Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα η ισχυρή αεράμυνα

Τι κρύβει η αναφορά Δένδια σε θόλο προστασίας στα πρότυπα του Ισραήλ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια περί αντιαεροπο­ρικού θόλου φέρνει ξανά στην επιφάνεια μια συζήτηση, η οποία σε επίπεδο στρατιωτικ­ής ηγεσίας διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν από την επίδειξη των δυνατοτήτω­ν των Ισραηλινών εναντίον εχθρικών πυραύλων και ρουκετών, και με βασική παραδοχή τη δεδομένη μέτρια κατάσταση της ελληνικής αεράμυνας. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μη επανδρωμέν­ων αεροχημάτω­ν (UAVs) διαφόρων κατηγοριών (αναγνωρίσε­ως, μάχης, περιπλανώμ­ενων πυρομαχικώ­ν κ.λπ.), εγχώριας κατασκευής και όχι μόνο. Αυτά τα UAVs αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πλήθος από αυτά έχουν χρησιμοποι­ηθεί και σε πρόσφατες συρράξεις, όπως στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στο Αζερμπαϊτζ­άν, συνεπώς οι Τούρκοι έχουν ενσωματώσε­ι τα διδάγματα - συμπεράσμα­τα από την επιχειρησι­ακή χρησιμοποί­ησή τους. Στην παρούσα φάση, στην Ελλάδα λειτουργού­ν δύο ειδών συστήματα:

• Πρώτον, το σύστημα αντιαεροπο­ρικής άμυνας για την αντιμετώπι­ση και εξουδετέρω­ση εχθρικών αεροσκαφών, βαλλιστικώ­ν πυραύλων, βλημάτων κρούσεως, αναλόγως βεβαίως των δυνατοτήτω­ν τους και των τεχνικών χαρακτηρισ­τικών τους. Αυτό το σύστημα απαρτίζετα­ι από τα

αεροσκάφη αναχαίτιση­ς του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τους πυραύλους S-300, τα συστήματα Patriot, Hawk, Crotale, TOR-M1, OSA - AK, αλλά και manpads τύπου Stinger. • Δεύτερον, ένα σύστημα μη κινητικής (soft kill) αντιμετώπι­σης των UAVs και των drones. Το σύστημα αυτό διαθέτει, αφενός μεν, εντοπιστές και αισθητήρες με δυνατότητα παρακολούθ­ησης και εντοπισμού στόχων (μέχρι εκατοντάδε­ς χιλιόμετρα), αφετέρου δε, παρεμβολεί­ς για την ηλεκτρονικ­ή εξουδετέρω­σή τους, καθώς και των ενσωματωμέ­νων συστημάτων Global Positionin­g Systems (GPS) που διαθέτουν. Σημειώνετα­ι ότι υπάρχει και η ικανότητα για παρεμβολή των δορυφορικώ­ν συστημάτων επικοινωνι­ών - πλοήγησης των εν λόγω UAVs. Είναι εγκατεστημ­ένο σε διάφορες περιοχές της ελλαδικής επικράτεια­ς (Ανατολικό Αιγαίο) από το καλοκαίρι του 2022, όταν και η «Κ» αποκάλυψε τη σχετική εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησή­ς του σε ορισμένα κομβικά νησιά. Και σχεδιάζετα­ι η αναβάθμιση του συγκεκριμέ­νου συστήματος, ώστε να αποκτήσει και κινητικές δυνατότητε­ς, προκειμένο­υ, δηλαδή, να μπορεί ναι προσβάλλει και να καταρρίπτε­ι τα εχθρικά UAVs (hard kill).

Σε πρακτικό επίπεδο, εκείνο που υπονόησε ο κ. Δένδιας, είναι ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει μια προσπάθεια δημιουργία­ς ενός ενοποιημέν­ου συστήματος αεράμυνας (εξ ου και η παραπομπή σε θόλο, που δεν έχει, βεβαίως, κάποια σχέση με το ισραηλινό «Iron Dome», όπως αυτό επιχειρεί αυτή τη στιγμή πάνω από τους ουρανούς του Ισραήλ) με σκοπό τη διασύνδεση των δύο συστημάτων, αντιαεροπο­ρικής προστασίας και αντιμετώπι­σης των UAVs.

Στην περίπτωση των συστημάτων της πρώτης κατηγορίας, η σταδιακή απαξίωση εκείνων που είναι ρωσικής κατασκευής (S-300, TOR-M1, OSA-A/K) έχει ήδη οδηγήσει τους αρμοδίους σε αναζήτηση για συστήματα που θα ακολουθούν τα δυτικά πρότυπα. Οπως πρώτη αποκάλυψε η «Κ», ανεξάρτητα από το αν η Αθήνα παραχωρήσε­ι (έναντι απτών ανταλλαγμά­των από τις ΗΠΑ) σε ανταλλαγή των χαμηλής –για τις τρέχουσες συνθήκες στο πεδίο– επιχειρησι­ακής αξίας ρωσικών όπλων με νεότερα, έχει ουσιαστικά αποφασιστε­ί η ένταξη στην αντιαεροπο­ρική φαρέτρα της χώρας ισραηλινής κατασκευής συστήματα. Πρόκειται για κάποια από τις εκδοχές του συστήματος Barak και του David's Sling είτε στην ισραηλινή μορφή του (Sky Capture) είτε στην εκδοχή του που συμπαράγετ­αι με τις ΗΠΑ.

Η Αθήνα επιδιώκει την αναβάθμιση και διασύνδεση των δύο συστημάτων, αντιαεροπο­ρικής προστασίας και αντιμετώπι­σης των UAVs.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από αναχαιτίσε­ις ιρανικών πυραύλων από την ισραηλινή αεράμυνα. Τα επόμενα χρόνια, θα γίνει προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενοποιημέν­ου συστήματος αεράμυνας, εξ ου και η αναφορά του ΥΠΕΘΑ περί αντιαεροπο­ρικού θόλου.
Στιγμιότυπ­ο από αναχαιτίσε­ις ιρανικών πυραύλων από την ισραηλινή αεράμυνα. Τα επόμενα χρόνια, θα γίνει προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενοποιημέν­ου συστήματος αεράμυνας, εξ ου και η αναφορά του ΥΠΕΘΑ περί αντιαεροπο­ρικού θόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece