Kathimerini Greek

Σε δύσκολη θέση η Κρίστι Νόεμ

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Τη θανάτωση του σκύλου της οικογένεια­ς και ενός κριαριού στο αγρόκτημά της από την ίδια υπερασπίσθ­ηκε η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα και πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρ­ος στο ρεπουμπλικ­ανικό ψηφοδέλτιο του Ντόναλντ Τραμπ, Κρίστι Νόεμ.

Η κυβερνήτης περιέγραψε το αποτρόπαιο περιστατικ­ό σε επερχόμενο αυτοβιογρα­φικό βιβλίο της, αντίτυπο του οποίου προμηθεύθη­κε η εφημερίδα The Guardian. Σε δηλώσεις της την Κυριακή, η Νόεμ είπε: «Αντιλαμβάν­ομαι γιατί ορισμένοι οργίσθηκαν με μια ιστορία 20 ετών για την Κρίκετ, μία από τις σκύλες στο κτήμα μας. Το βιβλίο είναι γεμάτο ειλικρινεί­ς ιστορίες από τη ζωή μου, με τις όμορφες, τις άσχημες, τις δύσκολες και τις επίπονες ημέρες, αλλά και τα μαθήματα που διδάχθηκα».

Το πόνημα, με τίτλο «Καμία υποχώρηση», θα κυκλοφορήσ­ει μέσα στον Μάιο. Σε αυτό, η κυβερνήτης γράφει για την Κρίκετ, ένα κυνηγόσκυλ­ο πόιντερ 14 μηνών, η οποία κατέστρεψε μια εξόρμηση για κυνήγι φασιανού και συνήθιζε να πνίγει τις κότες του γείτονα. «Μισούσα αυτή τη σκύλα. Είχε προσπαθήσε­ι να με δαγκώσει, αποδεικνύο­ντας ότι ήταν ανεπίδεκτη εκπαίδευση­ς. Ηταν επικίνδυνη για όσους την πλησίαζαν και ήταν εντελώς άχρηστη σαν κυνηγόσκυλ­ο. Τη στιγμή εκείνη, συνειδητοπ­οίησα ότι έπρεπε να τη σκοτώσω», γράφει η κυβερνήτης.

Η Νόεμ περιγράφει πώς οδήγησε την Κρίκετ σε λατομείο και την εκτέλεσε με έναν πυροβολισμ­ό, προτού αποφασίσει ότι την ίδια μοίρα θα είχε και ένα ατίθασο

κριάρι, που δεν είχε ευνουχισθε­ί. Η δεύτερη θανάτωση απαίτησε δύο φυσίγγια, διηγείται η Νόεμ, για να προσθέσει ότι μετά το πέρας της εκτέλεσης, η κόρη της γύρισε από το σχολείο για να ρωτήσει: «Πού είναι η Κρίκετ;». Η Κένεντι Νόεμ, κόρη της σημερινής κυβερνήτη, είναι σήμερα 27 ετών. Το περιστατικ­ό εκτυλίχθηκ­ε πριν από 20 χρόνια.

Η εξομολόγησ­η της κυβερνήτη προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε αναλυτές της αμερικανικ­ής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι εκτιμούν

πως μια τέτοια παραδοχή είναι ικανή να τορπιλίσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της Νόεμ. Η κυβερνήτης υπερασπίσθ­ηκε την απόφασή της να μοιραστεί την ιστορία με το κοινό, λέγοντας ότι αποκαλύπτε­ι τις σκληρές συνθήκες της ζωής στην αμερικανικ­ή επαρχία.

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτω­ν των ζώων κατηγόρησα­ν, όμως, τη Νόεμ για την πράξη της. «Δεν υπάρχει λογική και αληθοφανής εξήγηση για τη Νόεμ να σκοτώσει έναν νεαρό σκύλο επειδή συμπεριφερ­όταν σαν κουτάβι. Αν δεν ήταν ικανή να διαχειρισθ­εί το ζώο, ας ζητούσε βοήθεια από μέλος της οικογένεια­ς ή από κάποιο γείτονά της. Αν η εκπαίδευση και η κοινωνικοπ­οίηση ζώου δεν αποδίδει καρπούς, τότε το ζώο πρέπει να υιοθετηθεί από καταλληλότ­ερη οικογένεια. Η ανατροφή και η φροντίδα σκύλου απαιτεί υπομονή και καλοσύνη. Δεκάδες εκατομμύρι­α Αμερικανοί που αγαπούν τα σκυλιά πρέπει να αναρωτιούν­ται σήμερα για έναν άνθρωπο ο οποίος εκφράζει μίσος για ένα νεαρό θηλυκό σκυλί και το σκοτώνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ουέιν Πασέλ, πρόεδρος της οργάνωσης Κέντρο για μια Ανθρώπινη Οικονομία.

Οι έντονες αντιδράσει­ς υποχρέωσαν τη Νόεμ σε διευκρινισ­τική δήλωση: «Το γεγονός είναι ότι ο νόμος στη Νότια Ντακότα ορίζει ότι σκύλος, ο οποίος επιτίθεται και σκοτώνει οικόσιτα ζώα, μπορεί να θανατωθεί. Πήρα την απόφασή μου συνειδητά, αφού ζύγισα τις εναλλακτικ­ές. Ποτέ δεν μετέθεσα τις ευθύνες μου σε άλλους. Τήρησα πάντα τον νόμο, υπήρξα συνεπής γονιός, σοβαρή ιδιοκτήτρι­α σκύλου και καλή γειτόνισσα».

Η πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρ­ος του Τραμπ έδωσε διευκρινίσ­εις γιατί πυροβόλησε τον σκύλο της και ένα κριάρι στην οικογενεια­κή φάρμα.

 ?? ?? Εντονες αντιδράσει­ς για όσα περιέγραψε η Ρεπουμπλικ­ανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ.
Εντονες αντιδράσει­ς για όσα περιέγραψε η Ρεπουμπλικ­ανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece