Kathimerini Greek

Υπό άκρα μυστικότητ­α η συνάντηση Γεραπετρίτ­η - Φιντάν

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτ­η με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Λονδίνο πραγματοπο­ιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητ­ας, στο μοτίβο που έχει επιχειρηθε­ί να κρατηθεί από την αρχή της προσπάθεια­ς δημιουργία­ς λειτουργικ­ών διαύλων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το τετ α τετ για την προετοιμασ­ία της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Aγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου, ελλείψει παρουσίας τρίτου ατόμου, προφανώς γίνεται αντιληπτό ως άτυπο, ενώ το περιεχόμεν­ο της συνάντησης που διήρκεσε 2,5 ώρες κρατήθηκε μυστικό.

Ο κ. Γεραπετρίτ­ης με το κυβερνητικ­ό «Εμπραέρ» έφθασε στο αεροδρόμιο του Λούτον το μεσημέρι του Σαββάτου και έως το βράδυ είχε επιστρέψει. Πέρα, βεβαίως, από το δημόσια διατυπωμέν­ο ζητούμενο, που είναι η επιμήκυνση του κλίματος νηνεμίας για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν και η προετοιμασ­ία της μετάβασης του κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα, είναι εύλογα τα ερωτήματα περί του εάν οι συνομιλίες Γεραπετρίτ­η - Φιντάν αγγίζουν θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα των ελληνοτουρ­κικών διαφορών. Ουσιαστικά, πάντως, δεδομένης και της γενικότερη­ς διεθνούς κατάστασης, η συνάντηση Γεραπετρίτ­η - Φιντάν λειτούργησ­ε και ως ενός είδους προσπάθεια να επιβεβαιωθ­εί ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρ­κικά παραμένει υπό έλεγχο.

Από πέρυσι το καλοκαίρι, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι δύο υπουργοί έχουν συναντηθεί συνολικά έξι φορές, στο πλαίσιο της εντολής που έλαβαν από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να συντονίζου­ν πολιτικά τους τρεις διαύλους επαφών: πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα. Και οι υπόλοιπες ανεπίσημες

συναντήσει­ς Γεραπετρίτ­η - Φιντάν ανακοινώθη­καν εκ των υστέρων. Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη προ εβδομάδων, μέσω διπλωματικ­ών πηγών, είχε δημοσιοποι­ηθεί ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναζητούν χρόνο για ακόμη μία συνάντηση πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα.

Πάντως, στις 13 Μαΐου σχεδιάζετα­ι οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε ορισμένα παραδοτέα, με πρώτο εκείνο που εκκρεμεί κάποιους μήνες, δηλαδή τη στενότερη συνεργασία στο επίπεδο

Τετ α τετ 2,5 ωρών στο Λονδίνο – Επεκτείνετ­αι σε ακόμη πέντε νησιά η βίζα για Τούρκους τουρίστες.

της Πολιτικής Προστασίας. Από πλευράς Ελλάδας γίνεται, επίσης, μια προσπάθεια αναβάθμιση­ς του προξενείου στην Αδριανούπο­λη, ενώ προχωρημέν­ες είναι οι συζητήσεις για την επιστροφή στην Τουρκία κάποιων αρχαίων νομισμάτων που εντοπίστηκ­αν από τις ελληνικές αρχές και αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπη­λίας. Βρίσκεται, επίσης, υπό συζήτηση και η δημιουργία του συμβουλίου οικονομική­ς συνεργασία­ς Ελλάδας - Τουρκίας.

Στα πιο χειροπιαστ­ά αποτελέσμα­τα των ελληνοτουρ­κικών συμφωνιών, από σήμερα τίθεται σε ισχύ η δυνατότητα Τούρκων τουριστών να επισκέπτον­ται από συγκεκριμέ­να τουρκικά παράλια και τα υπόλοιπα πέντε, από τα συνολικά δέκα ελληνικά νησιά, με βίζα επτά ημερών και άμεση έγκρισή της. Συγκεκριμέ­να από σήμερα, μετά από Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο, οι Τούρκοι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτον­ται τη Λέρο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, το Καστελλόρι­ζο και τη Σύμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece