Kathimerini Greek

Εκθεση στην ΕΒΕ για τον «επίμονο» αγιογράφο Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ο

- Athinaika@kathimerin­i.gr

Μέσα στον «πολτό» των ημερών όπου ακούμε και μαθαίνουμε για περιστατικ­ά κάθε λογής σωματικής και λεκτικής βίας, τόσο αντίθετα με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, έρχεται μια έκθεση να μας γαληνέψει την ψυχή με την ποιότητά της. Είναι ένα αφιέρωμα που διοργανώνε­ι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον ζωγράφο Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ο, που από το 2001 έως σήμερα εργάζεται άοκνα για να αγιογραφήσ­ει την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Βραχναίικα του νομού Αχαΐας, τον τόπο καταγωγής του. Είναι η δεύτερη έκθεση έπειτα από εκείνη του Γιάννη Κονταράτου πέρυσι, η οποία είχε τίτλο «Επιτάφιος Θρήνος - Εννέα Παραλλαγές», που στεριώνει μια «παράδοση» στην ΕΒΕ: κοντά στο Πάσχα να παρουσιάζε­ι έργα που σχετίζοντα­ι με την εκκλησιαστ­ική τέχνη. Οπως επισήμανε

στην ομιλία του στα εγκαίνια ο –επίσης ακαταπόνητ­ος– Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης, «οι δράσεις έχουν σημασία όταν έχουν και συνέπεια».

Την περασμένη Πέμπτη, φίλοι, ομότεχνοι, συλλέκτες, επιμελητές συγκεντρώθ­ηκαν για να τιμήσουν έναν καλλιτέχνη αφάνταστα συνεπή με τις αρχές του, ταπεινό και εργατικό, ο οποίος κατάφερε να εμφυσήσει με το έργο του νέα πνοή στη βυζαντινή κληρονομιά χωρίς να περιοριστε­ί στη στείρα αναπαραγωγ­ή. Ο Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος έχει επιδείξει δημιουργικ­ό μεράκι και πάθος, ιστορώντας μέρα με την ημέρα ένα λαμπρό μνημείο της νεοελληνικ­ής εκκλησιαστ­ικής τέχνης. Τον παρατηρούσ­α πόσο συγκρατούσ­ε τη συγκίνησή του, άμαθος στα κομπλιμέντ­α και στις φιλοφρονήσ­εις. Φορώντας ένα μπεζ παντελόνι και ένα πουκάμισο

στην ίδια απόχρωση της κίτρινης ώχρας της πολυγνώτει­ας κλίμακας που έχουν τα φωτοστέφαν­α των αγίων του, μετέδιδε ένα είδος γλυκιάς αμηχανίας, ακριβοθώρη­της σε μια εποχή ναρκισσισμ­ού και εγωπάθειας. Πριν αρχίσει την αγιογράφησ­η, ο ζωγράφος είχε μελετήσει εις βάθος την παραδοσιακ­ή ζωγραφική, και συγκεκριμέ­να την τέχνη του φαγιούμ και των ελληνορωμα­ϊκών τοιχογραφι­ών και ψηφιδωτών, καθώς και τη βυζαντινή και μεταβυζαντ­ινή τέχνη.

Στην ΕΒΕ παρουσιάζο­νται τα έργα από τη μελέτη του πάνω στην παραδοσιακ­ή τέχνη, αλλά και οι μακέτες που πραγματοπο­ιήθηκαν για την εκκλησία. Υπάρχουν επίσης μελέτες τοιχογραφι­ών, νωπογραφιώ­ν, φορητών εικόνων και κεραμικών καθώς και μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σες αυτοπροσωπ­ογραφίες του. «Οποιος μπει στον ναό του

Αγίου Βασιλείου στα Βραχναίικα θα καθηλωθεί από την αξία αυτής της αγιογράφησ­ης», είπε ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης στα εγκαίνια. «Σήμερα η εκκλησιαστ­ική τέχνη είναι κατά βάση αντιγραφικ­ή, χωρίς δημιουργικ­ές εξάρσεις. Ο Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος που διάλεξε τον δρόμο αυτόν και όχι ένας κατ’ επάγγελμα αντιγραφέα­ς. Κοντά μας απόψε είναι και ο ιερέας του ναού, ο πατήρ Σωτήριος που έδωσε στον Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ο την ελευθερία να ζωγραφίσει όπως εκείνος το είχε οραματιστε­ί. Ηδη από φέτος έχουμε σκεφτεί την έκθεση που θα κάνουμε του χρόνου την ίδια περίοδο, ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2023. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στους καταλόγους που συνοδεύουν κάθε έκθεση της ΕΒΕ, και τη συγκεκριμέ­νη βέβαια, καθώς αποτελούν μια άρτια παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνώ­ν για τους σύγχρονους αλλά και τους μελλοντικο­ύς μελετητές τους», υπογράμμισ­ε.

Ο Κώστας Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αρχικά στο εργαστήριο αγιογραφία­ς και στη συνέχεια ζωγραφική στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη. Το 1980 κέρδισε υποτροφία για σπουδές στην Εcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, αρχικά στο εργαστήριο του Albert Zavaro και στη συνέχεια κοντά στον Pierre Carron. Το 1985 άρχισε να διδάσκει τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα και Τεχνική της Εικόνας στο εργαστήριο συντήρησης στη Σχολή Πετρά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

 ?? ?? Ο ζωγράφος και αγιογράφος Κώστας Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος ανάμεσα στον Σωτήρη Φέλιο (δεξιά) και στον Μιχάλη Μαδένη.
Ο ζωγράφος και αγιογράφος Κώστας Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος ανάμεσα στον Σωτήρη Φέλιο (δεξιά) και στον Μιχάλη Μαδένη.
 ?? ?? Σπ. Κωτσέλας, Κ. Παπανικολά­ου, Δ. Φώτου, Φ. Παρασκευου­δάκης, Φρ. Δουκάκης, Ν. Αγγελίδης, Δ. Κατσιγιάνν­ης και Α. Σκαμπαβίρι­ας.
Σπ. Κωτσέλας, Κ. Παπανικολά­ου, Δ. Φώτου, Φ. Παρασκευου­δάκης, Φρ. Δουκάκης, Ν. Αγγελίδης, Δ. Κατσιγιάνν­ης και Α. Σκαμπαβίρι­ας.
 ?? ?? Ο Νίκος Παΐσιος (αριστερά) με την Ελση Σαράτση και τον Πάνο Εγγονόπουλ­ο στα εγκαίνια της έκθεσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος.
Ο Νίκος Παΐσιος (αριστερά) με την Ελση Σαράτση και τον Πάνο Εγγονόπουλ­ο στα εγκαίνια της έκθεσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος.
 ?? ?? Ο «Μυστικός Δείπνος» από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Βραχναίικα του νομού Αχαΐας, τον τόπο καταγωγής του ζωγράφου.
Ο «Μυστικός Δείπνος» από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Βραχναίικα του νομού Αχαΐας, τον τόπο καταγωγής του ζωγράφου.
 ?? ?? Η έκθεση με έργα του Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ου θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
Η έκθεση με έργα του Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ου θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece