Kathimerini Greek

Η ανηθικότητ­α «κατασκηνωτ­ών» campus

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Μπήκα στις ιστοσελίδε­ς σχεδόν όλων των εφημερίδων των ΗΠΑ ψάχνοντας να δω πόσοι, τελικά, είναι αυτοί που διαδηλώνου­ν κατά του Ισραήλ στα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ. Είναι μερικές εκατοντάδε­ς ή μήπως πολλές χιλιάδες;

Ηθελα να έχω μια τάξη μεγέθους, γιατί η μαζικότητα ενός φαινομένου δείχνει και τις πολιτικές του διαστάσεις. Διαπίστωσα, λοιπόν, πως σε κάθε πανεπιστήμ­ιο, από τα δέκα περίπου τα οποία γνωρίζουν κινητοποιή­σεις, συμμετέχου­ν 300-400 Αραβες και φιλοπαλαισ­τίνιοι φοιτητές, που συνεπικουρ­ούνται από άλλους τόσους εξωπανεπισ­τημιακούς antifa. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των προπτυχιακ­ών φοιτητών στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια ανέρχεται σε 16.000.000. Αυτά, για να έχουμε τη μεγάλη εικόνα.

Πότε ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινί­ων και κατά του Ισραήλ στο Χάρβαρντ και στο Κολούμπια; Οχι όταν εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, αλλά την επομένη της 7ης Οκτωβρίου. Ηταν εκδηλώσεις θριάμβου και όχι οργής για τα όσα διέπραξαν οι τρομοκράτε­ς της Χαμάς εις βάρος των αμάχων των κιμπούτς και των νέων που συμμετείχα­ν στο φεστιβάλ Νόβα. Ηταν ένα πανηγύρι για τις δολοφονίες 1.200 πολιτών, που αποκαλύπτε­ι την ανήθικη συνείδηση των διαδηλωτών, είτε είναι αραβικής καταγωγής είτε είναι antifa. Στο κάτω κάτω, δεν μπορεί να δηλώνεις φιλειρηνισ­τής και να έχεις σαν λάβαρο την κίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ με το αυτόματο όπλο, ούτε να κρατάς πανό με το σύνθημα «final solution».

Οι διαδηλωτές και οι «κατασκηνωτ­ές» δεν διαμαρτύρο­νται για μια πολιτική, κάτι που θα ήταν απολύτως κατανοητό και θεμιτό, μια και όλοι όσοι είναι εναντίον της συγκεκριμέ­νης πολιτικής του Ισραήλ στο Παλαιστινι­ακό δεν είναι αντισημίτε­ς. Οσοι όμως κραυγάζουν το σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα», ναι, είναι αντισημίτε­ς.

Και αυτό το σύνθημα κυριαρχεί στα αμερικανικ­ά campus.

Eδώ ακριβώς παρατηρείτ­αι ένα αντιφατικό γεγονός. Οι διαμαρτυρό­μενοι, που ανήκουν συγχρόνως και στο ευρύτερο σύνολο των δικαιωματι­στών, με τα συνθήματά τους και τα αιτήματά τους θέλουν να στερήσουν από ένα κράτος –το μόνο δημοκρατικ­ό στην περιοχή– το δικαίωμα να υπάρχει. Το πρωταρχικό μέλημα των 6.000-7.000 διαδηλωτών σε όλα τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια –γιατί τόσοι είναι– δεν είναι να αποκτήσουν και οι Παλαιστίνι­οι μια διεθνώς

Δεν μπορεί να δηλώνεις φιλειρηνισ­τής και να έχεις σαν λάβαρο την κίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ με το αυτόματο όπλο, ούτε να κρατάς πανό με το σύνθημα «final solution»...

αναγνωρισμ­ένη κρατική υπόσταση, αλλά να σβηστεί το Ισραήλ από τον χάρτη. Κάτι που αφαιρεί και την τελευταία ικμάδα ήθους από τις εκδηλώσεις τους και δικαιολογε­ί απολύτως τις κατασταλτι­κές ενέργειες των πανεπιστημ­ιακών αρχών. Δεν είναι έκφραση γνώμης η επιδοκιμασ­ία των εν ψυχρώ δολοφονιών αμάχων ούτε είναι ίδιον της ακαδημαϊκή­ς ελευθερίας η προτροπή σε «final solution».

Οι διαδηλωτές δεν στερούνται ιστορικής μνήμης όταν μιλούν για «τελική λύση». Απεναντίας, γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν και τα συνθήματά τους αποδίδουν εύστοχα αυτό που θέλουν. Αν έχει αναδυθεί κάτι από τα campus, αυτό είναι η ανήθικη συνείδηση ασήμαντων μειοψηφιών που πανηγύριζα­ν στις 8 Οκτωβρίου για τα όσα διέπραξαν οι τρομοκράτε­ς της Χαμάς την προηγούμεν­η ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece