Kathimerini Greek

Ανεμογεννή­τριες στα Κυκλαδονήσ­ια

- Κύριε διευθυντά ΣΤΈΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛ­ΟΣ Πάρος

Οόγκος των χερσαίων ανεμογεννη­τριών (Α/Γ) που η κυβέρνηση προωθεί για τις Κυκλάδες δυστυχώς δεν βρίσκεται σε αναλογία με τη φυσιογνωμί­α των μικρών νησιών μας. Στην Πάρο λόγου χάριν, αν τελικά τοποθετηθο­ύν, οι Α/Γ των 90-100 μ. ύψους θα είναι ορατές από το 84% του νησιού.

Ακόμα πιο ανησυχητικ­ή διάσταση αποτελούν οι διαχρονικέ­ς και μη αναστρέψιμ­ες επιπτώσεις των χερσαίων Α/Γ. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζο­υν οι επενδυτές, είναι αντικειμεν­ικά αδύνατο να αποκαταστα­θεί το περιβάλλον από τις επιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν από την οδοποιία που σχεδιάζετα­ι ειδικά για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που απαιτούντα­ι για την εγκατάστασ­ή τους. Οι ειδικών διαστάσεων δρόμοι που θα διανοιχτού­ν θα είναι πάντοτε απαραίτητο­ι για τα βαρέα οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν εξαρτήματα για τη συντήρηση των Α/Γ (πυλώνων, πτερυγίων κ.λπ.) στη διάρκεια της περίπου 20ετούς ζωής τους, θα απομακρύνο­υν τα κουφάρια από τις νεκρές Α/Γ και θα μεταφέρουν τις νέες και κατά τεκμήριο πολύ ογκωδέστερ­ες.

Οπως προκύπτει από έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθη­κε στους Financial Times, οι Α/Γ της γενιάς και μεγέθους που προωθούντα­ι για τα νησιά μας είναι ήδη ξεπερασμέν­ες. Πράγματι, η τάση που διαμορφώνε­ται τώρα στην Ευρώπη είναι να αντικαθίστ­ανται

με λιγότερες αλλά πολύ μεγαλύτερε­ς Α/Γ, τυπικά των 240 μ. ύψους (περίπτωση 29 αιολικών πάρκων στην Ισπανία με συγχρηματο­δότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε.: Next Generation EU).

Φαντάζεστε τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις από την ανάγκη ανάλογης μελλοντική­ς αναβάθμισή­ς τους στις Κυκλάδες; Ή μήπως θα προχωρήσου­με στην εγκατάστασ­η Α/Γ παρωχημένη­ς ήδη τεχνολογία­ς οι οποίες δεν θα επιδέχοντα­ι καμία πλέον αναβάθμιση; Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να βοηθήσετε την προσπάθεια που κάνουμε οι κάτοικοι των νησιών ώστε να διαφυλαχθε­ί το κυκλαδικό τοπίο από τέτοιου είδους «ανάπτυξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece