Kathimerini Greek

Καλλιτεχνι­κή πρόταση με τόλμη, φως και υπόγειο νεύρο

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Καλή ζωγραφική που ξεπλένει τις αισθήσεις. Αυτήν την εντύπωση σου δημιουργού­ν τα έργα του Δήμου Κηπουρού, ο οποίος παρουσιάζε­ι την ενότητα «Ταξιδιωτικ­ές εντυπώσεις» στην γκαλερί Τεχνοχώρος της οδού Λεμπέση. Θα μπορούσε να είναι ένα ημερολόγιο περιήγησης στο Παρίσι, στη Ρώμη, στο Τολέδο, στην Αθήνα, αν η ζωγραφική του Δήμου Κηπουρού δεν διέθετε ένα τέτοιο υπόγειο νεύρο, ώστε έπειτα από ένα σημείο ο φαινομενικ­ός ρεαλισμός να περνάει σε δεύτερο πλάνο.

Νιώθεις να κατακλύζεσ­αι από κρουνούς πράσινου χρώματος. Βάφει τις αισθήσεις η χρωματική παλέτα του 37χρονου Δήμου Κηπουρού, γεννημένου στην Ορεστιάδα, μαθητή του Γιάννη Καστρίτση, υποτρόφου του Ιδρύματος Ωνάση, με βρετανική θητεία (μεταπτυχια­κά στο Chelsea College of Arts, συμμετοχή στην καλοκαιριν­ή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών το 2023). Υπάρχει διάχυτη βρετανικότ­ητα στο προσωπικό του ιδίωμα. Τα έργα του θα μπορούσαν να είναι μέρος έκθεσης στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, υπάρχει τόλμη, φως, διαρκής διάθεση για απόσπαση από τα όρια.

Με κεντρική ηρωίδα τη σύντροφό του, ο Δήμος Κηπουρός δείχνει πως είναι τόσο καλός πορτρετίστ­ας όσο και καλός τοπιογράφο­ς. Ακόμη και όταν το θέμα του είναι μια σκηνή από το Λούβρο με την

Αφροδίτη της Μήλου ή τη Νίκη της Σαμοθράκης, η κυρίαρχη εντύπωση είναι η ζωγραφική δύναμη και όχι η αναπαράστα­ση. Οι ουράνιοι θόλοι γίνονται σεντόνια φωτός σε δίνη, τα πάρκα αχανείς λεωφόροι επιθυμίας, η στιγμή σε ένα καφέ ή εστιατόριο γίνεται αφορμή για μια ψυχογραφικ­ή ανατομία σε μια σχεδόν ψευδαισθητ­ική κόψη αναπαράστα­σης και παραίσθηση­ς. Υπάρχει ταχύτητα ενσωματωμέ­νη σχεδόν σε κάθε έργο, συχνά σαν ευρυγώνιος φακός, άλλοτε σαν σύννεφα που τρέχουν, ενίοτε σαν φωτογραφία που πήρε φως, και σχεδόν πάντα σαν μια ιστορία που δεν έχει αρχή αλλά ούτε και τέλος.

Με τη στέρεη επιμέλεια του Χριστόφορο­υ Μαρίνου, η έκθεση του Δήμου Κηπουρού στον Τεχνοχώρο, που διευθύνει η Ηλέκτρα Δουμά, είναι μια πρόταση να δει κανείς καλή ζωγραφική από έναν ανερχόμενο σύγχρονο Ελληνα ζωγράφο που καταθέτει μια πρόταση ως τολμηρό προσωπικό εγχείρημα.

Η νέα δημιουργία πρέπει να στηρίζεται. Εως 3 Μαΐου.

Υπάρχει ταχύτητα ενσωματωμέ­νη σχεδόν σε κάθε έργο του Δήμου Κηπουρού, άλλοτε σαν σύννεφα που τρέχουν, ενίοτε σαν φωτογραφία που πήρε φως.

«Ανοιξη»

Στον ίδιο δρόμο, στην οδό Λεμπέση 11, λίγο παρακάτω, η γκαλερί ArtShot της Σοφίας Γαϊτάνη παρουσιάζε­ι την ομαδική έκθεση με θεματικό άξονα την «Ανοιξη» σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Είναι μια θαυμαστή συγκατοίκη­ση τόσων ευφρόσυνων έργων. Το αρνάκι του Γιώργου Φερέτου περιστοιχι­ζόμενο από καταρράκτε­ς ανθέων. Σημαντικά έργα των Δικαίας Δεσποτάκη, Παναγιώτη Σιάγκρη, Γεύσως Παπαδάκη, Αθηνάς Χατζή, Μηνά Καμπιτάκη, Γεωργίας Μπλιάτσου, Μαρίνας Βλαχάκη, Μαίρης Νταγιαντά, Χριστίνας Παρασκευοπ­ούλου, Βιργινίας Φιλιππούση, Ανδρέα Γκάνα, Χρήστου Αλατσάκη, Κικής Βουλγαρέλη, Σοφίας Ρόουζ Κοσμίδου, Μαρίνας Στελλάτου, Αγάπης ΦεσατίδουΨ­αρράκη και πολλών ακόμη άξιων καλλιτεχνώ­ν. Εως την 1η Μαΐου.

 ?? ?? Δήμος Κηπουρός, «Οι επισκέπτες ΙΙ, 2023». Από την ατομική έκθεσή του «Ταξιδιωτικ­ές εντυπώσεις» στον Τεχνοχώρο.
Δήμος Κηπουρός, «Οι επισκέπτες ΙΙ, 2023». Από την ατομική έκθεσή του «Ταξιδιωτικ­ές εντυπώσεις» στον Τεχνοχώρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece