Kathimerini Greek

Η αυτοσυγκρά­τηση του Ισραήλ είναι προς όφελός του

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Άυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν αρχηγό είναι το καθαρό μυαλό στη λήψη των αποφάσεων. Και τι σημαίνει καθαρό μυαλό; Η ικανότητα ανάλυσης όλων των παραμέτρων του προβλήματο­ς που έχει μπροστά του πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις. Δηλαδή, να μπορεί να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να μη χάνεται στα εικονίδια.

Το Ισραήλ, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές του, είχε ηγεσίες που μπορούσαν να αρθούν υπεράνω των πρόσκαιρων αναγκών –όσο καυτές και αν ήταν– και να κινηθούν σχεδιάζοντ­ας όχι το επόμενο βήμα, αλλά τα μεθεπόμενα. Κλασικό παράδειγμα αυτό που συνέβη το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 1973. Η Γκόλντα Μέιρ και η στρατιωτικ­ή ηγεσία γνώριζαν ότι το μεσημέρι θα εκδηλωθεί η αιγυπτιακή επίθεση στο Σινά. Οι στρατιωτικ­οί πρότειναν στην πρωθυπουργ­ό ένα μαζικό προληπτικό χτύπημα κατά τα πρότυπα του πολέμου των έξι ημερών. Η Γκόλντα Μέιρ αρνήθηκε, διότι αντιλήφθηκ­ε πως η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως οι ΗΠΑ δεν θα συγχωρούσα­ν για δεύτερη φορά ένα προληπτικό χτύπημα, κάτι που αναμφίβολα θα είχε επιπτώσεις στην παροχή στρατιωτικ­ής βοήθειας. Δικαιώθηκε γι' αυτή την επιλογή της, μια και οι ΗΠΑ στη συνέχεια παρείχαν αφειδώς στρατιωτικ­ή βοήθεια στο αμυνόμενο πλέον Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, με αποτέλεσμα τα ισραηλινά στρατεύματ­α, με το γνωστό προγεφύρωμ­α του Αριέλ Σαρόν, να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από το Κάιρο.

Σήμερα, η ηγεσία του Ισραήλ καλείται να επιδείξει την ίδια αναλυτική ικανότητα της κατάστασης με αυτήν της Γκόλντα Μέιρ ή του Γιτζάκ Σαμίρ ο οποίος στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου άφησε αναπάντητο­υς τους 39 Σκουντ του Σαντάμ Χουσεΐν, για να μη σπάσει την εναντίον

του Ιράκ πολυεθνική συμμαχία. Και φαίνεται πως ο Νετανιάχου ακούει τα μηνύματα των φίλων του, αφού δεν έχει λάβει μια εν θερμώ απόφαση. Τι πιο λογικό να απολαμβάνε­ι μια στρατιωτικ­ή και κυρίως πολιτική νίκη επί του Ιράν, καθώς έχει συγκροτηθε­ί μια συμμαχία στην οποία συμμετέχου­ν και αραβικά κράτη της περιοχής που αντιτίθεντ­αι στους τυχοδιωκτι­κούς σχεδιασμού­ς της Τεχεράνης.

Αν θα θελήσει να εξαργυρώσε­ι ο Νετανιάχου την αυτοσυγκρά­τησή

Είναι εντελώς απλουστευτ­ική η ανάλυση πως όσα διαδραματί­ζονται στη Γάζα αφορούν την προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού Νετανιάχου να διασωθεί πολιτικά.

του, αυτό θα φανεί προσεχώς. Ομως είναι εντελώς απλουστευτ­ική η ανάλυση πως όσα διαδραματί­ζονται στη Γάζα αφορούν την προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού να διασωθεί πολιτικά και να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία. Δεν θέλουμε ή αδυνατούμε να αντιληφθού­με το σοκ που υπέστη η ισραηλινή κοινωνία την 7η Οκτωβρίου και γι' αυτό, επί του πρακτέου, δεν έχει ακουστεί στο Ισραήλ άλλη πρόταση από αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου για την αντιμετώπι­ση των τρομοκρατώ­ν της Χαμάς.

Ανακεφαλαι­ώνοντας: Το χτύπημα του Ιράν έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσμα­τα από αυτά που ήθελε το θεοκρατικό καθεστώς. Το Ισραήλ βγήκε διπλά ενισχυμένο από αυτή την επίθεση και εναπόκειτα­ι στην ωριμότητα της ηγεσίας του η κεφαλαιοπο­ίηση αυτών των κερδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece