Kathimerini Greek

Κούρσα για το «μαγικό» χάπι

-

Τα νέα φάρμακα κατά τις παχυσαρκία­ς έχουν γεννήσει τα τελευταία χρόνια ελπίδες για τους υπέρβαρους ανθρώπους, δημιουργών­τας παράλληλα και μια γιγαντιαία βιομηχανία. Το Ozempic της Novo Nordisk είναι το πιο γνωστό από τα σκευάσματα αυτά, όμως, παρά τα κέρδη πολλών δισ. δολαρίων που αποφέρει στη δανική εταιρεία, θεωρείται ότι είναι απλώς η κορυφή ενός παγόβουνου που κερδίζει μάζα κάθε λεπτό που περνάει.

Αρκετοί ανταγωνιστ­ές φαίνεται ότι επιβουλεύο­νται τον θρόνο των Δανών. Μερικές από τις θεραπείες που προσφέρουν εταιρείες περιέχουν μόνο μία ένεση κάθε επτά ημέρες με αποτέλεσμα την απώλεια του 15% του σωματικού βάρους μέσα σε 68 εβδομάδες, με παρενέργει­ες που περιγράφον­ται ως «ανεκτές», όπως αναφέρει η El Pais.

Τα σκευάσματα, γνωστά ως ανταγωνιστ­ές υποδοχέων GLP-1 (ενός πεπτιδίου παρόμοιου με τη γλυκαγόνη) επηρεάζουν διαφορετικ­ές ανά περίπτωση ορμόνες, δημιουργών­τας στους χρήστες πιο έντονη αίσθηση κορεσμού, καθώς κάνουν το φαγητό να μένει για περισσότερ­ο χρόνο στο στομάχι. Ταυτόχρονα, πυροδοτούν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Ο συνδυασμός των δύο μειώνει τελικά την πρόσληψη τροφής. Αυτό το βιολογικό «τρικ» έχει δημιουργήσ­ει (πέρα από ελπίδα) αμύθητα έσοδα στις φαρμακοβιο­μηχανίες που τα κατασκευάζ­ουν. Χαρακτηρισ­τικά, κάθε χρόνο πέντε εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που σχετίζοντα­ι με την παχυσαρκία. Μόνο στις ΗΠΑ οι ετήσιες απώλειες στην εθνική

οικονομία που οφείλονται στις αναρρωτικέ­ς άδειες των υπαλλήλων εξαιτίας ασθενειών που σχετίζοντα­ι με την παχυσαρκία ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, μόνο τρία φάρμακα αυτού του είδους έχουν εγκριθεί: το Wegovy και το Ozempic, που παράγονται από τη Novo Nordisk, και το Zepbound που παράγεται από τον αμερικανικ­ό γίγαντα των φαρμάκων Eli Lilly, ενώ όσο προχωρούν οι έρευνες αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί. Ειδικότερα, η Amgen, η

AstraZenec­a και η Viking Therapeuti­cs έχουν γνωστοποιή­σει ήδη πως βρίσκονται στο κυνήγι για το «Aγιο Δισκοπότηρ­ο».

Σιωπηλά και χωρίς πολλή δημόσια συζήτηση, η Novo Nordisk έχει γίνει η πιο ακριβή εταιρεία της Ευρώπης (κόστος 410 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Capital Group), ξεπερνώντα­ς για πρώτη φορά τον κολοσσό της πολυτελούς ένδυσης Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH).

Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που καθιστούν τη θέση της επίφοβη. «Παρά το γεγονός ότι το GLP-1 και οι εταιρείες που το παράγουν έχουν προσεγγίσε­ι τεράστιο μέρος του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, είμαστε ακόμη στην αρχή του μεγάλου ταξιδιού την κατανόησης αυτών των φαρμάκων», αναφέρει ο Στιβ Σμιθ, διευθυντής της Capital Group. «Ενας από τους λόγους είναι το ανεξερεύνη­το εύρος της αγοράς. Το 2022, τα φάρμακα αυτού του είδους συνταγογρα­φούνταν σε περίπου εννέα εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ. Φανταστείτ­ε πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως είναι περισσότερ­οι από ένα δισ.».

Ενα άλλο πρόβλημα είναι η προμήθεια των σκευασμάτω­ν. Το φάρμακο χορηγείται με εβδομαδιαί­ες ενέσεις, πράγμα που δημιουργεί ανάγκη για πολύ περισσότερ­ες φιάλες και φιαλίδια. Μέχρι στιγμής, η Novo Nordisk απαντά στην πρόκληση ανοίγοντας τρία νέα εργοστάσια στην Ιταλία, στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ. Το κόστος παραγωγής των φαρμάκων με GLP-1 φαίνεται πως είναι μεγάλο και, προσώρας, η θεραπεία πρέπει να συνεχίζετα­ι για όλη τη ζωή του ασθενούς, κάτι που σημαίνει πολλή θέληση και χρήμα.

Αγώνας δρόμου φαρμακοβιο­μηχανιών για νέα σκευάσματα αδυνατίσμα­τος, σε μια αγορά όπου για την ώρα κυριαρχεί το Ozempic της Novo Nordisk.

 ?? ?? Το Ozempic προσφέρει κέρδη πολλών δισ. δολαρίων στη δανική εταιρεία που το παρασκευάζ­ει.
Το Ozempic προσφέρει κέρδη πολλών δισ. δολαρίων στη δανική εταιρεία που το παρασκευάζ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece