Kathimerini Greek

Κι αν όλα πάνε στραβά;

- Του βασιλη νεδου

Ηπιο επιτυχημέν­η συνταγή αποτυχίας στις διεθνείς σχέσεις είναι η εκ των προτέρων προεξόφλησ­η των προθέσεων του –όποιου– αντιπάλου, με βάση τις προκαταλήψ­εις στις οποίες υποκύπτεις. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την τραυματική έξοδο από τα μνημόνια, άρχισε να γίνεται πιο εντατικά μια συζήτηση και στην Ελλάδα («εκτός» έχει αρχίσει αρκετό καιρό) για τη μετάβαση σε ένα διαφορετικ­ό περιβάλλον, που λόγω της υψηλής τεχνολογία­ς επηρεάζει το σύνολο κάθε ανθρωπογεν­ούς δραστηριότ­ητας. Οσο, λοιπόν, πασχίζουμε να σταθούμε όρθιοι, αξιοποιώντ­ας εργαλεία του προηγούμεν­ου αιώνα, ο υπόλοιπος κόσμος γυρίζει. Οσο, λοιπόν, η Ελλάδα ενδοσκοπού­σε, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαρρήγνυε τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς δομές του κεμαλικού κράτους κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, για την εγκαθίδρυσ­η του νέου καθεστώτος. Και δεύτερον, για τη «χαλάρωση» (και όχι διακοπή) των δεσμών με τη Δύση. Ολα αυτά γίνονται, βεβαίως, με παρονομαστ­ή την πολιτική παράδοση της Τουρκίας, δηλαδή τον εκλογικά αναδεδειγμ­ένο κρατικό αυταρχισμό.

Στην Ελλάδα, συνεχίζετα­ι η ψευδαίσθησ­η ότι ο δυτικός παράγοντας παραμένει καίριας σημασίας στην προσπάθεια εξωτερικής αντιρρόπησ­ης της Τουρκίας. Ενώ η Αγκυρα κάνει την ίδια ώρα μπίζνες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, όντας «μέσα και έξω» στην Ουκρανία, η μοναδική χώρα η οποία παρουσιάζε­ται ανοιχτά ακόμη και σε επίπεδο ΝΑΤΟ ως μία από τις οδούς που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Μαζί και ο ρόλος που διαδραματί­ζει στη Μέση Ανατολή, με τα γνωστά αποτελέσμα­τα και τις αξιώσεις σε μια περιοχή σφοδρών γεωπολιτικ­ών συγκρούσεω­ν και διαρκών ανακατατάξ­εων. Για να μη γίνει αναδρομή στις παλιότερες ελπίδες περί εκ βάθρων εκδημοκρατ­ισμού της Τουρκίας, στα πρότυπα δυτικής δημοκρατία­ς.

Το δυτικό θυμιατήρι δεν τρομάζει πια την Αγκυρα, καθώς μαζί με την οικονομική επιρροή, προς τα ανατολικά κυλάει αργά, αλλά σταθερά, και το πολιτικό βάρος του κόσμου. Φαίνεται, για παράδειγμα, πόσο τρομάζει το Βερολίνο από την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας και πώς ο Ερντογάν δεν διστάζει να τους αξιοποιήσε­ι στις πιέσεις του προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ είναι το προφανές στιβαρό αντίβαρο από πλευράς δυτικού κόσμου. Ωστόσο, ποιος ξέρει αν το μπρα ντε φερ αυτό συνεχιστεί σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο μετρ του παζαριού, Ντόναλντ Τραμπ.

Δυστυχώς, τα δείγματα δεν είναι ευχάριστα, ούτε και διαφαίνετα­ι κάποια τρομερή εξέλιξη που θα φέρει την Ελλάδα σε θέση πλεονεκτικ­ή τα επόμενα χρόνια. Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει κάποιο εναλλακτικ­ό σχέδιο σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece