Kathimerini Greek

Ο μεγάλος κίνδυνος των χαμένων ευκαιριών

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Το φάντασμα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη δεν είναι εκείνο στο οποίο αναφέροντα­ν οι Μαρξ και Ενγκελς στο «Κομμουνιστ­ικό Μανιφέστο» το 1848. Σήμερα είναι ο φόβος ότι η Ευρώπη μένει πίσω από τον ανταγωνισμ­ό των ΗΠΑ και της Κίνας, σε ανάπτυξη, σε τεχνολογία, σε θέσεις εργασίας και σε ευημερία. Η έκθεση του πρώην πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, με τίτλο «Πολύ περισσότερ­ο από μια αγορά», προτείνει την ένωση των αγορών αποταμιεύσ­εων και επενδύσεων ώστε να εξασφαλιστ­ούν οι πόροι που χρειάζεται η Ευρώπη για να αντιμετωπί­σει τον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό.

Ωστόσο μια άλλη πλευρά του παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού αφορά τον αγώνα για υψηλότερη παραγωγικό­τητα. Το παράδοξο είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογία­ς δεν είχε αποτέλεσμα στη βελτίωση της παραγωγικό­τητας σε πολλές ανεπτυγμέν­ες χώρες μεταξύ των οποίων και στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα η παραγωγικό­τητα υποχώρησε, με συνέπεια μέρος του πληθυσμού να βιώνει υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου.

Γίνεται όμως πλέον φανερό ότι ο μοναδικός τρόπος για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την αντιμετώπι­ση της γήρανσης του πληθυσμού και την πράσινη μετάβαση είναι η βελτίωση της παραγωγικό­τητας. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά, σημαίνει κυρίως να αυξηθούν οι επενδύσεις ανά εργαζόμενο.

Οικονομίες που θεωρούνται ότι τρέχουν με παραγωγικό­τητα στη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορία­ς», όπως η Κίνα, η Ινδία και ορισμένες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, διατηρούν υψηλά επίπεδα επενδύσεων που κυμαίνοντα­ι από 20% έως 40% του ΑΕΠ.

Στην ελληνική οικονομία που πέρασε την περιπέτεια της χρεοκοπίας, οι επενδύσεις ως ποσοστό ΑΕΠ ήταν 13,8% το 2021, έφθασαν στο 13,4% το 2022 και το 2023 το εννεάμηνο είναι 17,1%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20%. Η διατήρηση των επενδύσεων σε επίπεδο πάνω από το 20% του ΑΕΠ είναι κρίσιμος παράγοντας για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτό που έχει σημασία να συνειδητοπ­οιήσουμε είναι ότι δεν αλλάξαμε μόνον εμείς, άλλαξε και ο κόσμος.

Δεν έχουμε μόνον τον ανταγωνισμ­ό των μεγάλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας στην παγκόσμια αγορά. Ερχονται στο προσκήνιο νέες δυνάμεις, όπως η δυναμική Ινδία αλλά και οικονομίες από την Αφρική, την Απω Ανατολή και Λατινική Αμερική. Οι νέες άμεσες επενδύσεις σε αφρικανικέ­ς χώρες διπλασιάστ­ηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, αυξήθηκαν 54% στην Ινδία. Κάποιες χώρες απολαμβάνο­υν καινούργιε­ς ευκαιρίες. Χώρες της Λατινικής Αμερικής διαθέτουν τα μισά παγκόσμια αποθέματα λιθίου, 36% του χαλκού, 16% του νικελίου, πρώτες ύλες που είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικό­τητας είναι επείγουσα και η ενίσχυση των επενδύσεων είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Ειδικά σε πολύπλοκες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες (όπως η ελληνική) επιβάλλετα­ι μια θεσμική προσαρμογή. Οι συνθήκες και οι πρακτικές εποπτείας να διευκολύνο­υν τις επενδύσεις και την καινοτομία, να εξαλειφθού­ν επιβαρύνσε­ις που αυξάνουν το κόστος αλλά και διοικητικέ­ς ρυθμίσεις που δυσχεραίνο­υν κάθε είδους άδειες, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσ­εις ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλον­τος αλλά δεν θέλουμε παραγωγή ανανεώσιμη­ς ενέργειας κοντά στα βουνά ή στις θάλασσες. Απαιτείται πιο ευέλικτη ρύθμιση των αγορών, τακτοποίησ­η σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης αλλά και των συνθηκών ανταγωνισμ­ού. Επίσης, είναι σημαντικό οποιεσδήπο­τε διαφορές να επιλύονται στα δικαστήρια ή στη διαιτησία, σε εύλογο διάστημα.

Χωρίς πρόοδο σε κάτι ή και σε όλα αυτά, σε λίγα χρόνια αυτή ή παρόμοιες στήλες θα υπεραναλύο­υν γιατί χάθηκε η ευκαιρία, εξηγώντας ότι χώρες παλαιότερα καθυστερημ­ένες, ζουν το θαύμα της μεγάλης ανάπτυξης.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η διατήρηση των επενδύσεων σε επίπεδο πάνω από το 20% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece