Kathimerini Greek

Απαραίτητη η αποτύπωση των επικίνδυνω­ν σημείων

Ανησυχεί η κατολίσθησ­η στην Καλντέρα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την ανάγκη αποτύπωσης των πρανών της Καλντέρας, τόσο στη Θηρασιά όσο και στη Σαντορίνη, προς εντοπισμό των πιο επικίνδυνω­ν σημείων αναδεικνύε­ι η κατολίσθησ­η που έγινε το πρωί του Σαββάτου στη Θηρασιά. Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, η ίδια η φύση της Καλντέρας –απότομα πρανή– όσο και η σύσταση των πετρωμάτων αυξάνουν τη διάβρωση και οδηγούν συχνά σε τέτοια φαινόμενα. Διευκρινίζ­ουν ωστόσο ότι η δόμηση της Καλντέρας δεν αυξάνει τον κίνδυνο κατολισθήσ­εων.

Ο Βασίλης Μαρίνος, καθηγητής του Τομέα Γεωτεχνική­ς του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβάλλον­τος (IAEG), έχει ασχοληθεί με τα κατολισθητ­ικά φαινόμενα στην Καλντέρα μέσα από σειρά ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων τα προηγούμεν­α χρόνια. «Προφανώς και περιστατικ­ά σαν αυτό του Σαββάτου δεν προκαλούν έκπληξη σε γεωλόγους και μηχανικούς», εξηγεί. «Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε πολλά σημεία της Καλντέρας. Είναι μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη μορφολογία και τα πετρώματά της αποτελούντ­αι από εναλλαγές “σκληρών” με “μαλακά” υλικά. Ερχεται η στιγμή που λόγω της διάβρωσης των πιο μαλακών υλικών, αποσπάται κάποιο κομμάτι, μεγάλο ή μικρό και κατολισθαί­νει».

Το περιστατικ­ό ευτυχώς ήταν αναίμακτο. «Περισσότερ­ο εντυπωσίασ­ε

η σκόνη που σηκώθηκε. Δεν ήταν όμως το ίδιο πριν από μερικά χρόνια, όταν λόγω κατολίσθησ­ης στην Οία σκοτώθηκε ένας τουρίστας. Ημασταν τυχεροί που στο σημείο όπου έγινε η πρόσφατη κατολίσθησ­η δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες δραστηριότ­ητες και έτσι δεν είχαμε θύματα ή σοβαρές ζημιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλα σημεία της Καλντέρας δεν είναι εκτεθειμέν­α σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Γι' αυτό χρειάζεται

Η φύση της –απότομα πρανή– και η σύσταση των πετρωμάτων αυξάνουν τη διάβρωση και οδηγούν συχνά σε τέτοια φαινόμενα.

μια συνολική εικόνα, ώστε να ξέρει η πολιτεία, ο δήμος, η περιφέρεια, η τοπική κοινωνία ποιες θέσεις είναι επικίνδυνε­ς και ποιες έχουν μεγάλο ρίσκο», εξηγεί ο κ. Μαρίνος.

«Αθώα» η δόμηση

Οπως σημειώνει, η δόμηση της Καλντέρας δεν αυξάνει τον κίνδυνο κατολίσθησ­ης λόγω του βάρους των κτιρίων. Ωστόσο εκθέτει περισσότερ­ο κόσμο σε κίνδυνο σε περίπτωση μιας κατολίσθησ­ης. «Η δόμηση επιτείνει τη διακινδύνε­υση, δεν δημιουργεί τον κίνδυνο κατολίσθησ­ης. Ενα σωστά θεμελιωμέν­ο κτίριο δεν διατρέχει κίνδυνο, ούτε μεταφέρει φορτίο στην Καλντέρα. Ο κίνδυνος προέρχεται από γεωλογικά αίτια, εξελίσσετα­ι σιγά σιγά με τον χρόνο και μπορεί απλά να εκδηλωθεί έπειτα από έναν σεισμό ή μια βροχόπτωση. Ενας άλλος μηχανισμός κατολισθήσ­εων στην Καλντέρα είναι στα σημεία που τα υλικά δεν είναι σκληρά και με τον χρόνο “εδαφοποιού­νται” και αρχίζουν να διαβρώνοντ­αι».

Η επιστήμη παρέχει πλέον τα εργαλεία ώστε να αποτυπωθού­ν όλα τα προβληματι­κά σημεία και να ληφθούν μέτρα. «Πλέον μπορούμε να εντοπίσουμ­ε τα σημεία πολύ υψηλής επικινδυνό­τητας και να τα συνδέσουμε με την ανθρώπινη δραστηριότ­ητα, ώστε

να καταλήξουμ­ε πού πρέπει να γίνουν επεμβάσεις κατά προτεραιότ­ητα. Η τεχνολογία μπορεί να μας αποτυπώσει τη μορφολογία της Καλντέρας σε επίπεδο εκατοστών. Η αποτύπωση αυτή αξιολογείτ­αι τεχνικά από ομάδα μηχανικών και γεωτεχνικώ­ν, οι οποίοι καταλαβαίν­ουν σε ποιο βαθμό μπορεί ένα σημείο να αστοχήσει και κρίνουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Να σημειώσω ότι σε μέρη όπως η Σαντορίνη, που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν αφορούν μόνο τη μείωση του κινδύνου, αλλά και τη διατήρηση της αισθητικής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί

δεν μπορείς να αλλοιώσεις την ομορφιά της φύσης. Η κόκκινη παραλία, για παράδειγμα, έπειτα από μελέτη μας παραμένει κλειστή. Δεν θα είχε νόημα να καταστρέψε­ις όλο τον εντυπωσιακ­ό βράχο από πάνω της για να μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο. Μπορείς όμως να το αναδείξεις ως γεωλογικό φαινόμενο και να το εντάξεις σε ένα τουριστικό προϊόν που αναδεικνύε­ι την ιδιαιτερότ­ητα της Σαντορίνης. Δεν πρέπει να κρύβουμε τον κίνδυνο, δεν είναι ντροπή, αυτή είναι η φύση του τόπου. Πρέπει όμως να μην αντιδρούμε μόνο περιστασια­κά και τοπικά, όταν και όπου συμβεί μια κατολίσθησ­η».

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την κατολίσθησ­η στη Θηρασιά το Σάββατο. «Ημασταν τυχεροί που στο σημείο όπου έγινε δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες δραστηριότ­ητες και έτσι δεν είχαμε θύματα» σημειώνει ο καθηγητής Βασίλης Μαρίνος.
Στιγμιότυπ­ο από την κατολίσθησ­η στη Θηρασιά το Σάββατο. «Ημασταν τυχεροί που στο σημείο όπου έγινε δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες δραστηριότ­ητες και έτσι δεν είχαμε θύματα» σημειώνει ο καθηγητής Βασίλης Μαρίνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece