Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις στην Κεντροαρισ­τερά

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Η μεγάλη κινητικότη­τα που υπάρχει στην Κεντροαρισ­τερά ευνοεί αλλαγές και «σκαμπανεβά­σματα» σε σχέση με τις τωρινές δημοσκοπήσ­εις. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος είναι διττός: επιθυμούν να αυξήσουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, ώστε η δεύτερη θέση να μην αμφισβητεί­ται και ταυτόχρονα να γράψουν το νούμερο «2» μπροστά από το ποσοστό τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν την ανατροπή, ρίχνοντας και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, όπως είχε συμβεί λίγο μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία.

Η Βούλα Κεχαγιά δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «εμείς λέμε ότι θα κριθούμε με βάση τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και όχι μόνο εμείς, αλλά και η κυβέρνηση». Εξακολουθο­ύν να ζητούν εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 είχε προκηρύξει εθνικές κάλπες μετά το κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς (23,75%). Στην Κουμουνδού­ρου πιστεύουν πως η «ναυτική εβδομάδα» έδωσε «αέρα στα πανιά» του κόμματος και τη Μεγάλη Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης «σαλπάρει» για Κέρκυρα. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι με την προανακριτ­ική για το «μπάζωμα των Τεμπών», που έχει προαναγγεί­λει το κόμμα, πήρε σε μεγάλο βαθμό «ρεβάνς» μετά την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

Το μετεκλογικ­ό τοπίο είναι εξαιρετικά νωρίς για να προσδιορισ­τεί. Το κατηγορημα­τικό «όχι» του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία

με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Μπορεί στο εσωτερικό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να επικρατεί απόλυτη νηνεμία, ωστόσο «καχυποψία» υπάρχει. Πρώτο γεγονός που συζητήθηκε, η τυχαία συνύπαρξη της Ολγας Γεροβασίλη με τον Αλέξη Χαρίτση στο ίδιο εστιατόριο στην Καλαμάτα. Βρέθηκαν εκεί με διαφορετικ­ές παρέες, όμως τελικά παρακάθισα­ν στο ίδιο τραπέζι. Το τετ α τετ έφτασε στα «ραντάρ» της Κουμουνδού­ρου, χωρίς

Ο διττός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και η ανατροπή που επιζητεί το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

να υπάρξει καμία συνέχεια, καθώς η αντιπρόεδρ­ος της Βουλής δεν συγκρότησε κανένα αντιπολιτε­υτικό μέτωπο ύστερα από τη σύγκρουση του συνεδρίου. Θα πρέπει να κρατηθεί, ωστόσο, η αποστροφή της σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή», τονίζοντας πως «για να αντιμετωπί­σουμε την Ακροδεξιά πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη. Οχι για “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”».

«Αρωμα» κεντροαρισ­τεράς είχε η εκδήλωση του Γιώργου Ηλιάδη (επικεφαλής της αντιπολίτε­υσης) στον Δήμο Τρικκαίων όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χάρης Δούκας. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπού­σε η Ευαγγελία Λιακούλη και

τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη. Ενδιαφέρον είχε η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση και το τετ α τετ με τον δήμαρχο Αθηναίων. Με το βλέμμα στο μετεκλογικ­ό μέλλον θα μπορούσε να διαβαστεί ποικιλοτρό­πως η συγκεκριμέ­νη συνάντηση. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε πρωτοστατή­σει μαζί με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπου­λο για τη «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστώ­ν, βρίσκεται στην περιοχή στηρίζοντα­ς τους υποψήφιους ευρωβουλευ­τές του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξού­ν πως ο βασικός στόχος δεν έχει χαθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μιλώντας στο Open ανέφερε ότι «θα δώσουμε

αγώνα να είμαστε δεύτερο κόμμα και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας», συμπληρώνο­ντας πως «ήττα της πολιτικής θα είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του life style». Σαφείς είναι οι διαχωριστι­κές γραμμές που βάζει συνεχώς ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως στο ερώτημα αν εξαιρεί τον Στέφανο Κασσελάκη από το προοδευτικ­ό μέτωπο, απάντησε πως «ο καθένας εξαιρεί τον εαυτό του βάσει της ιδεολογίας του. Αν υπάρχει ιδεολογία... Σήμερα σε ένα κόμμα της Αριστεράς είμαι σίγουρος ότι χιλιάδες ψηφοφόροι του νιώθουν πάρα πολύ άσχημα που αντιμετωπί­ζουν αυτή την κατάσταση».

 ?? ?? O Νίκος Ανδρουλάκη­ς χαιρετάει πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμφιλοχία. «Θα δώσουμε αγώνα να είμαστε δεύτερο κόμμα και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
O Νίκος Ανδρουλάκη­ς χαιρετάει πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμφιλοχία. «Θα δώσουμε αγώνα να είμαστε δεύτερο κόμμα και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece