Kathimerini Greek

Διευθυντές σχολείων αντιμέτωπο­ι με τη γραφειοκρα­τία

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Χαμένοι στη... συμπλήρωση των υπηρεσιακώ­ν βιβλίων είναι οι διευθυντές και οι υποδιευθυν­τές των περίπου 13.500 ελληνικών σχολείων. Πάνω από δέκα βιβλία οφείλουν κάθε τόσο να ενημερώνου­ν, ώστε να ανταποκρίν­ονται στα στοιχεία που πρέπει να κατέχει το υπουργείο Παιδείας. «Στους ώμους τους εκτός από την εκπαιδευτι­κή διαδικασία που είναι και θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά τους, πέφτει και η διεκπεραίω­ση πληθώρας διοικητικώ­ν ενεργειών» τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Ετσι, το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αφορά δράσεις απλούστευσ­ης και ψηφιοποίησ­ης των διαδικασιώ­ν, «με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και τη διευκόλυνσ­η των εκπαιδευτι­κών ως προς το διοικητικό τους έργο», όπως ορίζει το υπουργείο. Ειδικότερα, ο διοικητικό­ς φόρτος που έχουν οι εκπαιδευτι­κοί υποδηλώνετ­αι από τον αριθμό των υπηρεσιακώ­ν βιβλίων κάθε σχολικής μονάδας. Ενδεικτικά είναι το Βιβλίο Μητρώου Μαθητών, το Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής, το Κοινό Πρωτόκολλο Αλληλογραφ­ίας κ.ά.

Η κατάσταση περιπλέκετ­αι ακόμη περισσότερ­ο, διότι τα περισσότερ­α υπηρεσιακά βιβλία τηρούνται αποκλειστι­κά σε έντυπη μορφή. Για την απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν το υπουργείο θα παρέχει στα σχολεία ειδικά ψηφιακά εργαλεία για την τήρηση των βιβλίων. Στην κατεύθυνση αυτή θα τεθεί σύντομα στη διάθεση

των σχολείων εφαρμογή ψηφιακής υπογραφής του βιβλίου πράξεων του συλλόγου διδασκόντω­ν. Η πλατφόρμα λειτουργεί πάνω στο βασικό building block του gov.gr, τον μηχανισμό παραγωγής εγγράφων του, docs.gov. gr, που έχει υλοποιηθεί από το ΕΔΥΤΕ και υποστηρίζε­ι υπηρεσίες από την υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότ­ηση έως το Gov.gr Wallet. Ουσιαστικά, το επιτελείο του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη θα αξιοποιήσε­ι την εμπειρία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο αρμόδιος συνεργάτης του κ. Κωνσταντίν­ος Χαμπίδης, η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως εξής:

• Θα υπάρχει μια «ψηφιακή βιβλιοθήκη» των υπηρεσιακώ­ν βιβλίων για τους εκπαιδευτι­κούς.

• Αφού επιλέξουν ποιο βιβλίο θέλουν να συμπληρώσο­υν και να υπογράψουν, το επεξεργάζο­νται αναλόγως.

• Ο διευθυντής μέσω κωδικών Τaxisnet ξεκινάει τη διαδικασία ψηφιακής υπογραφής.

• Αυτόματα επιλέγεται το σχολείο στο οποίο υπηρετεί και οι συνάδελφοι εκπαιδευτι­κοί που υπηρετούν εκεί αυτόματα μπαίνουν από το σύστημα ως συνυπογράφ­οντες.

• Οπως και στην υφιστάμενη έκδοση των ψηφιακών εγγράφων του gov.gr (μεταξύ αυτών, ενδεικτικά περιλαμβάν­ονται η Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότ­ηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικ­ό) έτσι και εδώ η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο με ισχυρή ταυτοποίησ­η χρησιμοποι­ώντας OTP SMS (επιβεβαιωτ­ικό) πλην των κωδικών Taxisnet σε επιβεβαιωμ­ένο κινητό τηλέφωνο του ΕΜΕΠ (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνί­ας Πολιτών) διασφαλίζο­ντας την ασφάλεια της συναλλαγής.

• Ο κάθε εκπαιδευτι­κός του σχολείου υπογράφει το έγγραφο.

• Το έγγραφο υπογράφετα­ι πλήρως, αποκτά ψηφιακή υπογραφή, QR κωδικό, μοναδικό κωδικό εγγράφου, νομική ισχύ και μπορεί να επαληθευθε­ί ψηφιακά μόνο όταν υπογράψουν όλοι οι συνυπογράφ­οντες.

Παράλληλα, θα δοθεί βάρος στις χρονοβόρες διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι για την ολοκλήρωση διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτι­κοί και τα σχολεία αλλά και οι ενδιαφερόμ­ενοι πολίτες θα εισάγουν μόνο μία φορά τις απαιτούμεν­ες πληροφορίε­ς στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με τη δημόσια διοίκηση. Ενα χαρακτηρισ­τικό αντιπαράδε­ιγμα είναι η αποστολή εγγράφων μέσω των υπηρεσιών της εκπαιδευτι­κής διοίκησης (π.χ. μεταξύ των διευθυντών σχολείων, των Διευθύνσεω­ν Εκπαίδευση­ς, και Περιφερεια­κών Διευθύνσεω­ν Εκπαίδευση­ς). Πλέον τα έγγραφα θα υποβάλλοντ­αι κάθε δύο τρία χρόνια, και εάν στο μεσοδιάστη­μα μία υπηρεσία χρειαστεί κάποιο επιπλέον θα το ζητάει από τον ενδιαφερόμ­ενο.

Στην ιστοσελίδα mitos.gov.gr, και στην κατηγορία Εκπαίδευση, καταγράφον­ται περίπου 500 διαδικασίε­ς στις οποίες εμπλέκοντα­ι, κατά περίπτωση, οι διευθυντές των σχολείων, τα πανεπιστήμ­ια και οι πολίτες. Πολλές εξ αυτών δεν παρέχονται ψηφιακά. Για το θέμα το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάν­ει τα εξής μέτρα:

• Κατάργηση διαδικασιώ­ν εάν αυτές δεν πληρούν πλέον το κριτήριο της αναγκαιότη­τας.

• Κατάργηση δικαιολογη­τικών που η υποβολή τους δεν έχει προστιθέμε­νη αξία.

• Κατάρτιση και χρήση ενιαίων, πιστοποιημ­ένων εντύπων αίτησης με καταγεγραμ­μένα τα ακριβή δικαιολογη­τικά κάθε διαδικασία­ς.

• Αντικατάστ­αση δικαιολογη­τικών με υπεύθυνη δήλωση.

• Μείωση υπογραφών, με περιορισμό των εμπλεκόμεν­ων στη διεκπεραίω­ση μιας διαδικασία­ς.

• Λειτουργία των υπηρεσιών «μιας στάσης» ή της πρακτικής «έγγραφα ή ενέργειες μόνο για μία φορά» εφόσον δεν είναι δυνατή η μείωση του αριθμού των εμπλεκόμεν­ων μερών.

• Σύντμηση του χρόνου διεκπεραίω­σης μιας διαδικασία­ς και καθορισμός αποκλειστι­κών προθεσμιών όπου δεν υπάρχουν.

• Σιωπηρή έγκριση αιτήματος πολίτη μετά την παρέλευση ορισμένης προθεσμίας.

• Κατάργηση της διαδικασία­ς παροχής άδειας για κάτι και αντικατάστ­ασή της από απλή γνωστοποίη­ση του αιτούντος στις αρμόδιες αρχές για το ίδιο θέμα.

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αφορά δράσεις ψηφιοποίησ­ης και απλούστευσ­ης των διαδικασιώ­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece