Kathimerini Greek

Το δίλημμα της Αθήνας για τον Ράμα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστ­ηκε στην Κομοτηνή το ευρωψηφοδέ­λτιο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB), το οποίο κατέρχεται στους κόλπους της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (EFA). Από τα ενδιαφέρον­τα στιγμιότυπ­α της εκδήλωσης ήταν η παρουσία, στην πρώτη σειρά των καθημένων, του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, δίχως, βεβαίως, να ανοίξει –ενδοκομματ­ικά– ούτε ρουθούνι. Πέρα από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του ΚΙΕΦ φωτογραφίζ­ονται με σημαίες του κόμματός τους, της Ε.Ε. και της EFA (αλλά όχι ελληνική, λες και το κόμμα εδρεύει κάπου εκτός Ε.Ε.), είναι πολύ ενδιαφέρον ότι άπαντες διαφημίζου­ν τις σπουδές τους στη γειτονική Τουρκία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψει ένα πολύ ενδιαφέρον δίλημμα στην κυβέρνηση: αν θα επιτραπεί στον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας Εντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα για προεκλογικ­ούς σκοπούς, ήτοι να κάνει καμπάνια εναντίον της Ελλάδας, στην πρωτεύουσα, ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Αναλογίες υπάρχουν. Στη Γερμανία έχουν ήδη ακυρωθεί πολλές συγκεντρώσ­εις

του τουρκικού κόμματος DAVA, ενώ και παλαιότερα ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και στην Ολλανδία. Οπότε το δικαίωμα ακύρωσης της συγκέντρωσ­ης στην οποία θα συμμετάσχε­ι ο κ. Ράμα, ο οποίος δεν είναι Ελληνας πολίτης, ανήκει απολύτως στη διακριτική ευχέρεια της Αθήνας. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την ανακοίνωση του Φρέντη Μπελέρη ως υποψηφίου με το ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ., ο κ. Ράμα έστειλε σε ειδική αποστολή στην Αθήνα το «δεξί χέρι» του, τον Εντρι Φούγκα, ο οποίος είχε διάφορες επαφές. Ενα από τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Φούγκα ήταν και το σχέδιο του κ. Ράμα να έρθει στην Αθήνα. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε ευγενικά να μετατοπιστ­εί το ταξίδι του κ. Ράμα για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό. Ιδωμεν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χθες, για πρώτη φορά, η προσωπική απεσταλμέν­η του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ (φωτογραφία). Στην ατζέντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ωστόσο, υπήρξαν μόνο δύο συναντήσει­ς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και στο Μπερλεμόντ με την επίτροπο, αρμόδια για θέματα μεταρρυθμί­σεων και συνοχής, Ελίζα Φερέιρα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτ­ρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, η σύντομης διάρκειας επίσκεψη και η έλλειψη άλλων επαφών (αν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ) ίσως να οφείλονται στο ότι πρόκειται για προκαταρκτ­ικές επαφές της Ολγκίν Κουεγιάρ, αφού προοπτική επανεκκίνη­σης

των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η πρόθεση πάντως της Ε.Ε. –όπως κατεγράφη– στα συμπεράσμα­τα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «να παίξει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασία­ς υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει». Υπενθυμίζε­ται ότι τα συμπεράσμα­τα του συμβουλίου είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας για διασύνδεση της προόδου των ευρωτουρκι­κών σχέσεων με το Κυπριακό. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Τουρκία φέρεται να απέρριψε την πρόσκληση να μετάσχει στη χθεσινή εκδήλωση της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα «20 χρόνια της μεγάλης διεύρυνσης» στο κέντρο τεχνών Bozar, στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που συνεδριάζε­ι σήμερα, με βασικό θέμα τη διεύρυνση και την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων της Ε.Ε., ειδικά σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Στο συμβούλιο θα μετάσχει, πάντως, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ε.Ε., Φαρούκ Καϊμακτσί.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το ΚΚΕ έστειλε στην Αμερική το πιο φιλικό προς τα κοινωνικά δίκτυα

στέλεχος που έχει: τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επισκέφθηκ­ε το Μόντρεαλ στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Εκεί συναντήθηκ­ε με το σωματείο εργαζομένω­ν της Amazon, επισκέφθηκ­ε το Κολούμπια, το οποίο σείεται από διαδηλώσει­ς, πήγε στην Αστόρια, συνάντησε και τον Αρχιεπίσκο­πο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. «Επαιξε» εν ολίγοις –όπως θα έλεγε και η νεολαία με την οποία αρέσκεται να συνομιλεί ο γ.γ.– τον Στέφανο Κασσελάκη εντός έδρας, όχι στα «κυριλέ», αλλά στον «δρόμο». Τώρα αν όλα αυτά παίζουν κάποιο ρόλο στα αριστερά (;) ενόψει ευρωεκλογώ­ν, πραγματικά δεν έχω απάντηση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας είναι προτεραιότ­ητα», ανέφερε την Κυριακή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ενώ έκανε αυτοψία σε έργα ανάμεσα σε Λουτράκι και Ρίο. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομ­οι είναι ίσως η πιο χαρακτηρισ­τική ιστορία αποτυχίας του μεταπολιτε­υτικού κράτους. Ο άνθρωπος, βέβαια, δεν έχει άδικο. Υφυπουργός Υποδομών είναι, για τι να μιλήσει; Για το Μετρό Θεσσαλονίκ­ης; Το Flyover; Τους Αρειανούς; (από τον πλανήτη Αρη).

 ?? ?? «Δεν είμαι αυτός που νομίζετε».
«Δεν είμαι αυτός που νομίζετε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece