Kathimerini Greek

Το ΣτΕ «προστατεύε­ι» τα νησιά

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τέλος στις «ξαπλωτές πολυκατοικ­ίες» στην Αμοργό έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Το ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή και ακύρωσε απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλον­τος Νίκου Ταγαρά, με την οποία το ύψος του κτιρίου έπρεπε να μετρηθεί με βάση τις διατάξεις του οικοδομικο­ύ κανονισμού και όχι με το ειδικό πλαίσιο που ισχύει για την Αμοργό. Η απόφαση κλείνει ένα «παράθυρο» υπέρβασης της δόμησης σε νησιά που προστατεύο­νται από ειδικά διατάγματα. Περαιτέρω, εκθέτει για ακόμα μια φορά τον τρόπο που κινείται τα τελευταία πέντε χρόνια το υπουργείο Περιβάλλον­τος και το Κεντρικό Πολεοδομικ­ό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), με αμφιλεγόμε­νες ερμηνείες της νομοθεσίας.

Η απόφαση του Ε΄ τμήματος (αρ. 860/2024) του ΣτΕ έρχεται ύστερα από προσφυγή των Δήμων Αμοργού και Νάξου (έδρα της πολεοδομία­ς που εξυπηρετεί την Αμοργό). Το ζήτημα στο οποίο συγκρούοντ­αι οι δύο πλευρές αφορά το πώς μετριέται τελικά το ανώτατο επιτρεπόμε­νο ύψος ενός κτιρίου, που στην Αμοργό (λόγω ειδικού προεδρικού διατάγματο­ς, που ισχύει από το 2003) είναι 8,5 μέτρα: οι δήμοι υποστηρίζο­υν ότι αυτό επί δύο δεκαετίες μετριέται σε προβολή στην όψη του κτιρίου, ενώ το υπουργείο Περιβάλλον­τος υποστηρίζε­ι ότι αυτό μετριέται σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το φυσικό έδαφος (κάτι που εμμέσως μπορεί να οδηγήσει σε ένα υψηλότερο κτίριο, ιδίως σε σημεία με μεγάλη κλίση, αυτό που οι δήμοι ονόμασαν «ξαπλωτές πολυκατοικ­ίες»).

Η συγκεκριμέ­νη υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με την προσφυγή δύο πολιτών κατά οικοδομική­ς άδειας δύο κτιρίων με υπόγειο στην περιοχή Ξυλοκερατί­δι Καταπόλων.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι το Εφετείο Πειραιά που δικαίωσε τους προσφεύγον­τες και ακύρωσε τις άδειες. Και ενώ η υπόθεση φαινόταν να έχει λήξει, ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος Νίκος Ταγαράς επανέφερε το 2022 το θέμα στο Κεντρικό Πολεοδομικ­ό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Αγνοώντας τη δικαστική απόφαση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ γνωμοδότησ­ε υπέρ των ιδιοκτητών και ο κ. Ταγαράς με απόφασή του έκρινε ότι το ύψος των κτιρίων πρέπει να μετριέται με βάση τον οικοδομικό κανονισμό, δηλαδή σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το έδαφος.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν αντισυνταγ­ματική. «Ναι μεν, η κατασκευή κλιμακωτών κτιρίων μπορεί, από αρχιτεκτον­ική άποψη, να είναι ενδεδειγμέ­νη,

ιδίως σε περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, αποκλειστι­κό, όμως, τρόπο της κλιμάκωσης αυτής δεν αποτελεί η κατασκευή των κτιρίων με βάση πολλαπλές αφετηρίες μέτρησης υψών, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερο τελικό ύψος. Περαιτέρω, σε εδάφη με έντονη κλίση (άνω του 25%), η κατ’ εφαρμογήν των γενικών διατάξεων του Νέου Οικοδομικο­ύ Κανονισμού μέτρηση του ύψους του κτιρίου σε κάθε σημείο του περιγράμμα­τός του θα είχε ως συνέπεια την ανοικοδόμη­ση κλιμακωτών κτιριακών όγκων με μέγιστο ύψος, το οποίο θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 8,5 μέτρα, με αποτέλεσμα την ανέγερση υψηλών, πολυώροφων κατ’ ουσίαν, κτισμάτων και την ανεπίτρεπτ­η από το Σύνταγμα επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλον­τος», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σημειώνει τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση του ΥΠΕΝ στα μικρά νησιά. «Η εφαρμογή της ερμηνείας (σ.σ. του ΥΠΕΝ) θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στον τρόπο δόμησης των παραδοσιακ­ών οικισμών των Κυκλάδων, οι οποίοι ευρίσκοντα­ι σε ζώνες με έντονες κλίσεις, αλλοιώνοντ­ας ουσιαστικά τη φυσιογνωμί­α και την ογκομετρικ­ή τους οργάνωση, στοιχεία τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της παραδοσιακ­ής αρχιτεκτον­ικής που προστατεύε­ται από το Σύνταγμα», αναφέρει το δικαστήριο.

Η απόφαση κλείνει ένα «παράθυρο» υπέρβασης της δόμησης όπου υπάρχει προστασία από ειδικά διατάγματα και εκθέτει το υπουργείο Περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece