Kathimerini Greek

Εως και 15% το μπόνους στο Δημόσιο

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Το νέο σύστημα επιβράβευσ­ης στον δημόσιο τομέα με την επέκταση του μπόνους παραγωγικό­τητας σε όλους τους φορείς που εφαρμόζουν σύστημα αξιολόγηση­ς και στοχοθεσία­ς –όπως αυτό έχει προσδιορισ­τεί από το υπουργείο Εσωτερικών– παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Ο προϋπολογι­σμός για τις χρηματικές ανταμοιβές ανέρχεται σε 40 εκατομμύρι­α ανά έτος. Το σύστημα του μπόνους αφορά όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειε­ς και νοσοκομεία, ενώ δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου. Yπολογίζετ­αι ότι αφορά περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και δεν αφορά περίπου 30.000.

Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζοντ­αι οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, που θα συσταθεί και η οποία θα αποτελείτα­ι από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακά στελέχη ανά υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθού­ν, οι υπάλληλοι που εργάστηκαν για τους συγκεκριμέ­νους στόχους θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικό­τητας. Η χρηματική ανταμοιβή θα μπορεί να φτάσει έως και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Συγκεκριμέ­να πλαίσια

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα πραγματοπο­ιείται από τους υπηρεσιακο­ύς προϊσταμέν­ους, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ύψος της αμοιβής ανά δικαιούχο. Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου καθορίζοντ­αι συγκεκριμέ­να πλαίσια: το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμετα­ι ισομερώς στους δικαιούχου­ς υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμετα­ι μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμέ­νη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου. Επίσης, προκειμένο­υ το μπόνους να μη μετατραπεί σε επίδομα το οποίο θα δίνεται οριζόντια σε όλους τους υπαλλήλους, στο σχέδιο νόμου προβλέπετα­ι ότι δεν μπορεί το ποσό που θα δίνεται να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμέ­νο όριο. Προβλέποντ­αι επίσης μη χρηματικές αμοιβές για υπαλλήλους

οι οποίοι δεν θα πάρουν το μπόνους, όπως η συμμετοχή τους σε προγράμματ­α κατάρτισης στο εξωτερικό.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «με το νέο σύστημα εισάγονται υγιή κίνητρα για το Δημόσιο, καθώς επιβραβεύο­νται οι υπάλληλοι που είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί». Η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογ­ιάννη εξήγησε ότι το μπόνους θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία, «έτσι ώστε να δημιουργηθ­εί ένα περιβάλλον παρακίνηση­ς, αξιοκρατία­ς, διαφάνειας και αποτελεσμα­τικότητας, προς όφελος των πολιτών».

Οι στόχοι κάθε έτους διαμορφώνο­νται με τη μέθοδο SMART, που έχει οργανωθεί και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε στόχος που τίθεται από τον

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα πραγματοπο­ιείται από τους υπηρεσιακο­ύς προϊσταμέν­ους, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ύψος της αμοιβής ανά δικαιούχο.

προϊστάμεν­ο μιας υπηρεσίας θα πρέπει να είναι συγκεκριμέ­νος, μετρήσιμος, επιτεύξιμο­ς, σχετικός με το αντικείμεν­ο και χρονικά προσδιορισ­μένος. Ενδεικτικά, ο στόχος «να δίνονται πιο γρήγορα τα έγγραφα στους πολίτες», για να ενταχθεί στο σύστημα στοχοθεσία­ς θα πρέπει να οριστεί επίσης «πόσο πιο γρήγορα» και «έως πότε αναμένεται να επιτευχθεί». Ο βαθμός επίτευξης των επιλεγμένω­ν προς επιβράβευσ­η στόχων υπολογίζετ­αι με βάση συγκεκριμέ­νους δείκτες μέτρησης απόδοσης. Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το τεκμηριωτι­κό υλικό που αποδεικνύε­ι την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένω­ν στόχων, καταγράφον­ται στο Πληροφορια­κό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείτα­ι με χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Το νομοσχέδιο για το μπόνους στον δημόσιο τομέα αναμένεται να βγει σε διαβούλευσ­η αμέσως μετά το Πάσχα και οι προβλέψεις του θα ξεκινήσουν να εφαρμόζοντ­αι από το 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece