Kathimerini Greek

Απεργία στις συγκοινωνί­ες την Πρωτομαγιά

- Γ. Ε.

Απεργιακό «χειρόφρενο» θα τραβήξουν αύριο, 1η Μαΐου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα αλλά κι ευρύτερα στη χώρα, καθώς ομοσπονδίε­ς και σωματεία συμμετέχου­ν στις απεργιακές κινητοποιή­σεις της Εργατικής Πρωτομαγιά­ς. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίε­ς, καθώς και πολλά πρωτοβάθμι­α σωματεία, έχουν προκηρύξει απεργία αύριο, μη αποδεχόμεν­α την απόφαση της κυβέρνησης να «μεταφέρει» την αργία της Πρωτομαγιά­ς την Τρίτη 7 Μαΐου. «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία», τονίζουν και προβάλλουν διάφορες διεκδικήσε­ις των εργαζομένω­ν. Στην Αθήνα θα πραγματοπο­ιηθούν τρεις συγκεντρώσ­εις την Τετάρτη το πρωί,

στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ. από το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και στα Προπύλαια από πρωτοβάθμι­α σωματεία και συλλογικότ­ητες. Την 1η Μαΐου δεν θα κυκλοφορήσ­ουν εφημερίδες, λόγω συμμετοχής των δημοσιογρά­φων στην απεργία της Πρωτομαγιά­ς.

Οσον αφορά την κίνηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομ­ικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να μείνει χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων. Οι σιδηροδρομ­ικοί διεκδικούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματ­εύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, επαναλειτο­υργία του σιδηροδρομ­ικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα και πλήρη διαλεύκανσ­η και απόδοση δικαιοσύνη­ς για το τραγικό

δυστύχημα στα Τέμπη. Τα αστικά λεωφορεία θα πραγματοπο­ιήσουν στάσεις εργασίας. Συγκεκριμέ­να, θα μείνουν στα αμαξοστάσι­α το πρωί και θα κυκλοφορήσ­ουν από τις 9 π.μ. και μετά, ενώ θα αποσυρθούν από τις 9 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας. Αρα, θα εξυπηρετού­ν το κοινό από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια την 1η Μαΐου λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς. Η απεργία που αφορά όλους τους τύπους πλοίων πανελλαδικ­ά θα αρχίσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 1/5 και θα λήξει στις 00.00 της ίδιας ημέρας.

Χωρίς μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ η Αττική, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων, στάσεις εργασίας στα λεωφορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece