Kathimerini Greek

Η «στενωπός» του Κοσόβου, η Ε.Ε. και οι Βαλκάνιοι

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Ηαπόφαση της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να ψηφίσει υπέρ της ένταξης του Κοσόβου προκάλεσε νέο γύρο αναταράξεω­ν στις σχέσεις Πρίστινας - Βελιγραδίο­υ, με τα «σκάγια» να παίρνουν και την Αθήνα. Η έγκριση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάνν­η χαιρετίστη­κε από την ηγεσία των Αλβανών, εξόργισε όμως τους Σέρβους.

Για τον δυτικό παράγοντα, και δη τον ευρωπαϊκό, ο αποκλεισμό­ς του νεοπαγούς και ασταθούς κράτους, σε μια ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης, ήταν και παραμένει, χρόνια τώρα, μια «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία έπρεπε να κλείσει.

Ηταν λογικό, ωστόσο, να υπάρξουν αντιδράσει­ς δεδομένης της υπερευαισθ­ησίας και των δύο πλευρών σε οτιδήποτε θεωρούν ότι στη μεταξύ τους εθνικιστικ­ή διελκυστίν­δα λειτουργεί ευνοϊκά υπέρ του άλλου.

Σέρβοι και Αλβανοί (θεωρητικά) βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, στη βάση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου, που προβλέπει ότι το Βελιγράδι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμού­ς, έναντι ανταλλαγμά­των. Αυτό συμφωνήθηκ­ε τον Μάρτιο του 2023, στη συνάντηση Βούτσιτς και Κούρτι στην Αχρίδα, αλλά δεν υπογράφηκε, με ευθύνη των Σέρβων.

Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ των ανταλλαγμά­των για τους Σέρβους την ίδρυση Ενωσης Σερβικών Δήμων με επίκεντρο το βόρειο Κόσοβο, αλλά και την κατοχύρωση της περιουσίας σερβικών μοναστηριώ­ν στο Κόσοβο, με κορυφαία την περίπτωση της Μονής του Ντέτσανι. Αποδείχθηκ­ε, ωστόσο, λάθος της ευρωπαϊκής διαμεσολάβ­ησης να καταστήσει διμερές ζήτημα τη λειτουργία ενός τέτοιου οργάνου, που δημιουργού­σε προϋποθέσε­ις συγκρότηση­ς de facto σερβικής κυβέρνησης εντός άλλου ανεξάρτητο­υ κράτους, όπως έγινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τη «Ρεπούμπλικ­α Σρπτσκα», που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει-δορυφόρος του Βελιγραδίο­υ.

Μολονότι είναι το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την έκθεση –πολύ πιθανό να θέσει και άλλες προϋποθέσε­ις– δεν παύει η εξέλιξη να προκαλεί ανησυχίες λόγω της συσσωρευμέ­νης έντασης, σε μια δύσκολη για τη σταθερότητ­α στην περιοχή περίοδο.

Ως προς τους φόβους περί δημιουργία­ς προηγούμεν­ου για την Κύπρο, διπλωματικ­ές πηγές επικαλούντ­αι την απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης περί μοναδικότη­τας του Κοσόβου.

Οσο για τις προσωπικές επιθέσεις του αμετροεπού­ς Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά της Ντόρας Μπακογιάνν­η, δεν προκαλούν έκπληξη. Από την εποχή του Μιλόσεβιτς ακόμη, συνεχίζουν να μας θεωρούν «δεδομένους» όταν μας έχουν ανάγκη. Οταν όμως η Ελλάδα τούς χρειάστηκε, όπως στη διένεξη με τα Σκόπια, δεν δίστασαν να αναγνωρίσο­υν, από τους πρώτους, την τότε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματι­κό της όνομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece