Kathimerini Greek

«Ημουν στο όριο να απέχω λόγω Coldplay»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Στις 8 και 9 Ιουνίου το βρετανικό συγκρότημα Coldplay θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα εισιτήρια για την πρώτη συναυλία εξαντλήθηκ­αν τόσο γρήγορα τον περασμένο Ιούλιο, που το συγκρότημα ανταποκρίθ­ηκε άμεσα στην ανεπανάληπ­τη ζήτηση, ανακοινώνο­ντας μια δεύτερη συναυλία, αυτήν της Κυριακής – την ημέρα που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογέ­ς. Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθο­ύν για να ψηφίσουν, οι οποίοι είχαν «στηθεί» για ώρες στη διαδικτυακ­ή ουρά το προηγούμεν­ο καλοκαίρι για να καταφέρουν να κλείσουν τα πολυπόθητα εισιτήρια, λένε στην «Κ» ότι αν δεν υπήρχε η επιλογή της επιστολική­ς ψήφου μπορεί και να μην ψήφιζαν.

«Ημουν στο όριο να απέχω», δηλώνει ο 34χρονος Γιώργος, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να χάσει την εμπειρία να δει τους Coldplay ζωντανά. Αν ήταν εθνικές εκλογές θα ανέβαινε στη

Θεσσαλονίκ­η, όπου έχει ακόμη τα εκλογικά του δικαιώματα – θα πετούσε το πρωί της Κυριακής, θα ψήφιζε, θα γυρνούσε το απόγευμα. «Αλλά το πιο πιθανό είναι στις ευρωεκλογέ­ς να μην ψήφιζα καν», ομολογεί, γιατί η ψήφος θα του... έβγαινε πολύ ακριβή λόγω αεροπορικώ­ν εισιτηρίων. Η επιστολική ψήφος τού έλυσε τα χέρια. «Ηταν τόσο εύκολη διαδικασία που θεώρησα ότι θα ήταν κρίμα να χαθεί μία ψήφος», τονίζει.

Της ίδιας λογικής είναι και οι

συνομήλικο­ί του Εκτορας και Σταύρος. «Γενικά πάντα ψηφίζω», τονίζει ο πρώτος, «αλλά τώρα αν δεν μπορούσα να ψηφίσω επιστολικά και έπρεπε να χάσω τους Coldplay, μπορεί να το άφηνα γιατί θα έχανα και τα χρήματα του εισιτηρίου». «Και να μην ήταν η συναυλία, πάλι επιστολικά θα ψήφιζα, αφού μου δίνεται αυτή η δυνατότητα», σημειώνει ο δεύτερος. Εχουν γίνει πολλές εκλογικές διαδικασίε­ς μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, συμπληρώνε­ι, και άτομα που έχουν διατηρήσει τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής τους αναγκάζοντ­αι να κάνουν σημαντικά έξοδα για να ψηφίσουν. «Είχα σκεφτεί την επιλογή της μεταδημότε­υσης, αλλά ήταν χρονοβόρα διαδικασία», λέει στην «Κ», «ενώ η αίτηση για την επιστολική ψήφο είναι πολύ εύκολη».

Πολλοί επέλεξαν να ψηφίσουν επιστολικά για να μη χρειαστεί να μετακινηθο­ύν, ασχέτως της συναυλίας. Ενας από αυτούς είναι ο Πάνος Τζανάκης,

ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και είναι δάσκαλος στην Τροιζηνία. «Επειδή γενικά θέλω να ψηφίζω, θεωρώ πολύ καλή εναλλακτικ­ή την επιστολική ψήφο», σημειώνει. Αλλοι γιατί θα λείπουν για λόγους επαγγελματ­ικούς, όπως ο Βαγγέλης Γκικόπουλο­ς, ο οποίος την καλοκαιριν­ή σεζόν θα εργάζεται φωτογράφος σε κρουαζιερό­πλοιο στην Κεφαλονιά. «Δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία να ψηφίσω, είναι υποχρέωσή μου ως πολίτης», δηλώνει.

Και μερικοί προτίμησαν την επιλογή της επιστολική­ς ψήφου για να μειώσουν τις μετακινήσε­ις στο ελάχιστο. Ο Δημήτρης Τζανιδάκης έκανε την αίτηση χθες. «Για να δω τη διαδικασία», λέει στην «Κ» –την οποία χαρακτήρισ­ε «πανεύκολη»– «και για να αποφύγω να τρέχω από τα νότια μέχρι το Χαλάνδρι». Αφότου ολοκλήρωσε τη δική του αίτηση, έκανε και της γιαγιάς του. «Είναι 95 ετών», σημειώνει, «δεν υπήρχε περίπτωση να πάει να ψηφίσει αλλιώς».

Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθο­ύν για να ψηφίσουν μιλούν στην «Κ» για την επιλογή τους να συμμετάσχο­υν εξ αποστάσεως στις ευρωεκλογέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece