των θαλασσίων πάρκων η Ελλάδα σαµποτάρει την εξοµάλυνση των σχέσεων µε την Τουρκία, ισχυρίστηκ­ε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόµµατος ΑΚΡ, Οµέρ Τσελίκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece