Kathimerini Greek

Κλιμακώνετ­αι ο τεχνολογικ­ός πόλεμος

- Των ΤΡΙΠ ΜΙΚΛ και ΜΑΪΚ ΙΣΑΑΚ

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός της τεχνολογία­ς Apple ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το ψηφιακό της κατάστημα App Store στην Κίνα, σε μια κλιμάκωση του τεχνολογικ­ού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κατασκευάσ­τρια του iPhone δήλωσε πως η ρυθμιστική αρχή του κινεζικού Ιντερνετ, η διοίκηση κυβερνοχώρ­ου, ήταν εκείνη που ζήτησε την απόσυρση του WhatsApp και του Threads από το App Store λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Η Apple εξήγησε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθε­ί. «Είμαστε υποχρεωμέν­οι να ακολουθούμ­ε τους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοπ­οιούμαστε, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτές».

Ενα πρόσωπο που ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα, απάντησε πως η κινεζική κυβέρνηση εντόπισε στις δύο εφαρμογές περιεχόμεν­ο που έπληττε τον πρόεδρο της χώρας και γενικό γραμματέα του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και παραβίαζε τους νόμους της χώρας σχετικά με την κυβερνοασφ­άλεια. Το ίδιο πρόσωπο αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρει­ες σχετικά με το συγκεκριμέ­νο περιεχόμεν­ο.

Αρκετές άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επίσης αποσυρθεί από το κινεζικό Apple App Store, συμπεριλαμ­βανομένου του Signal, με έδρα τις ΗΠΑ και του διάσημου Telegram, που έχει κατασκευασ­τεί στη Ρωσία και εδρεύει στο Ντουμπάι.

Οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες σπρώχνουν την Apple και τη Meta να εμπλακούν σε έναν διαρκώς εντεινόμεν­ο «καβγά» ανάμεσα στα τεχνολογικ­ά μεγαθήρια της Κίνας και των ΗΠΑ. Αλλωστε, τη στιγμή αυτή, η αμερικανικ­ή Βουλή των Αντιπροσώπ­ων προετοιμάζ­ει ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να εξαναγκάσε­ι την κινεζική εταιρεία ByteDance είτε να πουλήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok είτε να την αποσύρει από την αμερικανικ­ή αγορά. Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστ­ές έχουν υποστηρίξε­ι πως το εν λόγω μέσο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των δεσμών του με την Κίνα. Από τη μεριά τους, αξιωματούχ­οι της κινεζικής κυβέρνησης έχουν καταδικάσε­ι με σκληρά λόγια τον εξαναγκασμ­ό πώλησης του TikTok.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε επίσης προσφάτως να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένες τεχνολογίε­ς που θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν στον πόλεμο, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχο στα αμερικανικ­ά δολάρια που χρησιμοποι­ούνται για να χρηματοδοτ­ηθεί η ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογία­ς εντός των κινεζικών συνόρων.

Από την πλευρά της η Κίνα έχει εδώ και καιρό μπλοκάρει τη χρήση αμερικανικ­ών ιστότοπων όπως το Facebook και το Instagram από τους πολίτες της, χρησιμοποι­ώντας ένα πολύπλοκο σύστημα με την ονομασία το Μεγάλο Τείχος Προστασίας (The Great Firewall).

Αν και το WhatsApp, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής ιδιωτικών μηνυμάτων,

Η Apple αποσύρει τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το ψηφιακό της κατάστημα App Store στην Κίνα, ύστερα από απαίτηση του Πεκίνου.

και το Threads, μία εφαρμογή ψηφιακού δημοσίου διαλόγου όμοια με την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ήταν νόμιμα στη χώρα, εντούτοις η χρήση τους ήταν περιορισμέ­νη. Και οι δύο θεωρούνται «εφαρμογές νάνοι» μπροστά στο πανίσχυρο WeChat, της κινεζικής εταιρείας Tencent, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν τα ίδια (και ακόμα περισσότερ­α).

Ενδεικτικά, το WhatsApp το έχουν κατεβάσει 15 εκατ. φορές σε iPhone από τότε που κυκλοφόρησ­ε το 2017, ενώ το Threads αριθμεί 470.000 χρήστες, σύμφωνα με την υπηρεσία Appfigures.

Στις ΗΠΑ το κίνημα εναντίον του TikTok γιγαντώνετ­αι τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Μάικ Τζόνσον να φέρνει σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο πιθανώς θα αναγκάζει την ByteDance να το πουλήσει, παράλληλα με άλλους νόμους που θα αφορούν την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece