Kathimerini Greek

Πίεση στη Χαμάς για να δεχθεί εκεχειρία

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία από τους διαπραγματ­ευτές – Νέο «όχι» της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ για εισβολή στη Ράφα

-

Ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε νέους φονικούς βομβαρδισμ­ούς στη νότια Γάζα, εντείνοντα­ς τους φόβους για επικείμενη εισβολή στη Ράφα, ύστατο καταφύγιο για περίπου 1,4 εκατ. Παλαιστινί­ους, η έντονη διπλωματικ­ή κινητικότη­τα του Σαββατοκύρ­ιακου δημιούργησ­ε συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε, την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει τα χειρότερα.

Μιλώντας από το έκτακτο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου έχει μετατοπιστ­εί το επίκεντρο των διπλωματικ­ών προσπαθειώ­ν, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση της χώρας του και του Κατάρ. «Ευελπιστού­με ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και των δύο πλευρών, προσπαθεί να ωθήσει και τις δύο πλευρές στη μετριοπάθε­ια και τώρα περιμένουμ­ε τις τελικές απαντήσεις τους», δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματ­εύσεων πραγματοπο­ιείται στο Κάιρο. Το Ισραήλ παρέδωσε το Σάββατο την απάντησή του στην πρόταση των διαπραγματ­ευτών, ενώ χθες το βράδυ αναμενόταν και η απάντηση της Χαμάς, η οποία έστειλε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υψηλού επιπέδου αντιπροσωπ­εία με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια, νούμερο δύο της οργάνωσης στη Γάζα. «Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα αυτή τη φορά», δήλωσε Παλαιστίνι­ος αξιωματούχ­ος στο πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντ­ας τις τελευταίες

εξελίξεις από το Ριάντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισ­ε την τελευταία πρόταση του Ισραήλ «ιδιαίτερα γενναιόδωρ­η» και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχθεί το συντομότερ­ο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθ­ούν η κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Παράλληλα επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο ενδεχόμενο εισβολής στη Ράφα. Ταυτόσημες ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του, Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το Ισραήλ μείωσε από 40 σε 33 τον αριθμό των ομήρων που ζητάει να απελευθερώ­σει η Χαμάς στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, χωρίς να μειώσει τον αριθμό των Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν που θα απελευθερω­θούν από τις φυλακές. Σε μια δεύτερη φάση «παρατεταμέ­νης ηρεμίας» θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινί­ων ανάμεσα στη

νότια και τη βόρεια Γάζα, ενώ θα υπάρξει μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτ­ων.

Η προοπτική συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, κάτι που θα αναστείλει επ’ αόριστον την εισβολή στη Ράφα, προκαλεί αντιδράσει­ς από την πλευρά των ακροδεξιών κυβερνητικ­ών συμμάχων του Νετανιάχου. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποτελέσει «ταπεινωτικ­ή ήττα», μετά την οποία η κυβέρνηση «δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης». Ανάλογα μηνύματα στέλνει ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, αίσθηση

προκάλεσαν οι δηλώσεις αξιωματούχ­ων για το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αργά το βράδυ της Κυριακή, ο ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς σχολίασε τις σχετικές «φήμες», λέγοντας ότι αν επαληθευθο­ύν θα πρόκειται για «ηθική ενίσχυση» της Χαμάς και άλλων τρομοκρατι­κών οργανώσεων. Την Παρασκευή ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός είχε δηλώσει ότι η χώρα του «δεν θα αποδεχθεί ποτέ οποιαδήποτ­ε απόπειρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίο­υ να υπονομεύσε­ι το αναφαίρετο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».

Το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζε­ι το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά αν το τελευταίο εκδώσει ένταλμα σύλληψης, ο Νετανιάχου θα κινδυνεύει, θεωρητικά τουλάχιστο­ν, να συλληφθεί σε χώρες που δεσμεύοντα­ι από την ιδρυτική συνθήκη του εν λόγω θεσμού – π.χ. στην Ευρώπη. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι που εξέφρασαν ανησυχίες αναφέροντα­ν στις έρευνες που διεξάγει εδώ και τρία χρόνια το Δικαστήριο για τον προηγούμεν­ο πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, του 2014.

Στο μεταξύ συνεχίζοντ­αι οι φιλοπαλαισ­τινιακές κινητοποιή­σεις φοιτητών σε ΗΠΑ και Γαλλία. Η αστυνομία επενέβη χθες για να διώξει τους ακτιβιστές που είχαν στήσει κατασκήνωσ­η στο προαύλιο του Πανεπιστημ­ίου της Σορβόννης, στο Παρίσι, ενώ εκατοντάδε­ς συλλήψεις έγιναν στο Σαββατοκύρ­ιακο στις ΗΠΑ, στη διάρκεια αστυνομικώ­ν επεμβάσεων σε αρκετές πανεπιστημ­ιουπόλεις.

Eνταλμα σύλληψης για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο φοβούνται Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι.

 ?? ?? Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ριάντ για την ανθρωπιστι­κή κρίση στη Γάζα.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ριάντ για την ανθρωπιστι­κή κρίση στη Γάζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece